כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.
ההתקדמות שלך
נשארו 7.7 חודשים - 33 שבועות (כולל השבוע)
20%
טר' 1
. . . . . . .
. . . . .
טר' 2
. . . . . . . . . . . .
טר' 3
. . . . . . . . . . . .
שבוע 8

טיפ-טיפה לפני ההרחבה

בזמן שהעובר שלך גדל, מתפתח, מצמיח מערכות ואיברי הגוף השונים ונראה יותר ויותר כמו תינוק אמתי, את ממשיכה להתמודד עם האתגרים השונים שגופך מעביר אותך, תוך כדי שהוא ממשיך להתאים את עצמו להריון וללידה. עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.

תמשיכי לגלול כדי לגלות איך מתפתח השבוע העובר, מה את עשויה להרגיש ומה ה-TO DO LIST השבועי.

גודל העובר
11-18 מילימטר

באיזה חודש את?

אם את בשבוע ההריון ה-8, את בחודש השני.

המדידה השבועית

כרגע העובר ברחם שלך עדיין ממש קטן, אורכו בין 11-18 מ"מ בלבד, כמו פטל, אבל מסתבר שהוא גדל בערך פי 10,000 מאז ההפריה וההתעברות. את הנתונים האלה ניתן לקבל על ידי מדידת ראש-עכוז (CRL).

אנחנו גדלים

תמונת עובר בשבוע 8 להריון
עובר בשבוע 8 להריון

אפשר לטעון בוודאות שמדובר בשבוע שהוא אבן דרך בהריון שלך. 

קודם כל, מוח העובר ממשיך להתפתח בצורה מואצת ונוצרות ההסתעפויות המקשרות בין הנוירונים (תאי העצב במוח). השבוע מתחילים להתפתח איברים נקביים וזכריים וזה אומר שבקרוב הרופא יוכל לקבוע את מין היילוד בסקירה או בדיקת אולטרסאונד. רשתית העיניים מתחילה להתפתח גם היא. זאת הסיבה לכך שבשלב זה נקבע צבע העיניים של העובר, גם אם עד הלידה יש עוד כמה חודשים טובים. עד סוף השבוע השמיני מתחילות להתפתח כל מערכות הגוף והאיברים החיוניים. 

בנוסף, ניתן לזהות את קצה האף ואת העפעפיים. הידיים הזעירות של העובר מקופלות במרפקים ומונחות מעל הלב, עצמות הגוף מתחילות להתקשות. גם הזנבנב כמעט נעלם. כן, הוא כבר נראה יותר ויותר כמו תינוק. חוץ מזה, הוא כל הזמן נמצא בתזוזה, גם אם את עדיין לא מרגישה את זה.

מה קורה בגופך?

הידעת שאם תשימי יד על הבטן התחתונה ותפעילי מעט לחץ, תוכלי להרגיש את הרחם. כרגע הוא בערך בגודל אשכולית ולפעמים ניתן להרגיש את ההתכווצויות המעידות על המשך הגדילה שלו, כדי להכין מקום לתינוק.

הסערה ההורמונלית המתרחשת בגופך נמצאת בעיצומה! הבחילות ממשיכות ואף מתגברות, השדיים ממשיכים לגדול, הפטמות מתכהות וגדלות אף הן. את עדיין לא מרגישה, אבל גם הרחם שלך מתחיל להתרחב וכמות מי שפיר גדלה כדי לאפשר לעובר לנוע בחופשיות.

חילוף החומרים שלך מאיץ, כך גם הלב, זרימת הדם אל אזור הנרתיק מתגברת. זה נעשה כדי להכין את תעלת הלידה עם הזמן למעבר התינוק, אבל כרגע זה בהחלט יכול להעלות את החשק המיני.

אולי את עדיין לא עלית במשקל, אבל רוב הסיכויים שכבר הרגשת שהבגדים נהיו קצת צמודים מדי באזור המותניים. גם החזה שלך ממשיך לגדול ולכן כדאי לשקול בקרוב לעבור לחזיות עם תמיכה טובה יותר.

בא לך חריף? כל האוכל מרגיש לך תפל? לצד הרגישות לריחות, חלק מהנשים חוות ירידה בחוש הטעם ולכן יעדיפו מאכלים עם טעם מודגש.

יכול להיות שתרגישי...

  • עייפות – ברצינות, כמה את עייפה מאחת ועד להירדם בישיבה על הספה בשעה שבע בערב? לפעמים העייפות מתחילה בשלבים יותר מוקדמים, אבל גם אם עד עכשיו לא הרגשת שום דבר, כדאי שתדעי: את לא לבד. כ-60% מנשים בשליש הראשון בהריון מדווחת על עייפות חריגה. כי כפי שכבר ציינו, הגוף שלך עובד מאד קשה.
  • בחילות – ממשיכות ואף מתגברות, ויכולות להיות אף מלוות בהקאות. זה נורמלי לחלוטין ואמור להירגע לקראת השבוע ה-14 בערך, אבל חשוב לשים לב שבין לבין את מרגישה טוב ומצליחה לשתות ולאכול. אם זה לא קורה ואת יורדת במשקל, חשוב ליידע על כך את הרופא המטפל. קיימים טיפולים תרופתיים לבחילות כמו דיקלקטין.
  • נפיחות בטנית, גזים ועצירויות – שלא תטעי, הריון זה כיף, אבל מתלוות אליו תופעות פחות מהנות. כדי להכין את הגוף שלך ללידה, מופרש הורמון הרלקסין, שיחד עם פרוגסטרון עובד על הרפיית השרירים בגוף שלך, כולל מערכת העיכול. בגלל השרירים הרפויים האוכל עובר לאט יותר דרך הוושט, הקיבה והמעיים. ניתן להקל על התחושה באמצעות שתייה מרובה וצריכת סיבים תזונתיים באופן קבוע.
  • חשקים מוזרים לאוכל – לא מספיק את כל מה שפירטנו למעלה, הפכת מאד ספציפית לגבי מה בא לך לאכול, ולפעמים מדובר בשילובים "מעניינים" כגון גפילטע עם ריבה או בורקס בשר מעיר תחתית בחיפה על מצע כוסמת. למה זה קורה? התשובה היא אחת: הורמונים.

TO DO LIST

  • לבצע את האולטרסאונד הראשון – אם עוד לא הספקת, זה הזמן הנכון לבצע בדיקת אולטרסאונד ראשונה. תוכלי לשמוע לא רק את דופק העובר, אלא גם לראות איך הוא גדל ומתפתח עם הזמן.
  • להגן על עצמך מקרינה אולטרה-סגולה – אין ספק, חשוב לשמור על עצמנו מפני חשיפה לשמש כל הזמן, בלי קשר להריון. בהריון זה חשוב במיוחד בגלל כתמי הפיגמנטציה שעלולים להופיע על פני העור בעקבות השינויים ההורמונליים. קרם פנים עם מסנן קרינה, כובע רחב שוליים בקיץ – ואת מוגנת. אגב, הידעת? גם אם את יושבת כל היום מול מסך המחשב, את עדיין חשופה לקרינה אולטרה-סגולה שפולט מסך המחשב שלך, לכן אל תוותרי על קרם פנים עם מסנן.
  • לנהל מעקב אחרי המשקל – כפי שכבר ציינו, רוב הסיכויים שעד עכשיו לא העלית יותר מקילוגרם או שניים במשקל, אם בכלל, אבל ככל שאת מתקרבת לשליש ההריון השני, המשקל שלך צפוי לעלות. שימי לב שהנורמה היא להעלות כחצי קילו בשבוע בממוצע ולקראת סוף ההריון העלייה השבועית הממוצעת עולה ויכול להגיע אפילו ל-1.5-2 ק"ג בשבוע אחד.
  • להקפיד על התפריט – בחילות, גזים, עצירות – כל המהפכה שמתרחשת במערת העיכול שלך לא מקלה עליך בבחירת התזונה המאוזנת שכל כך חשובה לך ולתינוקך. כדאי לנסות לאכול ארוחות קטנות המפוזרות על פני היום ולשלב בהן פחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים: קרקרים מחיטה מלאה, ירקות ופירות טריים ומיובשים.
  • להצטרף לקבוצת הוואטסאפ שלנו – כל אחת וההריון שלה, אבל אין כמו האפשרות הזו להימצא בסביבה תומכת וכיפית.

תזונה

במהלך ההריון הגוף שלך עובר שינויים ברמה יום-יומית ולכן, כדי להרגיש במיטבך ולדאוג לכל מה שצריך לעצמך ולעובר, חשוב להתאים את הרגלי התזונה והפעילות הגופנית למצב החדש. על כל שינוי, אגב, כדאי לדבר קודם כל עם הרופאה המטפלת.

ממה כדאי להימנע במהלך ההריון?

  • עישון
  • שתיית אלכוהול
  • קפה שחור
  • משקאות אנרגיה

ממה כדאי לצרוך פחות במהלך ההריון?

  • קפאין (קפה, תה) – עד 3 כוסות ביום
  • משקאות מוגזים (כולל דיאט) – עד 3 כוסות ביום
  • ממתיקים מלאכותיים

 

דגים בהריון:

ככל הנראה, בשלב זה את כבר יודעת שבהריון חשוב להימנע מדגים נאים ולאכול דג מבושל או אפוי לחלוטין. כדאי לבחור בדגים העשירים באומגה 3, חומצת שומן שחשובה מאוד בהריון ותורמת רבות להתפתחות מוח העובר. למשל, סלמון.

אם את אוהבת סושי, בנוסף לבחירה בגרסה הצמחונית כדאי לוודא שהסושי לא היה בסביבת הדגים הנאים ולא נחתך באותה סכין / על אותו קרש.

באופן כללי, בהריון מומלץ להימנע מאכילת ביצים לא מבושלות, בשר ועוף נא. כדאי להמעיט גם בצריכת הנקניקים והפסטרמות. סלטים מוכנים המכילים טובה, עוף או ביצים – יכולים להכיל חיידקים ולהיות מסוכנים במהלך ההריון.

אותו דבר לגבי חלב לא מפוסטר וכל מאכל שמכיל חלב כזה – חיידק הליסטריה עלול לפגוע בעובר. למשל, אם את אוהבת גבינות רכות כמו פטה, ברי או קממבר, שימי לב שיש עליהן סימון שהן מכילות חלב מפוסטר בלבד.

אין סיכוי שידעת את זה!

ביצוע תרגילי "סקוואט" במהלך ההריון יחזק את שרירי הירכיים שלך, מה שיכול להקל עליך בלידה לדחוף את התינוק החוצה.

פעילות גופנית

חשוב מאד להתמיד בפעילות גופנית, אך כדאי להימנע מפעילות שעלולה לגרום לך ליפול או להפעיל לחץ על הבטן. כמו כן, כדאי מאד להתאים את עצימות הפעילות הגופנית למצבך. תשקלי התייעצות עם הרופאה המטפלת או מאמנת שמוסמכת לייעץ בנושא פעילות גופנית לנשים הריוניות. שחיה זה תמיד ספורט נהדר, אך יש להימנע מסאונה או ג'קוזי.

נקודת מבט זוגית

איך אפשר לסייע לבת זוג הריונית? קודם כל, קשב, קשב, קשב. מעבר לכך, תמיד יעזור לקחת על עצמך את ענייני המטבח והתפריט: אם היא לא מסוגלת לעכל ברוקולי או חסה, אפשר לבחור במקומם ירקות ופירות צהובים – גמבה, מנגו, מלון וכמובן. אפשר גם לבחור בפירות יער מרעננים ועשירים בערכים תזונתיים הנחוצים לאם ולעובר.

סקר

ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז הרפואי ברזילי

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן