מהי מחלת טוקסופלסמה (Toxoplasmosis, Toxoplasma)?
מרבית האנשים שנדבקים בטפיל עוברים זאת ללא כל מחלה (אסימפטומטים). חלקם סובלים מחום חולף, חולשה, עייפות והגדלת בלוטות לימפה. קבוצה נוספת עלולה לפתח תסמינים מעט יותר קשים הדומים ל"מחלת הנשיקה". לעומת זאת, אנשים הסובלים מבעיה כלשהי במערכת החיסון (לדוגמה אנשים הנוטלים תרופות כנגד דחיית איברים או לחילופין חולים במחלת הכשל החיסוני הנרכש ועוד) עלולים לפתח מחלה קשה ביותר הפוגעת במוח, בעיניים, בכבד ובריאות.
הידבקות ראשונית במחלת טוקסופלסמוסיס בעת הריון
משמעות המושג הידבקות ראשונית היא כי האישה לא נדבקה בעבר בנגיף (ולכן אין לה נוגדנים כנגד הנגיף). אישה הנדבקת בפעם הראשונה במחלת הטוקסופלסמוסיס כשהיא בהריון, נמצאת בסיכון להעברת הטפיל (הדבקה) אל העובר.
ההדבקה עצמה עלולה להתרחש לכל אורך ההריון, ככלל, ככל שההריון מתקדם יותר (למשל בטרימסטר שלישי), כך שיעור ההדבקה של העובר (כלומר שיעור העוברים שנדבקים בטפיל) עולה. אולם, דווקא הדבקת העובר בשלבים מוקדמים של ההריון (למשל בטרימסטר ראשון) הינה מסוכנת ועלולה לגרום לנזקים חמורים (ולרוב חמורה יותר מהדבקה בשלב מאוחר יותר).
בכל מקרה, לאם עצמה לא נשקפת בדרך כלל כל סכנה.
סיכונים בהידבקות של עובר
מרבית העוברים שנדבקו בטפיל ייוולדו בריאים. אחוז מסוים מהילודים שנולדים ללא כל תסמינים של מחלה יפתחו בהמשך הפרעות שונות כגון התכווצויות (אפילפסיה), הפרעות בראיה, חירשות ועוד. רק מיעוטם של הילודים, לרוב אלו שנדבקו במהלך הטרימסטר הראשון, עלולים לפתח מחלה קשה שמתבטאת בהגדלת כבד וטחול, צהבת, חום, אנמיה והפרעות נאורולוגיות חמורות. בנוסף לכך, הדבקת העובר במהלך הטרימסטר הראשון עלולה לגרום גם להפלה מוקדמת או למות העובר ברחם.
חשוב לשים לב כי הסיכונים שהוזכרו כאן הם עבור נשים שלא נדבקו לפני ההריון במחלה, ונדבקו בה הידבקות ראשונית במהלך ההריון. נשים שעברו הידבקות משנית במהלך ההריון נמצאות בסיכון נמוך בהרבה.
בדיקה לפני הכניסה להריון
ניתן לבצע בדיקה של מצב החיסון כנגד טפיל הטוקסופלסמה בדם לפני הכניסה להריון (או בתחילתו). התוצאות האפשריות של בדיקה זו הן:
- האם נדבקה בעבר במחלה, ואיננה חולה כעת:
זהו המצב האידאלי היות והאם מחוסנת. במקרה כזה ישנם נוגדנים "מחסנים" מסוג IgG, אך אין נוגדנים מסוג IgM המצביעים על מחלה נוכחית. - האם טרם נדבקה בעבר במחלה, ואיננה חולה כעת:
זהו מצב המחייב מעקב, מאחר ואם תידבק האם במהלך ההריון בטפיל, תהיה זו הידבקות ראשונית. במצב זה כדאי לפעול לפי כללי הזהירות המפורטים בהמשך. במצב זה אין בדם נוגדנים מסוג IgM או IgG. - האם טרם נדבקה בעבר במחלה, והיא חולה בה כעת:
זהו מצב בו כדאי לשקול היטב אם כדאי להיכנס להריון, או להמתין עד שיעברו שישה חודשים מההידבקות במחלה. בכל מקרה כמובן ומומלץ לפנות לרופא מומחה (במקרה שכזה ככל הנראה תבצעי בדיקות נוספות אשר ידגימו את נוכחות הטפיל בדם – זאת נשאיר לרופא המטפל…).
בכל מקרה, כדאי להתייעץ עם רופא מומחה לפני קבלת כל החלטה בנושא זה!
בדיקה לאחר כניסה להריון
ישנם שני מקרים בהם יבוצעו בדיקות טוקסופלסמוסיס לאחר הכניסה להריון:
- לא בוצעה בדיקה לפני הכניסה להריון.
- בוצעה בדיקה קודמת, אך התוצאה הראתה כי האם מעולם לא נדבקה בעבר במחלה, וכעת יש חשד להדבקות במחלה.
כללי זהירות למניעת הידבקות
על מנת להקטין את הסיכון להידבקות במחלה, כדאי לנהוג לפי כללי הבטיחות הבאים:
- לבשי כפפות אם את עוסקת בגננות.
- רחצי היטב את ידיך במים וסבון לאחר פעילות בחוץ, לפני שאת אוכלת או לפני שאת מכינה אוכל.
- לאחר הכנת בשר נא, רחצי במים חמים וסבון את קרש החיתוך, סכינים, כיור, וכל כלי שנגע בבשר הנא. רחצי היטב גם את ידיך לאחר טיפול בבשר נא.
- הימנעי לחלוטין מאכילת בשר נא או מבושל חלקית.
אם יש חתול בבית
אם יש לך חתול בבית, הנה כמה עצות שיכולות לסייע למניעת הידבקות במחלה:
- יש לספק לחתול מזון בכמות מספקת ובאיכות טובה, כדי שלא יחפש מזון נוסף. עדיף לספק לו בשר רק מקופסאות שימורים או אוכל יבש. בכל מקרה, לא אין לתת לו לאכול בשר שלא בושל דיו.
- יש להשתדל למנוע מן החתול מלצאת מהבית בתקופת ההריון, כדי שלא יבוא במגע עם מזון בו נמצא הטפיל.
- שקלי את האפשרות למסור את החתול להשגחת מישהו אחר לתקופת ההריון.
- ודאי כי בני משפחתך מנקים את ארגז החול של החתול מדי יום. אם את נאלצת לבצע את הנקיון, עשי זאת עם כפפות ומסכת פה חד פעמיים. בתום הטיפול רחצי ידים היטב במים וסבון.
- ניתן לבצע בחתול בדיקה להימצאות המחלה.
מה עושים אם מתגלית הדבקות בזמן הריון?
כאשר האם נדבקת בזמן ההריון, הטפיל עלול לעבור את המחסום השליתי ולהדביק את העובר. הסיכון להדבקת העובר עולה מ-16% בשליש הראשון של ההריון לכ-60% בשליש השלישי. אמנם הסיכון להדבקת העובר עולה, אך התחלואה העוברית (חומרת המחלה של העובר) יורדת ככל שההריון מתקדם.
כיום נהוג לטפל באם (באנטיביוטיקה) ברגע שאובחנה המחלה, זאת עוד בטרם ידוע האם העובר נדבק גם הוא. כללית, הטיפול מבוסס על מספר אנטיביוטיקות הניתנות במהלך ההריון במחזורים של שלושה שבועות. טיפול זה מוריד באופן משמעותי ביותר את תחלואת הילודים.
ניתן לאבחן הדבקה של העובר ע"י דיקור מי-השפיר או חבל הטבור וביצוע בדיקות שונות (תרבית, בדיקות לנוגדנים ובדיקות למציאת גנים האופייניים לטפיל).
ההחלטה על המשך ההריון היא אינדיבידואלית ותלויה כמובן בסימנים להדבקת העובר (על-פי בדיקות מעבדה) וסימנים לפגיעה עוברית הניתנים לעיתים להתגלות בבדיקת אולטראסאונד.
קריאת תוצאות בדיקת טוקסופלסמה
בדיקת טוקסופלסמוסיס בודקת קיום של שני נוגדנים:
- IGg
קיום נוגדן זה מצביע על הידבקות ישנה של האם במחלה. תוצאה טובה: positive. - IGm
קיום נוגדן זה מצביע על הידבקות נוכחית של האם במחלה. תוצאה טובה: negative.