כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.
ההתקדמות שלך
נשארו 3 חודשים - 13 שבועות (כולל השבוע)
70%
טר' 1
. . . . . . . . . . . .
טר' 2
. . . . . . . . . . . .
טר' 3
.
. . . . . . . . . . .

טיפ טיפה לפני ההרחבה

העובר שלך מתהפך ומעלה במשקל ואת מחפשת תנוחות נוחות ומתכננת לידה. עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.

תמשיכי לגלול כדי לדעת מה את עשויה להרגיש, לראות תמונות של נשים בשבוע שלך ולענות על סקר ההריון השבועי שלנו.

משקל העובר
כ-1 קילוגרם

גודל העובר
36-37 סנטימטר

באיזה חודש אני?

אם את בשבוע 28, את בתחילת החודש השביעי להריונך ובתחילת השליש השלישי.

המדידה השבועית

אם למדוד את אורכו השבוע, הבייבי שלך יגיע לכ-36-37 ס"מ, דומה לחציל ממוצע ומשקלו הגיע כבר לקילוגרם!

אנחנו גדלים

עובר בשבוע 28 להריון
עובר בשבוע 28 להריון

העלייה במשקל מתרחשת בזכות היווצרות שכבת השומן התת-עורי שתגן על התינוק שלך אחרי הלידה. הריסים שלו ממשיכים לצמוח וכך גם השיער על הראש. המוח ממשיך להתפתח ונוצרים בו אזורים חדשים האחראיים על פעילות המערכות השונות בגוף. אם את מצפה לבן, זה השבוע בו האשכים שלו יורדים סופית לכיס האשכים.

חוץ מזה, השבוע כבר אפשר לראות באיזו תנוחה מתמקם העובר ברחם – האם ראשו מופנה למטה או למעלה. בדרך כלל בשלב זה הוא אמור כבר להיות עם הראש "לכיוון היציאה", אבל גם אם לא, אל דאגה, יש לו עוד חודשיים כדי להתהפך ללא התערבות חיצונית.

מה קורה בגופך?

הגוף שלך ממשיך להכין את עצמו ללידה. יש מצב שבשלב זה כבר תרגישי חוסר נוחות רוב הזמן בגלל הבטן הגדלה. זה גם יכול לגרום לכל מיני מיחושים וכאבים. את בהחלט יכולה להירשם ליוגה להריוניות, לשחות, להתמתח או לצאת להליכות. אגב, מה המצב של הציפורניים שלך? יש נשים שמדווחות שהציפורניים שלהן התחזקו לקראת השלב הזה של ההריון, אחרות דווקא מתלוננות על הציפורניים השבירות והחלשות.

יכול להיות שתרגישי...

  • התכווצויות ברגליים – כן, זה ממשיך להדיר שינה מעיניך וקורה בעיקר בגלל העומס של משקל הגוף על הרגליים וקושי בזרימת הדם בוורידים. כדי למנוע כמה שאפשר את הכאבים הליליים, כדאי להמשיך עם המתיחות לפני שינה, אפשר גם לבקש מבן או בת הזוג לעסות לך את הרגלים. מחקרים מראים שצריכת קפאין מחמירה את התופעה ולכן כדאי לנסות להימנע משתיית הקפה או סוגים משקאות אחרים שמכילים קפאין (כן, גם קולה או זירו).
  • קוצר נשימה – העובר ממשיך לארגן לעצמו מקום ברחם שלך ולוחץ על הדיאפרגמה, מה שגורם לך להשתנק. ההמלצות היחידות – להקפיד על המנוחה.
  • צירים מדומים (צירי ברקסטון-היקס) – ככל שהלידה מתקרבת, כך הצירים האלה הופכים מוחשיים יותר, כי הם עוזרים לגופך להכין את עצמו ללידה. שימי לב שמדובר בצירים מדומים ולא צירים שחוזרים בפרקי זמן קבועים, מה שאומר שנכנסת ללידה מוקדמת. תזכורת חשובה: שתיה מרובה ומנוחה מספקת עוזרים למנוע כניסה ללידה טרם זמנה.
  • שדיים דולפים – הפרשה צהבהבה מהפטמות שלך נקראת "קולוסטרום", נוזל שמגיע לפני הופעת החלב ומזין את התינוק בימיו הראשונים. אם זה התחיל אצלך כבר עכשיו, אל דאגה, זה מצב רגיל לחלוטין. הגוף שלך מתחיל להתאמן בייצור החלב.

TO DO LIST

  • לתכנן את הלידה שלך עם הרופא או הרופאה המלווה – נכון, אי אפשר לדעת יקרה בסופו של דבר, אבל חשוב מאד להיות סגורה על הפרטים הטכניים ועל האפשרויות השונות.
  • לעשות זריקת אנטי-די – בתחילת ההריון, במסגרת בדיקות דם, בדקת מהו סוג הדם שלך ומהו ה-Rh שלו, שלילי או חיובי. במידה ו-Rh (אנטיגן, המרכיב המולקולרי המצפה את כדוריות הדם האדומות) הוא שלילי אצלך וחיובי אצל בן זוגך (או תורם הזרע, במקרה של הורות יחידנית או זוג נשים), יש צורך לבצע זריקה בשבוע ה-28 להריון. מטרתה היא למנוע מצב של יצירת נוגדנים בדם של האם נגד דמו של העובר. מידע מפורט יותר על הזריקה ועל סוגי הדם ניתן לקרוא כאן.
  • להתחסן – אם עדיין לא התחסנת, זה הזמן להתחסן נגד שעלת (בקופות מסוימות משלבים את החיסון עם החיסון נגד דיפתריה, טטנוס ולעתים עם החיסון נגד פוליו. מומלץ לבצע את החיסונים בשבוע 27 עד 36 להריון.
  • למרוח קרם גוף או קרם ייעודי להריוניות שמקל על גירוד העור בעקבות הבטן הגדלה.
  • לוודא שבוצעה העמסת סוכר ובדיקות המשך על פי הצורך

תזונה

לפעמים בא לך משהו קטן, אבל שימלא אותך באנרגיה זמינה. הנה כמה רעיונות לנשנושים בריאים ומעוררים:

  • קרקר עם אבוקדו/טחינה
  • חופן אגוזים קלויים
  • תפוח
  • חטיפי אנרגיה מדגנים מלאים
  • ירקות טריים
  • יוגורט עם פירות חתוכים

אין סיכוי שידעת את זה

לעובר יש יכולת לטעום את מה שאת אוכלת. טעמים חזקים, כמו שום, למשל, יכולים להגיע אליו באמצעות מי שפיר והוא יכול "לטעום" אותם. במסגרת המחקר שנערך על נשים בהריון, הן קיבלו לשתות כמויות גדולות של מיץ גזר ובהמשך התינוקות שלהם נטו לשתות מיץ גזר מכל המיצים.

נקודת מבט זוגית

הנקה או בקבוק? לקראת השליש השלישי של ההריון בת הזוג שלך כנראה כבר החליטה במה היא בוחרת, אבל נראה שהיא תעריך מאד אם תדברו על כך יחס. לכן, לקראת השיחה כדאי לעשות שיעורי בית בכל הקשור ליתרונות של ההנקה, ביניהם חיזוק המערכת החיסונית של תינוק, וגם סיכון נמוך יותר לאם לחלות בסרטן השד. עם זאת, אימהות רבות חוות קושי עם ההנקה או פשוט מעדיפות להשתמש בתמ"ל. לא משנה, מה תחליטו לבחור, מה שהכי חשוב זה הקשר עם התינוק תוך כדי האכלה: קשר עין, מגע, דיבור, מסייעים להתפתחות המוח האופטימלית ועוזרים לכם להיקשר אחד לשני.

סקר

 

ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן