כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

ממצאים בבדיקת אולטרה-סאונד

במהלך תקופת ההריון תדרשי לבצע בדיקות רבות ובינהן בדיקות הדמיה המתבצעות בעזרת אולטרסאונד, במטרה לעקוב אחר התפתחות העובר. שאלות רבות הופנו אלינו בנוגע לאותם ממצאים, משמעותם והסיכונים לעובר בו נמצאו הממצאים הללו. בדף זה ננסה לענות על כמה מן השאלות העולות בנושא.
זמן קריאה:
4 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

מהן התוצאות שיכולות להתקבל בבדיקות האולטרסאונד?

במהלך בדיקות האולטרה-סאונד אותן תעברי במהלך ההריון, ובמיוחד במהלך סקירת מערכות ראשונהסקירת מערכות מאוחרת ובדיקת שקיפות עורפית. ברוב המקרים התשובה שתתקבל מהבדיקה תהיה שהסקירה תקינה ולא נצפו מומים בעובר אך לעיתים ימצא הרופא ממצאים שונים שחלקם עלולים להעיד שקיים חשד לבעיה כלשהי ונדרש המשך ברור. ממצאים דוגמת מוקד אקוגני בלב, עורק טבורי יחיד, הרחבה של אגני כליה ועוד. במקרים אלו בדרך כלל ימליץ הרופא על המשך בדיקה ומעקב.

לעיתים מתגלים בבדיקת האולטראסאונד של העובר מומים שעשויים להתגלות בכל אחת ממערכות הגוף. בבדיקה ניתן להעריך את חומרת המום ומשמעותו, ומה והאם ניתן לתקנו. לרב, כאשר מתגלה מום, תופני להערכה נוספת של ממוחה למערכת בה נמצאה הבעיה: קרדיולוג, אורטופד וכד' ובנוסף תופני לייעוץ גנטי כך יוכל הרופא המטפל לשלב את כל המידע המתייחס לממצאים וימליץ על הדרך להמשך טיפול.

מומים מולדים

מומים מולדים מוגדרים כממצאים אשר:

  • מצריכים טיפול או מעקב לאחר הלידה
  • עלולים להשפיע על תוחלת החיים של הילוד
  • עלולים להשפיע על איכות ומהלך חייו של הילוד
  • עלולים לגרום לנכות פיזית או נוירולוגית

את המומים המולדים נהוג לחלק למומים קשים הגורמים לנכות קשה או מוות ולמומים קלים יותר. דוגמאות למומים מולדים:

  • מומים של מערכת העצבים – כגון מומי תעלת עמוד השדרה – ספינה ביפידה (Spina bifida)
  • מומי לב – החל מ-"מומים קלים" כגון חור קטן בין חדרי הלב ועד למומים קשים כגון חוסר התפתחות של אחד מחדרי הלב.
  • מומים של מערכת העיכול – למשל חוסר התפתחות של התריסריון.
  • מומי דופן הבטן – פתח בדופן הבטן הגורם ליציאת המעיים מחוץ לחלל הבטן
  • ועוד

גילוי של מום מצריך איבחון מדוייק, התייעצות עם בעלי מקצוע הנוגעים לתחום (למשל קרדיולוג ילדים במקרה של בעייה בלב, נאורו-כירורג במקרה של פגם בתעלת עמוד השדרה וכו') וקבלת החלטה על המשך ההריון ואופן המעקב.

סמנים קלים – סמנים רכים (soft markers)

סמן קל (סמן רך או סמן קטן) הוא שינוי קטן באנטומיה של העובר אותו עלול הרופא לגלות בעת שהוא מבצע בדיקת אולטרה-סאונד. הסמן עצמו איננו מהווה בעיה, ואינו משפיע על תפקוד העובר או הילוד בעתיד. חשוב לזכור:

  • לסמנים רכים עצמם אין כל משמעות!
  • הסמנים הרכים עצמם אינם אומרים כי העובר סובל ממום או בעיה כלשהי!
  • סמנים רכים אינם קשורים לתפקוד העובר, והם לא יפגעו בתפקוד הלב, המוח או כל מערכת אחרת!
  • רוב התינוקות בהם יתגלה סמן רך יוולדו שלמים, בריאים ומאושרים
  • הסמנים הקלים שכיחים מאד גם בקרב האוכלוסייה הבריאה (למשל בכ-4.5% מכלל העוברים ניתן למצוא ממצא הנקרא "מוקד אקוגני בלב")

משמעותו של גילוי של סמן רך היא כי קיים סיכוי גבוה יותר לבעיה כרומוזומלית אצל העובר, אך עדיין מדובר רק בסיכוי – ברוב המקרים מתברר כי היה מדובר באזעקת שווא. צירוף של שני סמנים רכים ויותר מעלה בצורה משמעותית יותר את הסיכוי למום מולד, דוגמת תסמונת דאון, אך שוב – תינוקות רבים נולדו בריאים, שלמים ומאושרים למרות כל הסמנים הרכים!

הסמן "המפורסם ביותר" הוא שקיפות עורפית מוגברת, אשר אינה מהווה מום אך מגבירה את הסיכון לתסמונת דאון ועוד. לסמן זה יש שקלול מיוחד ולכן הוא נבדק בבדיקה מיוחדת היא בדיקת השקיפות העורפית. סמנים אחרים נבדקים לרוב בבדיקת סקירת מערכות ראשונה ו-סקירת מערכות מאוחרת.

הנה כמה דוגמאות של סמנים רכים

כאשר מתגלה סמן קל, יבצע הרופא סריקה יסודית כדי לבדוק אם קיימים סמנים נוספים. גם במידה ולא ימצאו סמנים רכים נוספים, יתכן כי תישלחי לבצע מספר בדיקות והתייעצויות נוספות, כמו בדיקת אקו לב, ייעוץ גנטי או בדיקת מי שפיר.

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן