כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

אגני כליה מורחבים

מהו אגן כליה מורחב ומה הגורמים השכיחים להרחבת אגן כליה עוברי? האם יש קשר בין הרחבת אגני כליה לתסמונות גנטיות שונות ומהן ההמלצות למעקב וטיפול במהלך ההריון ולאחר הלידה. המשיכי וקראי...
זמן קריאה:
3 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

בדיקת אגני כיליה (Renal pelvic dilatation – RPD)

אגן כליה מורחב הוא ממצא שאומר כי בתוך אחת או שתי הכליות של העובר התגלתה הצטברות נוזלים. ברוב המקרים הנוזל יתפזר, ולא יגרום לכל נזק. הנוזל הוא בעצם שתן אותו מייצר העובר בתוך הכליות. הצטברות הנוזלים היא בדרך כלל בשל חסימה קלה בדרכי השתן של התינוק, וברוב המקרים הנוזל משתחרר עם הזמן בלי לגרום כל נזק.

לרב אגן כליה מורחב (RPD) נחשב כסמן קל אך למעשה הוא עשוי להצביע גם על מום מולד, והאבחון במקרים אלו לא תמיד קל. נהוג להבדיל בין הרחבה קלה של אגני הכליה אשר לרוב לא מצביעה על מום קשה (ונחשבת לסמן קל) לבין הרחבה משמעותית יותר (למשל יותר מ-10 מ"מ) המצביעה על חסימה בדרכי השתן אשר תצריך מעקב ולעיתים טיפול.

המשמעות של אגני כליה מוגדלים / מורחבים

קודם כל חשוב מאד שתביני מספר דברים:

  • לאגני כליה מורחבים עצמם אין כל משמעות, אלא אם הם נשארים עד הלידה או שנובעים ממום בדרכי השתן.
  • אגני כליה מורחבים אינם מחייבים כי העובר סובל ממום או בעיה כלשהי! במרבית המקרים (ובמיוחד בהרחבה קלה) לא מתגלה כל מום המצריך טיפול.
  • אגני כליה מורחבים אינם קשורים לתפקוד העובר, והם לא יפגעו בתפקוד הלב, המוח או כל מערכת אחרת!
  • רוב התינוקות בהם יתגלו אגני כליה מורחבים יוולדו שלמים, בריאים ומאושרים

כאמור ישנן שתי סיבות מדוע בכל זאת מתייחסים אל אגני כליה מורחבים:

הסיבה הראשונה היא מאחר ומחקרים הראו כי בעוברים הסובלים מתסמונת דאון (Down's syndrome) נצפו לעיתים אגני כליה מעט מורחבים, ולכן כשהרופא רואה אגני כליה מורחבים, אז עובדה זו מגדילה במעט את הסיכוי כי העובר סובל מתסמונת דאון – עם דגש על המילה מעט. ראשית, מחקרים הראו כי בתינוקות עם תסמונת דאון נמצאו ברוב המקרים סמנים נוספים. ושנית – כ-2.6% מכלל העוברים הבריאים סובלים ממה שנקרה "הרחבה קלה" של אגני הכיליה.

הסיבה השניה היא שבמקרים הנדירים יחסית בהם הנוזל מצטבר ונשאר בכליות עד הלידה עצמה קיים חשד לחסימה בדרכי השתן. במקרים אלו, יתכן כי תינתן לתינוק אנטיביוטיקה בחודשים הראשונים לאחר לידתו, מאחר והוא יהיה פגיע יותר לדלקות בדרכי השתן – אך חשוב לזכור כי נושא זה ניתן לטיפול, ולרוב יהיה חסר משמעות בטווח הארוך.

לכן, בעת גילוי אגני כליה מוגדלים, יבצע הרופא בדיקה מקיפה של העובר. אם הממצא הוא ממצא בודד, ולא נתגלו כל סמנים אחרים בזמן הבדיקה, סביר להניח כי הרופא ימליץ על ביצוע בדיקת אולטרה-סאונד נוספת. אם עדיין יתגלו נוזלים בתוך הכליה, אז תבוצע בדיקה נוספת לאחר הלידה כדי לבדוק אם יש צורך לתת לתינוק אנטיביוטיקה. במקרים מסוימים מתבצע מעקב משולב של גינקולוג המומחה ב-US מיילדותי, ונפרולוג או אורולוג ילדים.

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן