אחת ההחלטות הראשונות שלך כאמא ושלכם כהורים היא איפה יהיה התינוק מרגע הלידה ועד השחרור הביתה: בתינוקיה או בחדר אחד איתך במה שנקרא ביות מלא או אולי באפס הפרדה?
עד לפני שנים לא רבות, לא היו בכלל אופציות: התינוק נלקח אחרי הלידה לתינוקיה, האמהות הטריות הועברו לאשפוז במחלקת יולדות והנוהל היה שהביאו את התינוקות להנקה או שהאמהות נקראו להניק אם התינוק בוכה. לא היה שום מגע בין התינוק לבין בני המשפחה האחרים ומי שבא לבקר, זכה לראות אותו דרך חלון של התינוקיה בשעות מסוימות ולפי דרישה.
לשימחתנו, הימים האלו חלפו והתינוק החדש כבר איננו בחזקת ביה"ח אלא הוא שלכם- אמא ואבא- ואתם המחליטים הבלעדיים על אופן הטיפול בו. חשוב לזכור כי תוכלי בכל זמן, גם אם החלטת ביות מלא אפשר בהחלט לבקש לקחת את התינוק לתינוקיה למספר שעות וגם אם ביקשת תינוקיה תוכלי לבקש לעבור לביות מלא ובדרךכלל, אם יש מקום בחדרי ביות מלא, ישתדלו ללכת לקראתך.
נקדים ונאמר כי ביות מלא ואפס הפרדה תלויים במצב התינוק לאחר הלידה, משקלו ומצב האם ועל כך אפרט בהמשך.
הבדיקות והטיפולים לבייבי אחרי הלידה
הסתיימה הלידה והבייבי שלך מתחיל את דרכו בעולם. הוא יעבור בדיקה גופנית כללית ומקיפה ויבדק בבדיקת שמיעה, יקבל חיסון נגד צהבת נגיפית (הפטיטיס בי), תנתן לו משחה נגד זיהום בעיניים (כי התינוק עבר בתעלת-הלידה בה יש חיידקים רבים מסוגים שונים) וזריקת ויטמין קיי העוזר בקרישת הדם ולקיחת דם לסקר. דם לסקר נלקח ע"י דקירה קטנה בעקבו של הבייבי והדם נבדק לגילוי מחלות גנטיות שעלולות להיות חבויות ולאו דווקא נראות לעין ולפעמים יטבל באמבטיה מהירה.
חשוב להדגיש כי כיום, נדרשת הסכמתכם ההורים לכל בדיקה, זריקה או חיסון וזכותכם להסכים להכל או לחלק או לסרב בכלל. חשוב לא לסרב סתם ולהיות מודעים לחשיבות הטיפולים ולהגיע למסקנה מושכלת ולא מתוך התנגדות מובנית.
תינוקיה
לאחר החיבוקים, הנישוקים, הבונדינג ילקח תינוקך לתינוקיה וישהה שם עד לשחרורו מביה"ח. הוא יקבל את הטיפולים והחיסונים לפי הסכמתכם ואת מתבקשת להגיע להניק אותו או לתת לו בקבוק לפי הצורך. שיטה זו מתאימה בעיקר לאותן אמהות אחרי לידות רבות, כאשר הן מבקשות לנוח ולהתאושש לבד בחדר, בלי העיסוק עם התינוק, במיוחד כאשר בבית מחכה להן עבודה קשה עם ילדים רבים, חלקם פעוטים וגם כך אין לה זמן לישון ולנוח היטב.
ביות מלא
לאחר הלידה, נלקח תינוקך לתינוקיה לבדיקות וטיפולים. כאן המקום להזכיר כי כיום יש זכות לאב או לכל מי שתבחרי ויש לו ידון (צמיד זיהוי) לגשת עם התינוק והמיילדת לתינוקיה, לצפות בטיפול, לבקש בקשות, לשאול שאלות ולהיות מעורב בתהליך. לאחר מכן המלווה והבייבי יחזרו לחדר הלידה וכשיש אישור שאת מאוששת תועברו ביחד למחלקת יולדות ותינוקך ישהה בחדרך משך כל זמן האישפוז. ואת תהיי אחראית לטיפול בו, תקומי אליו, תניקי, תחליפי לו את חיתוליו וכמובן האב או בני המשפחה האחרים מוזמנים להשתתף כבר מההתחלה בטיפול וליהנות מהבן-אח-נכד-אחיין החדש.
לאחר ניתוח קיסרי – גם אם תעברי ניתוח קיסרי זכותו של האב או מלווה מטעמך ללכת עם תינוקך לתינוקיה לבדיקות ולטיפולים לפי החלטתך.
במחלקות האישפוז שאחרי לידה יש חדרים המוקצים לביות מלא וזאת כדי לאפשר ליולדות הבוחרות תינוקיה לנוח בשקט בלי תינוקות בוכים בלילה אצל השכנה לחדר… כמובן שהיום יש מחלקות עם חדרים ליולדת אחת בלבד וזה באמת בונוס – כי מי שיעיר אותך זה רק התינוק שלך ולא זה של היולדת שלידך..
אפס-הפרדה
למעשה זה כמו ביות מלא, אלא שתינוקך כלל לא יופרד ממך אחרי הלידה גם לא עבור הטיפולים והחיסונים. אחות תינוקיה מגיעה לחדר לידה ומבצעת שם את כל הטיפולים הנדרשים בהתאם להסכמתכם ואז הולכת לדרכה. הבייבי ישאר איתך בחדר הלידה ויעבור לאשפוז במחלקת יולדות ביחד איתך.
ובניתוח קיסרי- חשוב לציין כי היום, גם בניתוחים קיסריים מתוכננים, יש בתי-חולים המסכימים לאפס הפרדה ושמים את התינוק על האם לאחר שנולד ועוד לפני שהתחילו לעבוד על סגירת הרחם והבטן. אם הניתוח מתוכנן – אפשר לבקש זאת. אם הניתוח הוא ניתוח חירום הרי שלא תהיה אפשרות לכך.
מתי לא ניתן לבצע ביות מלא או אפס הפרדה
ישנם מקרים בהם לא יתאפשר להיות באפס-הפרדה או בביות מלא. לעיתים למרות רצונך להיות עם הבייבי בכל רגע ורגע לאחר הלידה, הנסיבות יהיו אחרות:
כשלתינוק קצת קשה
תינוק במשקל נמוך, תינוק קר שלא מצליח לשמור על חום-גוף תקין וחייב לשהות בחימום וניטור, תינוק עם צהבת שנדרש לה טיפול, תינוק שמשמיע קולות גניחה המעידים על קשיים בנשימה – חייב להיות במעקב רופא-יילודים, תינוק עם אפגר נמוך מסיבה כלשהי שזקוק להשגחה, תינוק שנולד בלידה מכשירנית (ואקום) ומתקשה להתאושש או בכל מקרה בו התינוק נצרך לטיפול ומעקב רפואי – במקרים הללו יילקח תינוקך לתינוקיה ולאחר התאוששותו – יוחזר לביות-מלא ביחד איתך במחלקת יולדות. לרוב התינוק יתאושש תוך מספר שעות ויוכל לחזור אליך.
גם כאן חשוב להדגיש, שגם במקרים האלו יכול בן זוגך או מלווה שתבחרי ללכת עם התינוק לתינוקיה ולהיות איתו בטיפולים ובבדיקות.
וכשלאמא קצת קשה
יולדת חלשה מאד שמתקשה בטיפול שוטף בתינוק וזקוקה למנוחה, יולדת שנמצאת במצב גופני או נפשי לא טוב מיד לאחר הלידה, יולדת לאחר קיסרי שמתקשה לטפל בתינוק, יולדת לאחר לידה מכשירנית קשה או תפרים רבים – ובמילים אחרות – כל יולדת שזקוקה לטיפול רפואי, מנוחה והתאוששות ולא מסוגלת לטפל בתינוקה, לפחות בשעות הראשונות לאחר הלידה, במקרים אלה הבייבי ילקח לתינוקיה עד התאוששותה של האם.
אל תהססי לבקש עזרה
חפשי את שביל הזהב. נסי לפעול בגמישות לפי הרגשתך ברגע האמת ואל תיצמדי להחלטות נוקשות.
הדבר החשוב ביותר שאת יכולה להעניק לבייבי שלך זה אמא בריאה, רגועה ונינוחה.
אם את מרגישה כאובה מאד, חלשה מאד, עייפה בצורה קיצונית ולפעמים חסרת חשק לקום לטפל בתינוק – תדעי שאת לא לבד. הרבה אמהות מרגישות כך. אל תהססי לבקש עזרה. אם את בביות מלא וקשה לך לקום לתינוק בגלל תפרים לאחר ניתוח או תפרים בגלל חתך או קרע – תבקשי שמישהו מבני המשפחה יהיה איתך ויעזור להרים, לטפל ולהגיש לך את הבייבי להנקה.
אם בעלך, אמך או מי שבחרת נמצא לצידך בלילה (במקומות המאפשרים לינה של מלווה) הרי שתנצלי את זה ותבקשי עזרה. אל תנסי להוכיח שאת סופרוומן!!! את המחיר תשלמי לאחר מספר ימים כאשר באמת תהיי בבית וכל העייפות, החולשה והכאב יתקפו ביתרשאת. תשתדלי לא להגיע למצב הזה !! בקשי וקחי כל עזרה שצריך, תנוחי ותדאגי לעצמך כדי שתוכלי לטפל היטב בבייבי החדש שלך.
אם קשה לך מאד ואין אפשרות ללינת מלווה בחדד האישפוז, אל תתבישי ותבקשי שיקחו את הבייבי לתינוקיה, לפחות ללילה, כך תוכלי לישון ולהתאושש. אפילו למספר שעות. התינוקיה אמנם אינה המקום האידיאלי לתינוקות – אבל גם ממש לא אידיאלי לתינוק להיות עם אמא שבקושי מתפקדת מכאב ועייפות. אין לך מושג כמה ששעות שינה אחדות יועילו לך גם גופנית וגם נפשית ותקומי לטפל בתינוק כשאת מאוששת.
חשוב שתשמרי גם על עצמך וזה לא הזמן להיות גיבורה או להוכיח משהו למישהו. זכרי שאת יכולה תמיד לבקש את התינוק אליך לביות מלא – הוא שלך אבל לפעמים כדאי לבקש לקחת אותו לתינוקיה למספר שעות שתוכלי לנוח ולאגור כוחות.
מה שתבחרי – שיהיה בשעה טובה ומוצלחת וכמו שאת מאחלת לעצמך.