כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

חשיבות נטילת ויטמין D בזמן הריון והנקה

ויטמין D חיוני לבריאות העצמות ויש לו גם תפקיד חשוב בהגנה על מערכות הנשימה, הלב והמוח. יש לו תפקיד חשוב בספיגת הסידן ובבניית שלד העובר והשיניים שלו. המקור לוויטמין D הוא קרני השמש, ואף שישראל היא מדינה רווית שמש, חלק ניכר מהאוכלוסייה סובל ממחסור בוויטמין. מאיפה הגוף מקבל ויטמין D? על מה הוא משפיע? האם מצבים של מחסור או של עודף בו מסוכנים ומה מה ממליץ משרד הבריאות בהמשך הכתבה?
זמן קריאה:
3 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

תפקידו של ויטמין D

במהלך ההריון חשוב לשמור על איזון של ויטמינים ומינרלים ובינהם ויטמין D. זהו ויטמין מסיס בשומן המיוצר בגופנו בעת חשיפה לשמש, לקרניים אולטרא-סגולות. הויטמין נמצא באופן טבעי במעט מזונות, ביניהם: דגים שמנים כמו סלמון, מקרל וסרדינים, בשר אדום, חלמון ביצה ומזונות מועשרים כמו חלק ממוצרי החלב.

ויטמין D משתתף בספיגת הסידן במעי ומווסת את ריכוז הסידן והפוספט בסרום להבטחת רמת מינרלים רצויה בעצמות. הוא נחוץ לגדילת העצם, מבטיח את חוזקה ומונע שברים ועקמומיות. תפקידים נוספים קשורים בתפקוד מערכת החיסון והשרירים, הפחתת זיהומים והפעלת וויסות גנים. בנוסף, מזהים היום קשר בין חוסר ויטמין D והסינדרום המטבולי.

חוסר ויטמין D בהריון

חוסר בויטמין D ידוע ומתועד באוכלוסייה הכללית ובנשים בפרט בשעורים גבוהים יחסית בשנים האחרונות. ידוע גם כי הצורך בוויטמין D עולה עם ההריון וכי מחסור של ויטמין D אצל נשים בהריון הינו מצב שכיח. מצטברות עדויות על השפעות שליליות של חסר ויטמין D בהריון ועל כן ישנה חשיבות להקפיד על צריכת ויטמין D ותיסוף שלו במהלך ההריון. החוסר בויטמין D אצל האם נקשר, בין היתר, לעלייה בסיכון לרעלת הריון חמורה ולאגירה מופחתת של מינרלים אשר עלולה להוביל לפגיעה בהתפתחות והתגרמות השלד של היילוד. תוספת ויטמין D לנשים בהריון, במיוחד בחודשי החורף, עשויה להוביל לירידה ארוכת טווח בסיכון לשבר אוסטאופורוטי בילדיהן.

המלצת משרד הבריאות

משרד הבריאות ממליץ על נטילה של 200-400 יחידות בינלאומיות של ויטמין די במשך כל ההריון ותקופת ההנקה. ויטמין D נמכר בצורה של טיפות, כמוסות או טבליות למציצה. מומלץ ליטול את הויטמין סמוך לארוחה לשיפור הספיגה.

מקורות:
1. אתר משרד הבריאות- תוספי תזונה בהריון
2. Vitamin D3 (cholecalciferol): Drug information- UpToDate
3. Javaid et al., 2006 M.K. Javaid, S.R. Crozier, N.C. Harvey, C.R. Gale, E.M. Dennison, B.J. Boucher, N.K. Arden, K.M. Godfrey, C. Cooper. Maternal vitamin D status during pregnancy and childhood bone mass at age 9 years: a longitudinal study. Lancet, 367 (2006), pp. 36–43
4. Bodnar L.M., Simhan H.N., Catov J.M., Roberts J.M., Platt R.W., Diesel J.C., Klebanoff M.A. Maternal vitamin D status and the risk of mild and severe preeclampsia. Epidemiology. 2014;25:207–214

אריאלה שמואלי, רוקחת
בוגרת תואר ראשון ברוקחות מטעם אוניברסיטת בן גוריון.
בעלת ניסיון כרוקחת קהילתית בבית מרקחת.
כיום עובדת בתור רוקחת קלינית בקופת-חולים וסטודנטית לתואר ד"ר ברוקחות קלינית מטעם האוניברסיטה העברית.

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן