כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

גילוי הריון – בדיקת הריון?

מתלבטת האם את בהריון? הופיעו סימני הריון אופיינים כגון, איחור במחזור, בחילות, הקאות, גודש בחזה, עייפות..
הדרך הקלה והמהירה לדעת היא לעשות בדיקת דם להריון.
כאן, בהמשך הכתבה תמצאי מענה לשאלות שכיחות לגבי בדיקת הריון. מתי לבצע אותה? האם הבדיקה אמינה ועוד...
זמן קריאה:
7 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

איך מאבחנים הריון?

מרבית הנשים מתחילות לחוות סימני הריון בסביבות שבוע 5 להיריון אז מתחילים סימני הריון ראשונים שעשויים לרמוז על ההריון. מאיחור בווסת ועד בחילות בוקר – מהופעתם של סימנים אופיניים כגון הקאות ועד גודש בחזה, ועייפות. אך האם אלה סימנים מספיקים? אמנם, אלה כולם תסמינים המעלים את הסבירות שאת בהריון, אך לכל אחד מהתסמינים עלולה להיות גם סיבה אחרת ולכן לא ניתן להסתמך על תסמינים אלה בלבד. ואם ברצונך לוודא האם את אכן בהריון עלייך לבצע בדיקות דם ושתן המזהות באופן איכותי או כמותי את עליית הורמון הבתא (BetaHCG) שהוא ההורמון הספציפי להריון וכלה בדרך הוודאית ביותר, אשר מאבחנת לא רק את עצם ההריון אלא גם את מיקומו של ההריון, תקינותו של ההריון ומספר העוברים – בדיקת האולטרסאונד.

איחור במחזור

איחור במחזור הוא הסימן הראשון להריון, אולם בנשים עם ווסת לא סדיר זהו סימן פחות וודאי ומשום שיש עוד סיבות רבות אחרות לאיחור במחזור – הרי שלא ניתן להסתמך על כך כבדיקה יחידה. איחור של לפחות יום אחד במחזור הוא תנאי מקדים כדי לבצע בדיקת הריון בדם או השתן. אמנם חלק מן הבדיקות יכולות לזהות הריון עוד טרם האיחור, אבל רצוי להמתין לאיחור בכדי לשפר את הוודאות של הבדיקה.

מחשבון הריון

שינויים בתחילת הריון

סימני הריון מופיעים בדרך כלל רק לאחר שיש כבר איחור משמעותי במועד הוסת, כלומר לאחר שבדיקת ההריון כבר אמורה לאבחן האם את בהריון. התלונה האופינית ביותר היא עייפות יחד עם תחושות נוספות הכוללות: גודש בחזה, בחילות, עצירות ועיקצוצים. קיומם, העדרם, אי קיומם או היעלמותם של הסימנים הללו אינם מעידים על תקינות או אי תקינות ההריון ולמרות שזה נוטה לעורר דאגה, לא ניתן להסתמך עליהם לשם אבחון ההריון ו/או תקינותו.

בדיקת הריון

בדיקת הריון היא בדיקת לנוכחות הורמון ה – BetaHCG, זהו הורמון ספציפי הקיים רק בזמן הריון. התוצאות יכולות להיות איכותיות – כלומר, תשובה של חיובי או שלילי (זה בד"כ עבור בדיקת שתן), כמותיות – כלומר, יהיה ערך מדויק של רמת הבתא בדם ( כאשר התוצאה היא מעל 5 זה נחשב חיובי ומתחת ל – 5 או 10 זה נחשב שלילי. יש מעבדות המדווחות באופן חצי כמותי, כלומר מדווחות כי הערך הוא מעל 1000 בלי יתר פירוט או דיוק של הרמה שמעל 1000.

בדיקת שתן

במידה ואת חושבת כי יתכן ואת בהריון, אך עדיין אינך מעוניינת לפנות לרופא הנשים שלך על מנת לבקש הפנייה לבדיקת דם, ניתן לבצע בדיקה ביתית פשוטה שתוכל לתת לך תשוב ראשונית לשאלה "האם אני בהריון?". בדיקת ההריון הביתית היא בדיקת שתן שאת תוצאותיה ניתן לראות כעבור מספר דקות מועט (לרוב כ-5 דקות). הבדיקה עצמה קלה ואמינה ביותר. ניתן לבצע את הבדיקה בשלב מוקדם מאוד, החל מ–10 ימים לאחר הפריית הביצית, כלומר בערך 2-3 ימים לפני הזמן הצפוי למחזור שלך, אך לשם הגברת האמינות והוודאות רצוי להמתין ליום אחד של איחור במחזור משום שתוצאותיה של בדיקת ההריון הופכות מדויקות יותר ככל שעובר הזמן מן הביוץ. עם זאת, במידה ונתקבלה תוצאה חיובית בבדיקה הביתית, אז התוצאה היא ללא ספק – כלומר אם התוצאה חיובית אז את בהריון! אם התוצאה שלילית, אז עדיין יתכן כי הבדיקה נעשתה מוקדם מדי, וכי התוצאה תהפוך בהמשך לחיובית.

בחורה מבצעת בדיקת הריון

בדיקת דם

הריכוז של החלבון בדם מצביע (באופן גס ולא מדויק) על השלב בהריון בו את נמצאת. חשוב יותר מאשר בדיקה בודדת שהיא לרוב חסרת משמעות להסתכל על קצב העלייה בין שתי בדיקות עוקבות – רמת החלבון בדם אמורה בערך להכפיל את עצמה כל יומיים שלושה במשך השבועות הראשונים של הריון תקין. לעיתים נמצאת במהלך בדיקת הריון כמות חלבון שאיננה מוגדרת כתוצאה שלילית, אך עדיין איננה גבוהה מספיק בהתאם לשבוע המוערך – מצב זה יכול להצביע לרוב על אחת משלש האפשרויות: הריון צעיר מאד שנבע מביוץ מאוחר, הריון אשר איננו מתפתח באופן תקין או הריון חוץ רחמי. במידה ורמת ה – BetaHCG שנמצאה בבדיקת הדם איננה תואמת את שלב ההריון הצפוי, מומלץ לפנות לרופא המטפל אשר יבצע בדיקה גופנית ובדיקת אולטרסאונד.

הבנת תוצאות בדיקת הריון

במרבית המעבדות רמת חלבון hCG של מעל 10 mIU/ml מוגדרת כתוצאת בדיקה חיובית – כלומר שאת בהריון.

הנה טבלה המסכמת את ערכי הבדיקה, ואת השבוע להריון האופייני לתוצאה זו:

Beta-hCGשבוע להריון
5 – 50 mIU/ml3
10 – 425 mIU/ml4
19 – 7,340 mIU/ml5
1,080 – 56,500 mIU/ml6
7,650 – 229,000 mIU/ml7-8
25,700 – 288,000 mIU/ml9-12
13,300 – 254,000 mIU/ml13-16
4,060 – 165,000 mIU/ml17-24
3,640 – 117,000 mIU/ml25-40

להלן שאלות ותשובות שכיחות לגבי בדיקת הריון

  • מתי ניתן לבצע בדיקת הריון ? 
    מומלץ לבצעה לאחר יום איחור במחזור. אם כי חלק מבדיקות הדם יכולות להיות הריון כבר לאחר 10 ימים ובדיקות שתן כבר לאחר 12 יום (ממועד ההפרייה). בנשים שעברו טיפולי פוריות יש להמתין לפחות 12 יום מאז זריקת הביוץ לפני שבדיקת הריון תחשב אמינה. זאת, מאחר וזריקות אלו מכילות הורמון הריון או דומיו, הרי שבדיקה במועד מוקדם יותר עשויה להיות חיובית באופן מוטעה, ופשוט לבטא את העובדה שחומר הזריקה עדיין קיים בגוף.
  • האם בדיקת ההריון הביתית אמינה ? 
    כן, בדיקות ההריון הקיימות כיום בבתי המרקחת הן מאוד אמינות ומדויקות. חשוב לציין כי בדיקת הדם רגישה יותר מאשר בדיקת השתן
  • האם ניתן לדעת האם מדובר בהריון תאומים לפי תוצאת הבדיקה? לא, לא ניתן לדעת. למרות שערכי הביתא גבוהים יותר בהריון תאומים, לא ניתן להסיק מכך דבר על מספר העוברים
  • האם ניתן ללמוד על תקינות ההריון ? 
    כן, כאשר ערך התא מכפיל עצמו תוך יומיים זה בד"כ מלמד על עלייה תקינה שקשורה על פי רוב להריון תקין. אולם, הדרך לוודא את תקינות ההריון באופן ברור הוא רק על ידי בדיקת אולטרסאונד.
  • האם ניתן לקבוע את גיל ההריון על פי ערך הבדיקה? 
    לא, טווח הערכים התקינים של ההורמון הוא מאוד רחב ולכן על פי ערך בודד לא ניתן לקבוע את שבוע ההריון, לשם כך יש להסתמך על תאריך הווסת האחרון או על בדיקת אולטרסאונד.

אולטרסאונד ראשון

את ההריון ניתן לראות לראשונה באולטרסאונד בשבוע 5 או כאשר הבתא מעל 1500 – בשלבים אלו נוכל לראות שק הריון. זה חשוב בעיקר כדי לאבחן את מיקום ההריון התקין בתוך הרחם אך כיוון שעדיין לא ניתן לראות עובר ו/או דופק בשלב זה, עדיין מוקדם כדי לקבוע האם ההריון תקין. יש  להמתין לשבוע 6-7 בכדי לקבוע את תקינות ההריון על ידי כך שנראה דופק ונמדוד את גודלו של העובר.

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן