טיפ-טיפה לפני ההרחבה
שבוע בו העובר מפתח יכולת הקשבה לפעימות הלב שלך ואת אומרת "אוי, הגב". עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.
תמשיכי לגלול כדי לראות תמונות של נשים בשבוע שלך, לקבל טיפ לחצי השני ורשימת TO DO LIST שבועית.
משקל העובר
כ-200 גרם
גודל העובר
כ-14 סנטימטר
באיזה חודש את?
אם את בשבוע 18 להריונך, את בחודש הרביעי.
המדידה השבועית
העובר שלך בגודל של דלעת ערמונים. הוא שוקל בערך 200 גרם ואורכו כ-14 סנטימטר.
אנחנו גדלים
כל כך הרבה דברים קורים עכשיו בגוף הזעיר הזה! קודם כל, מסתיימת התפתחות איברי המין החיצוניים והפנימיים, ויש סיכוי טוב לראות את מין העובר באולטרה-סאונד. השמיעה של העובר משתפרת והוא יכול לשמוע עכשיו את פעימות ליבך וגם את הדם שזורם בגופך. כמו כן, בשבוע הזה ממשיכה התפתחות של מערכת העצבים. שכבת מגן של מיאלין נוצרת על מנת לעטוף את תאי העצבים, והיא תמשיך להתפתח גם אחרי הלידה. חוץ מזה, היי, יש לו גם טביעות אצבעות מעכשיו!
מה קורה בגופך?
הבטן שלך ממשיכה לגדול, אבל חשוב מאד לזכור שאצל כל אחת היא גדלה בקצב שונה – ייתכן שהיא כבר ממש בולטת ואולי עדיין בקושי. הבטן הגדלה משנה גם את מרכז הכוח בגופך. יש סיכוי גדול שתסבלי מכאבי גב, לכן כדאי תמיד להקפיד על המנוחה. אם הצרבת כבר הפכה לחברה טובה שלך אפשר לנסות להקל עליה בדרכים הבאות: לאכול מנות קטנות וביסים קטנים, ללעוס טוב את האוכל, להימנע ממאכלים חריפים ומטוגנים. רצוי מאד להישאר לשבת קצת אחרי הארוחה ואם את הולכת לישון, סדרי את הכריות כך שהראש יישאר מורם.
יכול להיות שתרגישי...
- סחרחורת – וזה לגמרי בסדר. מערכת לב-ריאה שלך עוברת מהפכה, נפח הדם בגופך עולה וכלי הדם מתרחבים. זה גורם ללחץ הדם שלך להיות נמוך יותר מבדרך כלל. כל מה שצריך זה להשתדל לא להחליף תנוחה מהר מדי משכיבה או מישיבה ולשתות לרוויה.
- ידיים ורגליים נפוחות – אחד התסמינים של ההריון, אלא מה? עם זאת, במידה והנפיחות פתאומית, אסימטרית או חמורה מאד, כדאי לעדכן את הרופאה המלווה שלך. אפשר להקל על המצב בישיבה או שכיבה עם רגליים מורמות.
- התכווצויות שרירי רגליים – יכולות להיות סימן לכך שלא שתית מספיק. כדאי שממש עכשיו, תוך קריאת שורות אלה, תשתי כוס מים או חליטת צמחים טעימה. כמו כן, התכווצויות שרירי רגליים יכולות להיות סימן למחסור בסידן, מגנזיום ואשלגן, לכן אל תשכחי להעשיר את התפריט שלך במוצרי חלב, ירקות ירוקים, סרדינים ופירות טריים.
TO DO LIST
- לצרוך מספיק ברזל – גם אם את אוכלת בשר אדום וחלקי פנים בשפע, לפעמים זה לא מספיק. שימי לב שאת צורכת קטניות, שיבולת שועל, גרעיני דלעת, תרד, אצות, ארטישוק ירושלמי – מזונות העשירים בברזל. כמובן, מומלץ מאד להתייעץ עם הרופאה שלך לגבי נטילת תוסף ברזל (שימי לב: לתוסף ברזל יש תופעת לוואי לא נעימה – עצירות).
- לשנות את שגרת האימונים – אם את מתאמנת לבד או עם מאמן, כדאי לוודא שאת מתאימה את התרגילים שאת עושה לשלב ההריון. בינתיים כדאי להפסיק עם סקווטים, קפיצות וכפיפות בטן. זאת גם הזדמנות לבדוק אפשרויות נוספות של פעילות גופנית, כמו אירובי במים או יוגה.
- ללמוד איך לחגור נכון בנסיעה ברכב – קודם כל, לדאוג שהחגורה לא לוחצת. הרצועה התחתונה צריכה להיות מתחת לבטן, סביב עצמות האגן והרצועה העליונה – בין השדיים לצד הבטן.
- להצטרף לקבוצת הוואטסאפ שלנו – להתייעץ או סתם לקשקש על כל מיני נושאים בסביבה תומכת וכיפית.
תזונה
השבוע נתמקד בסידן – עוד אלמנט חשוב של תזונה בהריון ושל תזונה בכלל. סידן מסייע בהתפתחות העצמות, השיניים, הציפורניים והשיער. ניתן למצוא אותו גם במוצרים מן החי וגם במוצרים מן הצומח. מומלץ לשלב לפחות שלוש מנות של מזון עשיר בסידן במהלך היום.
- ירקות ירוקים – 3 כוסות, העדפה לברוקולי, תרד או כרוב ניצנים – ירקות אלה מכילים גם חומצה פולית.
- פירות – תפוחים, אגסים, תותים.
- דגנים מלאים – דייסה משיבולת שועל, אורז מלא, פסטה או לחם מחיטה מלאה.
- חלבון – שקדים, חסה, חזה עוף או בשר אדום רזה.
אין סיכוי שידעת את זה
הריוניות סיניות מעדיפות להימנע מצריכת מזונות קרים בהריון ובוחרות לשתות תה או מרק. לפי המסורת הסינית, הריון הוא תופעה "קרה" מטבעה ולכן שתיה חמה מאפשרת לאזן בין חום לקור, "אין" ו-"יאנג".
נקודת מבט זוגית
גם אם בדרך כלל מטלת הבישולים בבית לא עליך, בהריון של זוגתך הסיוע שלך נדרש יותר מבדרך כלל. כמובן, יש לקחת בחשבון את כל הדרישות הייחודיות של התזונה – ללא אוכל נא, לא חריף או שמנוני מדי. ההמלצה שלנו: ללכת על מנות פשוטות אך מזינות ותמיד להיות בהיכון עם נשנושים מוכנים ובריאים במקרר או במזווה.
סקר
ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי