כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.
ההתקדמות שלך
נשארו 6.5 חודשים - 28 שבועות (כולל השבוע)
33%
טר' 1
. . . . . . . . . . . .
טר' 2
. . . . . . . . . . . .
טר' 3
. . . . . . . . . . . .
שבוע 13

טיפ-טיפה לפני ההרחבה

בזמן שהבייבי מצמיח שיער, גבות ומיתרי הקול, את חוגגת את החיים. עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.

תמשיכי לגלול כדי לדעת כיצד מתפתח העובר שלך השבוע, לקבל טיפים לתזונה נכונה ולענות על סקר ההריון השבועי.

משקל העובר
30 גרם

גודל העובר
7.5 סנטימטרים

באיזה חודש את?

אם את בשבוע ההריון ה-13, את בחודש השלישי ולקראת סוף השליש הראשון של ההריון שלך!

המדידה השבועית

העובר שלך גדל גם השבוע! אורכו כ-7.5 סנטימטר, כמו נקטרינה מתוקה.

אנחנו גדלים

תמונת עובר בשבוע 13 להריון
עובר בשבוע 13 להריון

כלפי חוץ העובר נראה כבר מאד דומה לתינוק ועכשיו הדגש הוא על האיברים הפנימיים. השבוע נכנסים לפעולה הכבד ובלוטת יותרת הכליה, העצמות מתחזקות ומיתרי הקול מתחילים להתפתח – מעניין איזה קול יהיה לה או לו? מה תהיה המילה הראשונה? עוד יש קצת זמן, ובינתיים האדם הקטן שבתוכך מצמיח את הגבות ואת השיער הפלומתי והרך על הראש. אגב, הידעת שהחל מהשבוע יש לעובר שלך גם טביעות אצבע?

בשלב זה משתנות הפרופורציות של גוף העובר. גופו גדל והיחס בינו לבין הראש יורד מחצי לשליש. העצמות הופכות להיות קשיחות יותר והצלעות מתחילות להתפתח כדי להגן על האיברים הפנימיים. גם מערכת העיכול ממשיכה להתפתח ובשלב זה הלבלב שלו אפילו מפריש אינסולין. משקל השליה זהה פחות או יותר למשקל העובר.

מה קורה בגופך?

כבר מתחילים לראות את הבטן, ויכול להיות שתראי ורידים בולטים דרך העור השדיים שלך.

יכול להיות שתרגישי...

  • לחץ באזור הבטן התחתונה – הבטן גדלה והרצועות שמחזיקות את הרחם שלך במקום מתחילים להימתח.

  • עליה בדחף המיני – איזה כיף! אגב, אם אחרי קיום יחסי מין את רואה הכתמה דמית, זה לרוב תקין, פשוט צוואר הרחם שלך הופך לרגיש מאד במהלך ההריון. אם הדימום ממשיך, כדאי להיוועץ ברופא נשים.

  • התשישות OUT, האנרגיה IN – בטרימסטר השני המתקרב תרגישי הכי פחות תסמינים והכי הרבה אנרגיה. סוף סוף את מרגישה שחזרת לעצמך ובטח יש לך רשימות ארוכות של משימות שדחית עד עכשיו. זה נהדר, אבל תשאירי לעצמך זמן גם לנוח ולעשות פעילות גופנית. ככל שתהיי יותר בכושר, ככה הצירים ירגישו קלים יותר.

TO DO LIST

  • לספר לכולם – אם עד היום התאפקת, את יכולה בהחלט לבשר על ההריון שלך לכולם. כולל המעסיק – אף על פי שלפי החוק את לא חייבת ליידע אותו עד החודש החמישי.
  • לשים לב שאין לך זיהום בדרכי השתן – אם את מרגישה צריבה תוך כדי מתן שתן או רצה לשירותים לעתים קרובות מדי, מומלץ להתריע על כך לרופאה ולקבל טיפול.
  • לאכול ארוחת בוקר טובה – בחילות בוקר נגמרו! יש! זה הזמן להתחיל להשקיע בארוחת בוקר מאוזנת שמכילה את כל אבות המזון, מספיק סידן, חלבון ונוטריינטים אחרים. ארוחת בוקר בריאה תעזור לך לשמור על תפריט מאוזן גם במהלך היום.
  • בדיקת שקיפות עורפית – אם לא ביצעת עדיין, זה הזמן, כדי להעריך את הסיכון של תסמונת דאון והפרעות נוספות.
  • בדיקת סיסי שליה – בדיקה חשובה לאיתור הפגמים הגנטיים.
  • בדיקת סקר לא פולשניתבדיקת דם (NIPT) המזהה בוודאות של מעל 99% מספר תסמונות כרומוזומליות בעובר.

תזונה

עדיין, כמו לאורך ההריון, קיימת חשיבות רבה לגיוון ואיזון של התפריט שלך: ירקות ופירות מלאים בוויטמינים ומינרלים ומכילים סיבים תזונתיים. נסי לבחור פירות וירקות בצבעים שונים – זה גם טעים וגם נראה מצוין על הצלחת (כי בסופו של דבר אנחנו אוכלים גם עם העיניים, לא?)

חלבון – אבן הבניין של הגוף שלנו וגם של גוף התינוק. מקורות חלבון מעולים שאת יכולה לשלב בתפריט: בשר רזה, קטניות ומוצרי חלב דלי שומן (שיש בהם גם סידן, המועיל לעצמות).

תזכרי: לפי הנחיות משרד הבריאות חשוב להימנע מבשר או דגים נאים, ביצים לא מבושלות (חלמון נוזלי או ביצה עלומה) ומוצרי חלב לא מפוסטרים.

באופן כללי, בשלב זה של ההריון את צריכה להוסיף כ-300 קלוריות בלבד לתפריט היומי שלך, שזה שווה ערך לשתי פרוסות לחם עם שלוש כפות גבינה לבנה 5% וירק כלשהו.

כמובן שגם השבוע חשוב להקפיד על נטילת חומצה פולית וויטמינים.

אין סיכוי שידעת את זה!

בהריון את נהיית גמישה יותר. לא ברמה של נערת גומי בקרקס כמובן, אלא ביחס אל עצמך במצב הרגיל. הורמון רלקסין שהגוף שלך מייצר בכמויות גדולות במהלך ההריון כדי לרכך את שרירי רצפת האגן ואת תעלת הלידה מרכך גם את המפרקים ואת הרצועות במקומות אחרים בגוף.

נקודת מבט זוגית

מרגיש לך שנשארת מחוץ לתמונה? תחושה זו טבעית עבור בני ובנות זוג של הנשים ההריוניות. בזמן שזוגתך עסוקה בלהתרגל למצב החדש, ייתכן ותשומת הלב שלה מוסטת לכיוון העובר. לעתים היא אפילו לא שמה לב לזה. זה לא הזמן להיעלב, אלא להשתלב.

סקר

 

ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן