מה זה חום?
למה בעצם אנחנו מתכוונים כשאנחנו אומרים שעלה לנו החום? טמפרטורת הגוף התקינה נעה בטווח שבין
36.5 – 37.5 כשהטמפרטורה עולה ויורדת במהלך היום. לרב, בשעות הבוקר טמפרטורת הגוף היא הנמוכה ביותר, במהלך היום היא בממוצע 37.1 מעלות והטמפרטורה ועולה מעט בשעות אחר הצהריים והערב.
חום מוגדר כאשר טמפרטורת הגוף עולה מעל הטמפרטורה היומית הרגילה.
למעשה, חום מתפתח בגופינו כתגובה של הגוף לתהליך רפואי כלשהו שמתרחש בגוף. ישנן סיבות רבות לעליית חום הגוף, השכיחה ביותר היא מצב של זיהום.
חשוב לדעת שהחום עצמו אינו מחלה, אלא מנגנון הגנה של הגוף מפני חיידקים, וירוסים ותוקפים שונים. למרות שעליית חום מלווה לרוב בהרגשה לא נעימה ובחולשה, חום גבוה מחזק את המערכת החיסונית, מסייע לה להתגונן מפני מחוללי המחלה ועל כן אין הכרח לטפל בו בכל מצב.
כאשר חום הגוף עולה על 38 מעלות לרוב המצב מעיד על מחלה כלשהי ועם זאת, חום גבוה לא הופך להיות מסוכן כשלעצמו מתחת לטמפרטורה שנעה בין 40 מעלות ל־41.5 מעלות. נזק מוחי כתוצאה מחום לרוב לא יתרחש בחום שנמוך מ־42 מעלות.
חום גוף גבוה אצל ילדים
החום הוא תופעה נפוצה בקרב ילדים ותינוקות מאחר והם שוהים בחברת ילדים אחרים במסגרות שונות כמו פעוטון, גן ילדים, מעון או בית ספר, ולכן חשופים למחלות שונות.
מה נחשב חום גבוה אצל ילדים?
שאלה שרבים מההורים טרודים בה. ההגדרה המקובלת היא שחום גבוה הוא טמפרטורה גוף מעל 38° צלזיוס אצל מבוגרים ובעקרון כך נכון להתייחס גם במקרה של הופעת חום אצל ילדים ותינוקות. חשוב לזכור להתייחס לאזור המדידה בה נמדד החום וחשוב למדוד את חומו של הילד באותו המקום לצורך מעקב.
תסמיני חום אצל ילדים
לחום יתכנו תסמינים שונים ולא כולם מופיעים בהכרח אצל כל ילד שלוקה בחום:
- ישנוניות, וחוסר שקט.
- תחושת קור וצמרמרות.
- מצב רוח רע, קושי להתרכז.
- רגישות לכאבים.
- הזעה מרובה, בדרך כלל בזמן ירידת החום.
- ישנם ילדים בעלי נטייה לפרכוסי חום.
- חוסר תיאבון.
- בעיות נשימה.
איך למדוד חום לילד?
כדי לבדוק אם לילדכם יש חום גבוה יש להשתמש במדחום, מומלץ כי המדידה תהיה רקטאלית (בפי הטבעת), בבית השחי או בפה – את השיטה יש לבחור בהתאם לגיל הילד, מחלתו ומידת שיתוף הפעולה.
כאשר נעשה שימוש במדחום יש לחטאו לפני כל שימוש. מומלץ שלכל אחד מבני המשפחה יהיה מדחום אישי!
- מדידת חום רקטאלית (בפי הטבעת) – נחשבת המדידה האמינה ביותר בתינוקות וילדים. המדידה נעשית בעזרת מדחום. מומלץ להשכיב את הילד על צידו או בטנו כאשר ברכיו מכופפות אל בטנו. רצוי למרוח את קצה המדחום בווזלין על מנת למנוע כאב. אין להשתמש היום במדי חום המכילים כספית.
- מדחום אינפרא אדום מוצמד למצח או לאוזן- שיטת מדידה שמתאימה לכל גיל. שיטה אפשרית כחלופה למדחום דיגיטלי, בעיקר לפעוטות וילדים. השיטה נחשבת לפחות אמינה משיטות המדידה האחרות מאחר והיא מותנית בהחזקה נכונה של מד החום בידי ההורים.
- מדידת חום בבית השחי – תוצאה מעל 37.5 מעלות תחשב כחום. יש להניח את המדחום בבית השחי של הילד ולהצמיד היטב את זרועו לצד בית החזה. כאשר נעשית מדידת החום בבית השחי יש להוסיף כחצי מעלה לקריאת חום הגוף.
ילדים מעל גיל 5
- מדידת חום בפה (מתחת ללשון) – שיטת מדידה שמתאימה לילדים מעל גיל 5 שנים (לא מומלץ לילדים צעירים יותר בגלל החשש לחוסר שיתוף פעולה או שבירת מד החום בפיו של הילד תוך כדי מדידה). טמפרטורה מעל 37.8 מעלות צלזיוס נחשבת לחום בצורת מדידה זו.
יש להכניס את המדחום לפיו של הילד ולהניחו מתחת ללשונו. יש לדאוג שבזמן המדידה השפתיים יהיו סגורות.
צריך לזכור!! בכל צורת מדידה התוצאה יכולה להראות קצת שונה, אז צריך לדעת שעליית חום אצל תינוקות וילדים מוגדרת כטמפרטורה הגבוהה מ-37.6 מעלות במדידה דרך הפה או טמפרטורה הגבוהה מ-38 מעלות במדידה דרך פי הטבעת. בכל מקרה של חום 37.7 לתינוק, כדאי להתחיל לעקוב.
כמה זמן נמשך חום גבוה?
מאחר והחום תלוי במחלה שהחום הוא אחד הביטויים שלה, פרק הזמן בו הוא יופיע יהיה בהתאם ויתכן שהחום ימשך 3 עד 4 ימים ואפילו יותר.
מתי עליית חום דורשת טיפול וביקור רופא?
- מומלץ שילד עד גיל חמש עם עלייה בחום הגוף יבדק על ידי רופא.
- אפטיות, ישנוניות ושינויים במצב ההכרה בעקבות עליית החום.
- עליית חום הקרובה לארבעים מעלות ומעלה.
- עליית חום וקישיון עורף.
- חום מלווה בהקאות.
- עליית חום שנמשך מעל שלושה ימים.
- עליית חום שלא מגיבה לתרופות.
- חום מלווה בקוצר נשימה.
- עליית חום לילד עם מחלות רקע.
- עליית חום חוזרת ונשנית.
מתי יש לפנות ללא דיחוי לחדר המיון הקרוב
- ילדים בכל גיל עם חום גבוה מ- 41 מעלות צלזיוס.
- שילוב של חום עם פריחה, ובפרט פריחה סגולה-אדומה בצורת נקודות או שטפי דם שאינה נעלמת בלחיצה או במתיחה של העור. פריחה זו עלולה להיות סימן לדלקת קרום המוח (מנינגיטיס) או לזיהום בחיידק טורף. פריחה מגרדת או פריחה שנעלמת בלחיצה אופיינית בדרך כלל למחלה נגיפית או לתגובה אלרגית.
מה לעשות כאשר לילד אין תיאבון בזמן המחלה?
תיאבון– ירידה בתיאבון בעת מחלת חום היא דבר נפוץ אצל ילדים, בדומה למבוגרים. הדבר אינו מדאיג והתיאבון יחזור עם ההחלמה מהמחלה.
שתייה- על שתייה אסור לוותר. בגלל החום יש סכנה לאובדן נוזלים מוגבר וסכנת התייבשות. יש להקפיד כל מהמלך המחלה שהילד ישתה הרבה (כל משקה שירצה – העיקר שישתה) ולוודא שהוא נותן שתן.
סיבוכים
חום כשלעצמו לרב איננו גורם לסיבוכים. במקרה שיהיו כאלה, ככל הנראה הגורם לסיבוך יהיה מהמחלה עצמה ולא מהחום. חום גבוה כשלעצמו לרוב אינו מסוכן, ולכן ניתן להיות רגועים בנוגע למשמעותו.
אך כאשר מתפתח מצב של חום שמעל 40 מעלות מומלץ ורצוי להוריד אותו באמצעות תרופות על מנת למנוע ממנו שימשיך ויעלה עד לטווח המסוכן.
בכל מקרה, כאשר החום ממושך המצב מחייב בירור רפואי.
טיפול לא תרופתי
ביגוד מומלץ- דאגו להלביש את הילד בלבוש אוורירי אך כמובן לא להפשיט אותו לחלוטין.
אמבטיות- טבילה באמבטיה פושרת יכולה לעזור ולהקל מאד את לתחושתו של הילד. חממו את המים לטמפ' של 30-32 מעלות צלזיוס (לא פחות!) והכניסו אותו לאמבטיה למשך 10 – 15 דק'. יש להישאר עם הילד בחדר האמבטיה כל העת ולהשגיח.
שתיה מרובה – חשוב לא לשכוח לתת לילד לשתות הרבה מחשש להתייבשות בגלל החום.
תיאבון- אין צורך להכריח ילדים עם חום לאכול אם אינם רוצים.
סביבה קרירה– יש לדאוג לחדר מאוורר.
שינה ומנוחה– יש לאפשר לילד לנוח ולישון.
טיפול הומאופתי
טיפול תרופתי
כאשר עולה החום מעל 38.5 מעלות כדאי לעזור לילד בעזרת טיפול תרופתי. בשוק קיימות תרופות ללא מרשם שנועדו להורדת חום אצל ילדים כגון: אייבו (של טבע), נורופן, אדויל (משפחת האיבופרופן).
במה מטפלות התרופות– מורידות חום, נוגדות דלקת ומקלות על כאבים.
באיזה צורות מופיעות התרופות– סירופ או נרות.
כמה לתת- לפי המלצת רופא.
כיצד לתת דרך הפה- יש לתת בכפית מדידה או במזרק.
בקיץ– חשוב לשמור את הנרות בדלת המקרר (הרחק מהישג ידים של הילדים).
חציית נרות- כשתרצו לתת מינון של חצי נר אין לחצות את הנר לרוחבו זאת מאחר והחומר הפעיל בתוך הנר אינו מפוזר באחידות. חצו את הנר לאורכו.
אזהרה- ללא מרשם רופא ניתן להשתמש רק מגיל 6 חודשים!
בגילאים 0 עד 6 חודשים מתן תרופות הן על פי מרשם רופא בלבד!!
חשוב!! לא לתת לילדים מנת תרופה נוספת אם לא עברו 6 שעות לפחות.
אין!! לתת יותר מ- 4 מנות תרופה ב- 24 שעות.
יש לשים לב לעלון ההוראות המצורפות לתרופה!!
כמה זמן ייקח לילד להרגיש טוב ?
לרב ילדים חוזרים להרגיש טוב וחשים שיפור והקלה בהרגשה כשהחום מתחיל לרדת ובדרך כלל זה קורה עוד לפני שהחום יורד לחלוטין. חשוב לזכור!! חום הוא רק תוצאת לוואי של מחלה כלשהי ויתכן מצב בו החום ירד אך הילד ימשיך להיות חסר תיאבון או יחוש חולשה בגלל גורם המחלה הישיר.
פרכוסי חום
הופעת פרכוסי חום היא לרב תופעה שסובלים ממנה ילדים בני חצי שנה עד 5 שנים וזו נטייה מולדת אצלם. הפרכוסים מופיעים לרב בעקבות העלייה המהירה והפתאומית בחום גופו של הילד בשלבים הראשונים של מחלת החום. לרב הפרכוסים קצרים ונמשכים עד חמש דקות. גם למי שיש נטייה לפרכוסים לא כל עליית חום תגרום בהכרח להופעתם. פרכוסים אינם נעימים אך לרוב אין סיבה לבהלה ואין חשש לנזק מוחי לילדים בעקבות הפרכוסים.
עם זאת – ילד שעבר פרכוסים רצוי לקחת לרופא לפחות בפעם הראשונה שבה מופיעה התופעה. ויש לזכור שילד שפרכס פעם אחת עלול לפרכס שוב. לרב, ככל שהילד גדל ומתבגר התופעה חולפת מאליה.
כיחלון בזמן פרכוס
יתכן שבזמן פרכוס יופיע כיחלון בשפתיים (שפתיים נראות כחולות) או חיוורון. לא להיבהל 🙂 כיחלון אינו בהכרח סימן להפסקת נשימה או בליעת הלשון אלא מעיד על ירידה בכניסת האוויר אל הריאות שמתבטאת בנשימה איטית ושטחית. חשוב לציין! בגמר הפרכוס קצב ואופי הנשימה חוזרים למצב הרגיל.
רעידות
יתכן ובעקבות עליית החום הילד ירעד. האם קר לו? ככל הנראה כשתגעו בו, תרגישו שהוא חם.
התנתקות
לעיתים הילד שסובל מחום יבהה פתאום ומבטו אינו ממוקד. ייתכן שבכלל לא ראיתם שזה קרה. הילד יתנתק ויחזור לעצמו.
מה עושים בזמן פרכוס חום אצל ילדים
- הסירו חפצים חדים וקשים מסביבת הילד.
- רצוי להניחו את הילד על משטח רך (מזרון וכד') ולרפד את סביבתו בכרים ובשמיכות, כדי למנוע נפילות וחבלות.
- שימו לב למשך הפרכוס, צורת הפרכוס והאברים המעורבים. רצוי לתעד את משך הזמן.
- העדיפו להשכיב את הילד על הצד, כשפיו פונה מטה, כדי להקל על פליטת הפרשות מפיו החוצה.
- הסירו מהילד בגדים לוחצים.
- רצוי לעטוף את גופו במגבת או סדין לחים, לקירור מהיר יותר. אין להשתמש במים קרים או באלכוהול.
- אין לנסות להכניס אצבעות לתוך פיו של הילד או לתפוס את לשונו.
- אין לתת תרופה או נוזלים דרך הפה בעת הפרכוס מחשש לחנק.
- לאחר הפרכוס, רצוי למדוד חום לילד ולתת לו אקמול. פנה להמשך טיפול רפואי.
- אם הפרכוס נמשך יותר מ 10 דקות ו/או ילדכם החל להכחיל יש לקרוא מיד לעזרה רפואית דחופה.
- כל מקרה של פרכוס חום בילד מחייב הערכה רפואית גם אם ההתקף חולף והילד מרגיש טוב.
מתי יש לפנות לטיפול רפואי דחוף בגלל פרכוסים?
פרכוסי חום נמשכים לרב בין 5-7 דקות, ובדרך כלל, לא יותר מרבע שעה. תוך כדי פרכוס הילד עלול לאבד את הכרתו, לגלגל את עיניו, לאבד שליטה על הסוגרים ולנפנף בכל גפיו בתנועות בלתי רצוניות.
זהירות– אם הפרכוס נמשך יותר מחמש דקות ברצף, או אם אירעו מספר אירועי פרכוס קצרים יותר באותה היממה, יש להבהיל את הילד לבית חולים להמשך בירור וטיפול.
האם תופעת החום יכולה לחזור על עצמה?
מחלות חום שכיחות מאוד ומלוות אותנו במשך כל חיינו וסביר מאוד להניח שהחום יחזור על עצמו לא פעם במהלך הזמן.
אנו מאחלים לכם בריאות טובה!!
חשוב! המידע מוגש להעשרה בלבד. בכל מקרה יש לפנות לייעוץ רפואי!
כל המידע מתיחס לילדים בריאים ללא מחלות רקע!