טיפ טיפה לפני ההרחבה
אפשר להתערב שלא דמיינת לעצמך להגיע מעבר ל-40 שבועות הריון! אבל הנה את כאן. הגעת לחלק האחרון של המדריך שלנו על ההריון, אבל זה רק אומר שלפניך פרק חדש בחיים שלך והוא מרגש, מסעיר, מעייף ומהנה.
תמשיכי לגלול כדי לקרוא על דרכים לזירוז לידה ועל סימנים שהלידה מתקרבת.
באיזה חודש את?
בשלב זה הגעת לתחילת החודש העשירי להריונך, אבל במקום להתבאס, קחי את זה בתור הישג מיוחד!
אז מה שלומך?
מאחר והתינוק עדיין נמצא ברחם, הוא או היא העלו עוד קצת במשקל ויכולים להיות הרבה יותר ערניים מהתינוקות שנולדים בשבועות מוקדמים יותר. אין ספק שאת כבר ממש לא יכולה להתאפק עד הלידה, אבל כדאי שתדעי שהמון אימהות לעתיד עוברות את תאריך הלידה המשוער ובסופו של דבר הכל בסדר. אולי דווקא בשבועות האלה תוכלי לנוח עוד קצת ולהתכונן להגעת הבייבי לעולם.
עם זאת, בשבוע כה מתקדם יומלץ לך על מעקב צמוד מאוד, כולל בדיקת מוניטור יומית, בדיקת אולטרה-סאונד וכמובן ספירת תנועות העובר, כדי לוודא שהוא מרגיש טוב ויש מספיק מי שפיר כדי לספק לו סביבה בטוחה.
יכול להיות שתרגישי...
חוסר נוחות ברצפת האגן – התינוק שלך ממשיך להתקדם לקראת היציאה ולוחץ על שלפוחית השתן וצוואר הרחם – וזה בהחלט מורגש.
טחורים – גם זה יכול לקרות בגלל הלחץ על רצפת האגן. כלי הדם באזור פי הטבעת מתנפחים וזה גורם לטחורים וכאבים. ייתכן שבמהלך הלידה המצב אפילו יחמיר, אבל בסופו של דבר זה אמור לעבור.
בעיות שינה – נו, מה חדש? הורמונים וסטרס, שילוב נפלא שעלול לגרום לך לא לעצום עין, אבל עדיין – נסי לנוח כמה שיותר, את תזדקקי לכוחות האלה בלידה וגם אחריה.
ריצות תכופות לשירותים – אפשר להגיד שבשלב זה התינוק ממש יושב לך על שלפוחית השתן.
צירים – התכווצויות בטן הופכות ליותר ויותר מוחשיות, ככל שמועד הלידה מתקרב.
האם זה בסדר להיות בהריון בשבוע 41?
ברוב המקרים זה לגמרי בסדר. לא במקרה קוראים לתאריך לפיו סופרים את שבועות ההריון "תאריך לידה משוער" והוא נקבע על פי תאריך המחזור החודשי האחרון שלך. כך, ללדת שבוע או שבועיים לפני או אחרי תאריך זה – בסדר גמור.
יש חדרי לידה הממליצים על השראת לידה לכל האישה המגיעה לשבוע 41 ויש הממתינים שבוע נוסף.
סימנים שהלידה מתקרבת
רוב הסיכויים שאת כבר יודעת לדקלם את כולם, אבל בכל זאת, אם קורה משהו מהתסמינים הנ"ל, מומלץ לעדכן במיידי את הרופא או לפנות למיון היולדות הקרוב:
- טפטוף קבוע מהנרתיק, שיכול להיות סימן לכך שאת בירידת מים.
- התכווצויות תכופות וכואבות שלא מפסיקות.
- דימום או כאב בטן חריף.
גם אם את בשבוע 41 או אפילו 42, אבל לא קורה שום דבר, צריך פשוט להתאזר בסבלנות. זה שאת לא מרגישה צירים או ירידת מים כרגע – לא אומר שזה לא יקרה לך בעוד שעה או יום.
כל הדרכים לזרז לידה בשבוע 41
אם הגעת עד כאן, רוב הסיכויים שניסית את כל הדרכים הטבעיות לזרז לידה: ללכת, לקיים יחסי מין, לנסות דיקור סיני ואפילו לאכול חריף (נקווה שזה לא גרם לך לצרבת). כאן תוכלי לקרוא על הסיבות לזירוז לידה בשל סיבות רפואיות.
TO DO LIST
- להירגע! – זה בסדר גמור להיות בהריון מעל 40 שבועות. כל עוד את סופרת תנועות עובר, נמצאת בקשר רציף עם הרופא/ה יכולה במידת הצורך לגשת למיון יולדות במהירות – את בסדר גמור.
- לנוח הרבה – תני לגוף שלך את המנוחה שהוא זקוק לה ואל תעמיסי עליו בפעילויות פיזיות לא הכרחיות. את תזדקקי לכוח הזה בלידה.
- להחליט מי מלווה אותך לחדר לידה – זה ממש בסדר אם את מתנדנדת עם ההחלטה גם בימים אלה. זו החלטה לא פשוטה, כי כמות הנוכחים במהלך הלידה עצמה מוגבלת וכי את חייבת להרגיש בנוח עם כל אדם שיהיה שם, בין אם מדובר בבן/בת זוג, דולה, אימא או חברה טובה. מומלץ לבדוק מהי מדיניות בית החולים בו את הולכת ללדת לגבי כמות האנשים שמותר להם להיכנס אתך.
- שוקלת להשתמש באפידורל? – כאן, במדריך המלא בנושא האפידורל בלידה, את יכולה לקרוא את כל מה שצריך לדעת: היתרונות, החסרונות, מתי הכי טוב לבקש ואיך להתכונן.
- להוריד אפליקציה לתזמון צירי לידה – אם עדיין לא הורדת, זה הזמן! להורדה
- להצטרף לקבוצת וואטסאפ שלנו – גם רגע לפני הילדה וגם אחריה תוכלי להיות חלק מקהילת שיתוף ותמיכה עם נשים שעומדות ללדת באותו חודש איתך. זה המקום שלך להתייעץ, לשאול וליצור חברויות חדשות.
תזונה
אם עוד לא ילדת, את יכולה ללדת בכל רגע ולכן זה הזמן לדאוג ליום שארי. אם את מתכננת להניק, כדאי מאד להגביר את שתיית המים ולאכול מאכלים עשירים בסידן וויטמין D. ההמלצה היא לצרוך כ-1,000 מ"ג של סידן ביום גם בתקופת ההנקה.
אין סיכוי שידעת את זה
תסמונת התעלה הקרפלית, הנקראת גם תסמונת מנהרת שורש כף היד היא מצב שכיח שמתבטא בתחושת הנמלול ועקצוץ בכף היד ובאצבעות ונוצר בעקבות הלחץ על גידי השרירים והעצבים באזור כף היד. בדרך כלל מתסמונת התעלה הקרפלית סובלים אנשים שעובדים שעות רבות מול המחשב ומקלידים הרבה. עם זאת, תסמונת התעלה הקרפלית יכולה לקרות גם בהריון, כשהלחץ על העצבים והגידים נוצר בעקבות הבצקות באזור מפרק כף היד.
נקודת מבט זוגית
מהו השריר החזק ביותר בגוף האנושי? כן, הרחם שהגיע לסוף ההריון באורך מלא. רחם לא הריוני מזכיר בגודלו ובצורתו אגס. אבל כשהוא מגיע לסוף ההריון, הוא גדל למידות של אבטיח ובשלב הזה הוא גם השריר החזק ביותר בגוף האנושי. נכון, צריך הרבה עבודה כדי למחוק את צוואר הרחם לחלוטין ולהוציא החוצה את התינוק. בשלב הלחיצות (אחד האחרונים בלידה) הרחם עושה כ-80% מהעבודה. גם אם היולדת חסרת הכרה, הרחם שלה עדיין יהיה מסוגל לדחוף את התינוק החוצה בלי שום סיוע.
סקר
ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי