ברוכים הבאים לעולם המופלא של טעימות לתינוקות!
התחלת טעימות היא צעד מרגש ומסעיר הן עבורכם והן עבור תינוקכם. זהו שלב משמעותי בהתפתחותו, שבו הוא נחשף לראשונה למגוון טעמים, מרקמים וחוויות אכילה חדשות.
מדריך זה יספק לכם סקירה כללית על טעימות בחצי שנה הראשונה, תוך התמקדות בחוויה החיובית והמהנה עבורכם ועבור תינוקכם. אך זכרו – כל תינוק הוא יחיד! אל תדאגו אם הקטנצ'יק שלכם אוכל קצת יותר או פחות מהמומלץ. לפני שאתם מתחילים, מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים שלכם לגבי תכנית הטעימות המתאימה לתינוק שלכם.
מאיזה גיל מתחילים טעימות לתינוקות?
ההמלצה המעודכנת של משרד הבריאות היא להתחיל טעימות בסביבות גיל חצי שנה.
זה בערך הזמן שבו חלב אם או תמ"ל כבר לא מספקים את כל הצרכים התזונתיים של הבייבי שצרכי האנרגיה ורכיבי התזונה שלו גדלים. על כן הגיע העת להוסיף לתפריט היומי מזונות שונים מתפריט המשפחה, כהשלמה לחלב אם או לתמ"ל.
הוספת המזון נחוצה הן לתזונה, הן להתפתחות הבייבי. זהו שלב חשוב למעבר מהזנה בהנקה או תמ"ל בלבד לתזונה רגילה ומלאה מבוססת על התפריט הביתי.
הוספת המזון נחוצה הן לתזונה, הן להתפתחות הבייבי. זהו שלב חשוב למעבר מהזנה בהנקה או תמ"ל בלבד לתזונה רגילה ומלאה מבוססת על התפריט הביתי.
עם זאת, חשוב לשים לב לסימני מוכנות אצל התינוק, כגון:
- יציבות גופנית:
חשוב שתינוקך הגיע לשלב בו הוא:
מחזיק את הראש והצוואר בצורה יציבה וישיבתו יציבה.
חשוב שהתינוק יוכל לשבת עם תמיכה או באופן עצמאי. בשלות הגו ושרירי הצוואר חשובים כדי לבלוע מזון מוצק בצורה טובה.
תינוקך מקרב ידיים וחפצים שונים אל פיו.
- שימי לב אם אצל הבייבי מתעורר עניין גובר באוכל:
סקרנות: שימי לב אם הבייבי מתעניין במה שאתם אוכלים, מביט בצלחת, מנסה להגיע למזון עם הידיים.
ריר: שימי לב האם התינוק מרייר יותר מהרגיל כשרואה אוכל.
תנועות פה: התינוק פותח את פיו. עושה תנועות מציצה או לעיסה. פיו של הבייבי יכול להיסגר סביב כף. ביכולתו להעביר מזון מהלשון לוושט.
- בדיקת מוכנות:
הציעי לתינוקך מזון: הניחי מעט מזון רך (כמו אבוקדו מרוסק) על קדמת לשונו וראי מהי תגובתו:
תגובה חיובית– אם תינוקך מעביר את המזון אחורנית עם הלשון ובולע אותו – סימן שהוא מוכן ואת יכולה להתחיל את שלב הטעימות.
תגובה שלילית – אם הבייבי פולט את המזון מפיו, מעוות את פניו או משמיע קולות של גועל – כדאי להמתין עוד קצת ולנסות שוב מאוחר יותר.
עדיין לא בטוחה?
אם את מתלבטת, תמיד כדאי להתייעץ עם אחות טיפת חלב, רופא ילדים או דיאטנית. הם ישמחו לעזור לך להבין את הסימנים של הקטנצ'יק ולוודא שהיא/הוא מוכן להתחיל את ההרפתקה הקולינרית החדשה!
איך מתחילים טעימות לתינוקות? באיזה כמויות להתחיל?
התחילי עם כמויות קטנות ממש! כפית או שתיים של מזון רך טחון בהתחלה יספיקו. התחילי עם פעם ביום. מומלץ שתתני את הטעימות בשעות קבועות ביום כך תשמרי על שגרה. בהמשך, תוכלי לעבור לפעמיים ביום -2 ארוחות קטנות.
לבייבי יש עקומת למידה: תני לבייבי ולכם זמן להתרגל לחוויה החדשה והפכי את הטעימות לחוויה מהנה עבורכם.
מתי לתת טעימות?
אין שעה מסוימת נכונה. מומלץ להעדיף את שעות הבוקר/צהרים ולהקפיד על סנכרון הטעימות עם שעות ההנקה או האכלה בתמ"ל. תני את הטעימות בהתאם.
שעות הבוקר/צהרים הן שעות ערנות ופעילות ויקלו על מערכת העיכול ולפחות כאבי בטן וגזים. בנוסף, אלו שעות שבהם קל יותר להשגיח באם מתפתחת תגובה אלרגית לאחד המזונות ולטפל בהתאם. הימנעי מלתת טעימות לפני השינה או כשהקטנצ'יקים עייפים.
האכלה עצמית אצל תינוקות: הרפתקאות מלכלכות ומהנות!
שמעת שאומרים שמומלץ לאפשר לתינוקות לאכול לבד כבר מההתחלה? אז זה לגמרי נכון!
תינוקך הוא סקרן טבעי, ומה יותר מרתק מלגלות את עולם המזון בעצמו? תחילה עם ידיו, רב האוכל לא יגיע לפיו. זהו חלק בלתי נפרד מהכיף ומהלמידה. התינוק מריח, מורח, ממשש, טועם, ולפעמים גם "מפספס" קצת – וכל זה תורם להתפתחות המוטורית, חושית והקוגניטיבית שלו.
תינוקות נולדים עם ידע מופלא – הם יודעים להביא את היד לפה עוד בהיותם ברחם! סביב גיל 9 חודשים, תתחילי לראות התקדמות משמעותית ביכולות האכילה העצמית שלו.
טיפים:
- הציעי לבייבי מזונות רכים וקלים לאחיזה כמו ירקות מבושלים,
פירות מרוסקים או לחם רך. - הניחי את האוכל על מגש נמוך או על כיסא האכלה,
כדי שיהיה לו קל להגיע אליו. - עודדי את התינוק להשתמש בידיו, גם אם הן מתלכלכות קצת.
- שבחי את התינוק על כל ניסיון, גם אם לא מוצלח לגמרי.
- הכי חשוב – תהני מהזמן המשותף ומהחוויה המיוחדת הזו!
מתי אפשר להושיב תינוק בכיסא אוכל?
הזמן המתאים להושיב את הקטנצ'יק בכיסא אוכל תלוי ביכולות הישיבה שלו:
- תינוקות שמחזיקים את עצמם לבד זמן קצר בישיבה, ניתן להושיב בכיסא אוכל.
- תינוקות שאינם מתיישבים לבדם: נושיב אותם בכיסא האוכל לזמן קצר – רק למשך הארוחה.
- תינוקות שהגו זקוף אך אינם מחזיקים את עצמם בישיבה: טרמפולינה או סל קל יהוו פתרון נח לזמן ההאכלה.
חשוב מאוד:
- לעולם אל תשאירי את תינוקך לבד בעת ההאכלה, לא בכיסא אוכל, לא על טרמפולינה ולא בסל קל.
- הקפידי על כיסא אוכל יציב ובטוח עם רצועות בטיחות שתומכות בו ומונעות ממנו ליפול.
- השתמשי בכיסא אוכל המותאם לגיל ולגובה של התינוק.
- הקפידי על ארוחות קצרות ותכופות כדי למנוע מילדך להתעייף מהישיבה.
- שימי לב לסימני עייפות או אי נוחות אצל התינוק והוציאי אותו מהכיסא מיד.
זכרי: כל תינוק מתפתח בקצב שלו. שימי לב לסימני המוכנות של תינוקך והתאימי את זמן הישיבה בכיסא האוכל בהתאם.
ועוד קצת טיפים:
- הציעי מגוון טעמים: חשוב שתציעי מגוון רחב של טעמים ומרקמים כדי שהתינוק ייחשף לחוויות חדשות ויפתח העדפות משלו.
- הציעי מזון אחד בכל פעם: כך תוכלי לזהות בקלות תגובות אלרגיות או רגישויות. תני לכל מזון טעם משלו כדי שהבייבי ילמד להבחין ביניהם.
- התחילי עם כמויות קטנות: כפית או שתיים יספיקו בהתחלה. תני לתינוקך להתרגל לטעם ולמרקם.
- היי סבלנית: ייתכן שייקח לקטנצ'יק זמן להתרגל לטעמים ולמרקמים החדשים. הקשיבי לתינוקך ושימי לב לתגובותיו. אם הוא לא אוהב משהו, אל תכריחי לאכול.
- הקפידי על סימני רעב ושובע: אל תכפי על הקטן לאכול אם אינו מעוניין.
- הכיני את האוכל בבית: ככל האפשר, הכיני את האוכל בעצמך כדי לוודא שהוא טרי, בריא ואינו מכיל תוספות מיותרות.
- השתמשי בכלי האכלה מתאימים: כפית רכה או מזלג קטן יהיו נוחים לבייבי.
- טמפרטורת המזון: בדקי היטב את חם המזון לפני הגשתו לתינוק. מומלץ שהמזון יהיה פושר או בטמפרטורת החדר.
- הקפידי על היגיינה: שטפי ידיים היטב לפני כל האכלה וודאי שהכלים נקיים.
- הכיף הכי חשוב! הפכי את זמן האכילה לחוויה חיובית ומהנה עבור שניכם. תהני מהתהליך ומהזמן המשותף! התחלת טעימות היא חוויה מיוחדת הן
עבורך והן עבור הבייבי.
זכרי: כל תינוק הוא שונה ומתפתח בקצב משלו. חשוב להיות סבלנית וקשובה לצרכיו.
אל תצפי שבתוך ימים ספורים תינוקך יפתח תיאבון גדול למזונות מוצקים. בתחילת הדרך הוא יאכל כפיות בודדות, בלבד.
טעימות לתינוקות תפריט מומלץ
מומלץ שתתחילי להציע לתינוקך טעימה מכל המזונות שבתפריט הביתי. (תוכלי להיעזר במידע נוסף באינדקס המאכלים שלנו.)
חופש בבחירת טעמים ראשונים:
אין צורך להציע מזונות בסדר מסוים. רוצה להתחיל עם פירות? לכי על זה! רוצה להתחיל גם עם מזונות אחרים כמו עוף, הודו, קטניות? אז… לכי על זה! נכון שנהוג להתחיל עם ירקות מכיוון שטעם הירקות פחות מתוק (תינוקות רגילים לטעם חלב האם או הפורמולה שהם מתקתקים וכדאי להרגיל אותם לטעמים נוספים, פחות מתוקים) אך אין בכך כל חובה.
בכל מקרה, התחילי עם מזונות רכים מאוד, מחית פירות או ירקות, והגישי אותם בכמות קטנטנה. (המרקם צריך להיות טחון חלק וללא גושים) בכל פעם, תני מזון חדש למשך מספר ימים, ללא תיבול וללא מלח. כך תינוקך יתרגל לטעם ובכדי לשלול אלרגיה. שימי לב לתגובות של הבייבי והפסיקי אם את רואה סימני אלרגיה או חוסר שביעות רצון.
ההתחלה הטובה ביותר היא עם מזונות רכים ופשוטים כמו:
ירקות ופירות: אלו מזונות נהדרים להתחלה. רצוי לבחור פירות וירקות המכילים ויטמין C כמו: ברוקולי, תפוז, תות שדה, ועוד.
ירקות: נסי קישוא, דלעת, תפוח אדמה, בטטה מאודה, גזר, ברוקולי, כרובית (אידוי או בישול קל).
פירות: מומלץ שתציעי לבייבי מגוון של פירות עונתיים טריים. בננה מעוכה או תפוח מגורר, תות שדה, אגס, אבוקדו מרוסק (מעוכים, אפויים קלות או מרוסקים), תפוז, קלמנטינה.
מזונות עשירים בברזל: חשוב שתציעי מזונות עשירים בברזל לפחות פעם ביום.
נסי בשר בקר, הודו, דגים, עוף (מבושלים היטב ומפוררים), קטניות טחונות (עדשים, אפונה וחומוס), טופו מרוסק או דייסת דגנים מועשרת בברזל. הברזל חשוב להתפתחותו של תינוקך ולתפקוד הקוגניטיבי שלו.
דגנים: דגנים רבים מכילים גלוטן וחשוב שתחשפי את תינוקך אליהם.
שיבולת שועל, חיטה, בורגול, תירס, פסטה, קינואה, סולת, אורז, כוסמת, קוסקוס, גריסים, לחם, דוחן כמו גם תפוח אדמה, בטטה וקמחים מדגנים השייכים לקבוצת זו, דייסת אורז, דייסת שיבולת שועל (מבושלות במים או חלב אם) ניתן להוסיף דגנים כמו אורז ושיבולת שועל למרק אותו את מכינה לתינוקך.
חשיפה מוקדמת לבוטנים וגלוטן: בשלב הטעימות, ניתן להתחיל להכניס לתזונת תינוקך גם מזונות הידועים כאלרגניים, כמו בוטנים, ביצים וחיטה (גלוטן). חשוב להתחיל בכמויות מזעריות ולמעוך את המזון היטב, למשל להכין מחית אבוקדו או חמאת בוטנים. חשיפה הדרגתית זו חשובה מכמה סיבות: היא מאפשרת זיהוי מוקדם של אלרגיות, אך מעבר לכך, מחקרים מראים כי היא עשויה אף להפחית את הסיכון להתפתחות אלרגיות בעתיד. לכן, חשוב לעקוב מקרוב אחר תגובות התינוק לאחר כל חשיפה חדשה למזון אלרגני."
תיבול
תבלינים? לא בשלב הזה!
מלח: תינוקות קטנים לא צריכים מלח. למעשה, מומלץ להפחית מלח בתזונה שלהם ככל האפשר. מומלץ בשלב הטעימות להגיש ירקות בלי מלח בכלל.
רוצה "תיבול" ? רוצה להוסיף קצת "עניין" ? הוסיפי עשבי תיבול טריים כמו פטרוזיליה, בזיליקום או נענע יחד עם הירקות בזמן הבישול.
הרגלים בריאים: זכרי, ילדייך בסופו של דבר יאכלו את אותו האוכל כמוכם. אז זה הזמן להתחיל להנחיל להם הרגלים בריאים, כבר מההתחלה. זכרי, הבייבי יתרגל בהדרגה לאוכל שלכם.
מה לגבי חטיפים?
חטיפים כמו אפרופו, צ’יריוס, חטיף צ’יפס, ביסקוויט, בייגלה, גלידה, ארטיק/קרטיב, קרמבו, וופלים, עוגה (ללא אגוזים), שוקולד (ללא אגוזים) אין הגבלת גיל, בהתאם ליכולות הלעיסה של הילד.
חשיבות ההדרגתיות: חשוב להוסיף מזון אלרגני חדש לתפריט התינוק רק לאחר שהגוף הסתגל למזון הקודם.
מעקב אחר תגובות: יש לעקוב אחר התינוק במשך מספר שעות לאחר כל חשיפה חדשה ולהתייחס לכל סימן לאלרגיה כמו פריחה, נפיחות, קושי בנשימה או בעיות עיכול.
התייעצות עם רופא הילדים: לפני תחילת החשיפה למזונות אלרגניים, חשוב להתייעץ עם רופא הילדים כדי לקבל הנחיות מדויקות והתאמה אישית לתינוק.
מים לתינוק: מתי נותנים מים לתינוק?
אין צורך להוסיף מים לתינוק לפני גיל 6 חודשים ע"פ הנחיות משרד הבריאות. הסיבה לכך היא שחלב אם או תמ"ל מספקים לתינוק את כל הנוזלים שהוא זקוק להם בשלב זה. מקובל לתת מים לתינוק מהשלב בו הוא מתחיל לאכול מזונות מוצקים בסביבות גיל 6 חודשים ולא לפני גיל ארבעה חודשים.
לאחר התחלת טעימות, זה הזמן הנכון להתחיל להוסיף מים לתינוק. הסיבה לכך היא שארוחות מוצקים מחליפות בהדרגה חלק מההנקה או התמ"ל, וכתוצאה מכך פחות נוזלים מגיעים לגוף התינוק. את המים יש לתת במקביל למתן מזונות משלימים, בהדרגה ובכמויות קטנות.
חשוב לקחת בחשבון גם את מזג האוויר ואת פעילות התינוק. בימים חמים, ייתכן שיהיה צורך להציע לו יותר מים מאשר בימים קרים. כמו כן, פעילות גופנית מוגברת עלולה להוביל לאובדן נוזלים, ולכן חשוב להציע לתינוק מים גם לאחר פעילות גופנית. בתחילה את יכולה להציע את המים בכפית. בהמשך הציעי את המים בכוס על מנת להרגילו לפעולת השתיה.
האם צריך להרתיח את המים לתינוק? ע"פ הנחיות משרד הבריאות מומלץ כי כל מים אשר ניתנים לתינוקך, בין אם מדובר במים מינרליים או במי ברז, חייבים לעבור הרתחה על מנת שלא יהיו בהם חיידקים.
מה לגבי משקאות אחרים? משקאות שאינם מים אינם מומלצים כלל! זה כולל מיצי פירות, משקאות ממותקים, תה, תערובות צמחים ומשקאות קפאין (קולה, קפה, קקאו, תה).
למה אסור לתת מים לתינוק
למרות שמקובל לחשוב על מים כמקור שתייה בסיסי, חשוב לזכור כי תינוקות אינם זהים למבוגרים, וגופם פועל בצורה שונה.
אז למה לא לתת מים לתינוק?
- הרעלת מים: תינוקות מתחת לגיל שישה חודשים רגישים למצב הנקרא 'הרעלת מים', הנגרמת עקב עודף נוזלים.. כמות גדולה מדי של מים עלולה לדלל את רמות הנתרן בדמם ולהוביל למצב שנקרא "הרעלת מים". מצב זה עלול להיות מסוכן ואף לגרום לפרכוסים ונזק מוחי.
- פגיעה בספיגת רכיבי תזונה: שתיית מים עלולה להפחית את צריכת חלב אם או תמ"ל, ולגרום לתינוק לפספס רכיבי תזונה חיוניים להתפתחותו ולגדילתו.
- הפרעה במאזן האלקטרוליטים: שתיית מים עלולה לגרום לחוסר איזון באלקטרוליטים, כמו נתרן ואשלגן, אשר חיוניים לתפקוד תקין של הגוף.
אז מה כן לתת לתינוק?
- עד גיל 6 חודשים, חלב אם או תמ"ל הם כל מה שהתינוק צריך. הם מספקים את כל רכיבי התזונה והנוזלים הדרושים להתפתחות תקינה.
- גם בימים חמים, אין צורך לתת לתינוק מים. פשוט הציעו לו לינוק בתדירות גבוהה יותר.
- אם אתם מודאגים שהתינוק מיובש, התייעצו עם רופא.
מיתוסים נפוצים לגבי מים ותינוקות
כשמדובר בטיפול בתינוקות, ישנם מיתוסים רבים שחשוב לנפץ. הנה כמה מהנפוצים ביותר בנוגע לשתיית מים:
אין צורך לתת לתינוק מים לשתייה
כמו שאמרנו, בששת החודשים הראשונים לחייו, התינוק מקבל את כל צרכיו, כולל נוזלים, מחלב אם או מתמ"ל. זוהי התקופה היחידה בחיים בה מזון יחיד מספק את כל הצרכים התזונתיים לה אנו נדרשים למעט ויטמין D וברזל אותם יש להוסיף לתינוק בטיפות.
החל מגיל חצי שנה, כאשר התינוק מתחיל לאכול מזון מוצק, יש להתחיל לתת לו גם מים לשתייה. בשלב זה הוא זקוק להשלמת נוזלים ממש כמונו.
האם נכון שאין צורך להרתיח מים חמים ממתקני טיהור ומים מינרלים?
לא נכון! עד גיל חצי שנה יש להרתיח את כל סוגי המים, כולל מים מינרלים ומים ממתקני טיהור, למשך שתי דקות לפחות ולקרר לפני השימוש. את המים להכנת תמ"ל חייבים להרתיח עד גיל שנה.
גם אם אתם משתמשים במים מינרליים או ממתקן טיהור, חשוב לזכור שהם לא סטריליים לחלוטין. הרתחה היא הדרך הטובה ביותר להבטיח את בטיחותם עבור התינוק.
אם הילד לא שותה מים שישתה משקה ממותק – העיקר שישתה
גם אם התינוק לא מגלה התלהבות משתיית מים, אל תציעי לו משקה ממותק. הרגלי אכילה ושתייה נרכשים בגיל הינקות וילוו את התינוק בהמשך חייו.
משקאות ממותקים מכילים כמויות גדולות של סוכר ועלולים להוביל לעודף משקל, השמנה ועששת שיניים. בנוסף, הם עלולים ליצור תחושת שובע ולפגוע בתיאבון.
התינוק שלי לא אוהב מים
יתכן שתינוקך פשוט רגיל או מצפה לחלב ולא רגיל לטעם של מים. נסי להציע לו מים בכוס עם פיית שתייה וידית אחיזה, או להניח את הבקבוק/כוס עם מים לידו במהלך המשחק.
חשוב להתמיד ולהציע לתינוק מים שוב ושוב. מחקרים מראים שתינוקות רבים זקוקים לחשיפה חוזרת לטעם חדש, אפילו עד 17 פעמים, עד שהם מתרגלים אליו.
תה אינו מומלץ לתינוקות
תה עלול לפגוע בספיגת הברזל, החשוב להתפתחות תינוקות. גם חליטות צמחים אינן מומלצות, מכיוון שהן עלולות להכיל חומרים פעילים שאינם בטוחים לתינוקות.
לסיכום
מים הם חיוניים לבריאותנו, אך חשוב להקפיד על הכללים וההמלצות
לגבי שתיית מים בקרב תינוקות.
איך להאכיל?
- כפית מותאמת או אצבעות: בחרי את השיטה שמתאימה לך ולתינוקך.
- לא בבקבוק: האכלה במזון טחון בבקבוק אינה מומלצת.
- התחילי עם כמויות קטנות בהתחלה 2-3 : כפיות ביום, עלי בהדרגתיות את הכמות בהתאם לתיאבון
ולנכונות של הבייבי. - מרקם: בתחילה מומלץ לתת מזונות במרקם מחיתי – דייסתי ובהדרגה התקדמי למרקם גס יותר, התאימי
את המרקם להעדפותיו של תינוקך. - גיוון: הציעי מגוון טעמים ומרקמים.
- קצב התינוק: הקפידי להאכיל את הבייבי בקצב איטי וקשוב. תני לו לאכול לפי רצונו, אל תתעקשי שיסיים את הארוחה.
- הקפאה: הכיני מחית מראש והקפיאי בתבניות קטנות (מגש קרח למשל יהווה תבנית מצוינת). הפשירי מנה אחת בכל פעם.
- מזון טרי: עדיף ובריא יותר, אך ניתן לשמור מזון טחון במקרר עד 48 שעות.
- תקשורת: האכילי את תינוקך כשאת ישובה מולו פנים אל פנים. הסבירי לתינוקך מה הוא אוכל, הדגישי טעמים וצבעים, ואכלי מולו מזון דומה. אם תינוקך יהיה מעוניין להמשיך לאכול הוא יפתח את הפה ויחכה למנה הבאה.
- הגשה: הגישי את המזון בצלחת או קערית והציעי לבייבי לאחוז בידו כפית. אפשרי לו לאכול בצורה עצמאית גם באמצעות אצבעותיו. בדרך זו הוא יתרגל את פעולת הלעיסה והוא יתנסה באכילה עצמאית, התלכלכות וחישת המזון. פעולת האכילה יתרגלו את הצורך לבצע פעולות שונות עם הלשון, סנכרון בליעה וכד'.
נסי להימנע ממתן מזון באמצעות מוצץ, רשת או שקית עם פקק. הם מעלים סיכון לעששת, מקבעים את פעולת המציצה ולא מאפשרת את ההתנסות במעבר לאכילה רגילה ופוגעים במנגנון הרעב והשובע.
והכי חשוב! האכילי את הבייבי עם המון סבלנות ואהבה והיי ערה לסימני רעב ושובע.
סימני רעב ושובע
סימן לרעב
ידיים בתוך הפה
ניסיון למצוץ את הידיים
סימני שובע
- כשתינוקך ירכן לאחור בכסא
- מפנה את הראש לאחורי
- סוגר את פיו ומסרב לפתוח אותו
- מתחיל לשחק עם הכפית והמזון המוגש לו
טיפים להאכלה מוצלחת:
התינוק לא רוצה לטעום? אל דאגה! נסי שוב בעוד כמה ימים.
והנה רעיון: רשמי את המזונות שאת מציעה לתינוקך. במקרה של תגובה לא רצויה, הרישום עשוי לסייע בריענון הזכרון.
זכרי: כל תינוק הוא יחיד ומיוחד! אל תתרגשי אם תינוקך אוכל קצת יותר או פחות מהמומלץ. הדבר החשוב ביותר הוא ליהנות מהחוויה המיוחדת של טעימות ביחד.
מהם המזונות שאינם בטוחים עבור תינוקך:
מה אסור להאכיל את התינוק?.
- דבש – עד גיל שנה יש להימנע מלתת לתינוק דבש. למרות שדבש נחשב לבריא ובטוח לצריכה, קיים סיכוי קטן שהדבש יכיל חיידקי קלוסטרידיום בוטולינום, שמסוכנים לפעוטות מתחת לגיל שנה. (עלול לגרום למחלה נוירולוגית חריפה בשם בוטוליזם. תסמיני המחלה הם: לטשטוש ראייה, שיבוש במערכת העצבים ועלולה להוביל לשיתוק נשימתי). מערכת העיכול של מבוגר יכולה למנוע את צמיחת הנבגים הללו, אך אצל תינוקות הם יכולים לגדול ולייצר רעלים מסכני חיים. יש לשים לב ולהיזהר במיוחד אם עושים שימוש בדבש עבור "תרופות סבתא" שונות שמיועדות לתינוקות, ולהתייעץ עם רופא הילדים שלכם בקשר לאפשרויות טיפול טבעיות אחרות לבעיה ממנה הוא סובל.
- חלב ניגר – עד גיל שנה יש להימנע מלתת לתינוק חלב ניגר. דבקי בחלב אם או תחליף חלב עד יום ההולדת הראשון של התינוק שלך. למה? תינוקך לא יכול לעכל את החלבונים בחלב פרה וחלב סויה במהלך השנה הראשונה וכן, במשקאות אלו אין ברזל והם מכילים מינרלים בכמויות שיכולות לפגוע בכליותיו. אפשר להציע מזונות העשויים מחלב פרה, כמו גבינה לבנה, יוגורט, לבן וכמו כן, ניתן להוסיף חלב פרה או מוצריו כחלק ממאכלים מורכבים (פשטידות, לביבות, מרקים ורטבים) אבל לא להציע חלב פרה כמשקה או כתחליף לתמ"ל או לחלב אם.
- ביצים – ביצים לא מבושלות או לא מטוגנות דוגמת ביצי עין או ביצים רכות עקב הימצאות חיידק הסלמונלה. טעימה ראשונה של חלמון מומלץ לתת רק בסביבות גיל 9 חודשים, וגם אז מומלץ לא להפריז.
ממה כדאי להימנע להאכיל את התינוק?
- הימנעי ממאכלים שאינם מפוסטרים, הימנעי מלתת מיץ או סיידר לא מפוסטר או מוצרי חלב גולמיים (לא מפוסטרים) או מזונות עם ביצים או בשר לא מבושלים. הם עשויים להכיל חיידקים וטפילים מזיקים העלולים להוביל למחלה קשה או מוות.
- הימנעי מלתת מזון מתועש או מעובד. אלו מכילים כמויות גבוהות של סוכר, מלח ושומן רווי. סוכרים מוספים: הימנעי מסוכר מוסף בתזונת ילדים מתחת לגיל שנתיים. אלו הם סוכרים וסירופים שמוספים למזון או משקאות בעת עיבודם או הכנתם. זה לא כולל סוכרים שנמצאים בחלב ובפירות. יותר מדי סוכר מוסף בתזונת ילדים נקשר להשמנה ולסיכון מוגבר לבעיות בריאות עתידיות כמו סוכרת ומחלות לב. יותר מדי נתרן: נתרן הוא חומר מזין חיוני הנצרך בעיקר כמלח. עם זאת, יותר מדי יכול להיות מזיק. הימנעי משימוש באבקות מרק, והימנעי מתיבול במלח.
מאכלים שעלולים לגרום לחנק
- פירות וירקות קשים: עליך לחתוך לחתיכות קטנות, לרסק, לגרד או לטחון.
- מאכלים עגולים, חלקים או שהם חתוכים לטבעות עלולים לחסום את קנה הנשימה. מאכלים כמו ענבים, עגבניות שרי, נקניקיות וכד': הקפידי לחצות לאורך ולחתוך לחתיכות קטנות.
הסירי זרעים וגרעינים מפירות טריים כמו אבטיח, אפרסקים, שזיפים ודובדבנים לפני ההגשה.
- אל תתני לתינוק שלך אגוזים או זרעים, כמו זרעי חמנייה או דלעת, זרעים עשויים להיות קטנים מדי לחנק אבל יכולים להיתקע בדרכי הנשימה של הילד ולגרום לזיהום.
- לילדים מתחת לגיל 5: אסור לתת פיצוחים, אגוזים וגרעינים, פופקורן, סוכריות וממתקי גומי מאחר והם נוטים להתנפח ולחסום את קנה הנשימה. אלא אם כן הם טחונים היטב ולמרקם חלק לגמרי.
מתי תדעי שהטעימה הופכת לארוחה?
אט אט תינוקכם יגדיל את מיומנותו לאכול וכך גם את כמות האוכל שיאכל. זהו תהליך הדרגתי. היי סבלנית וקשובה אליו. רבים מהתינוקות יסכימו לאכול כפית או שתיים לכל היותר מהמזון שהצעת להם ומהר מאוד ירצו לחזור לאוכל המוכר- הנקה או לבקבוק התמ"ל. אחרים יתלהבו מהחוויה החדשה כבר מההתחלה ויאכלו כמויות גדולות יותר.
אל תלחצי! תני לתינוקך את הזמן להתרגל לטעמים ולמרקמים החדשים.
מתי הכמות תחשב ארוחה: כמות של בערך כוס נחשבת למנה מלאה שיכולה להחליף הנקה או תמ"ל. עם זאת, זכרי, זוהי המלצה כללית בלבד, ומה שחשוב באמת הוא להתאים את הכמות לבייבי הפרטי.
אלרגיות: מה צריך לדעת?
בעבר היה נהוג לחשוב שדחיית חשיפה למזונות אלרגניים עשויה למנוע אלרגיות אצל תינוקות. היום אנחנו יודעים שזה לא נכון, ואף להיפך – חשיפה מוקדמת עשויה דווקא לסייע במניעתן! חשיפה מוקדמת לבוטנים וגלוטן יכולה למנוע אלרגיה. יש לזכור שרוב המזונות איתם מתחילים טעימות ובפרט ירקות, אינם מזונות עם פוטנציאל אלרגי משמעותי.
מתי להתייעץ?
אם יש לכם היסטוריה של אלרגיות למזון במשפחה, מומלץ להתייעץ עם רופא או דיאטנית לפני התחלת שלב הטעימות.
מהם המזונות העיקריים שעלולים לגרום לאלרגיה?
למרבה המזל, רק מספר קטן של מזונות אחראי לרוב המקרים של אלרגיות למזון אצל ילדים:
- חלבון חלב פרה וחלב יונקים אחרים: כולל מוצרי חלב כמו גבינה, יוגורט וחמאה.
- בוטנים: חשוב לשים לב גם לחמאת בוטנים, מוצרים המכילים בוטנים טחונים ואפילו שמן בוטנים.
- סויה: נמצאת במגוון רחב של מוצרים, כולל טופו, רוטב סויה ותחליפי בשר.
- אגוזים: כולל שקדים, אגוזי מלך, פקאנים, אגוזי לוז ועוד.
- שומשום: נמצא בלחם, טחינה, חלבה ומאפים רבים.
- ביצים: כולל חלמון וחלבון.
- כוסמת: דגן ייחודי שמופיע במגוון מוצרים.
- דגים: כולל דגי ים ופירות ים.
- קיווי: פרי טעים וקצת מאתגר למי שאלרגי אליו.
חשוב לזכור:
- לא כל תינוק שנחשף למזון אלרגני יפתח אלרגיה.
- תגובות אלרגיות יכולות להיות קלות או קשות, וחשוב לפנות לטיפול רפואי מיידי במקרה של תגובה קשה.
- התחלת טעימות בהדרגה, תחת השגחה, תאפשר לזהות סימני אלרגיה מוקדם יותר ולטפל בהם בהתאם.
לתשומת לב:
- המידע המופיע כאן הוא כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי.
- לכל תינוק יש קצב התפתחות משלו, וחשוב להתאים את התזונה שלו להמלצות הרופא או יועץ ההנקה.