חסימה מקומית בשליה - הריון ולידה

היי לך , נראה שממש עניין אותך משהו שעדיין נמצא בעיצוב הישן שלנו, אז מה דעתך, אומנם אהבנו אותו והוא שירת אותנו נאמנה הרבה שנים אבל השתדרגנו ואנחנו גם ממש מאוהבות בעיצוב החדש של האתר.
מקוות שתהני מהפוסט , זה אותו המוצר רק באריזתו הישנה.
אל תשכחי לבקר גם באתר החדש שלנו כדי להנות מהכלים הרבים שלנו, תוכלי להירשם שם לעדכון שבועי על התפתחות הפיצי שבבטן, לשמוע על הכנסים החודשיים שלנו (שווה ביותר, יש שם גם הגרלות מטורפות), להירשם לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו כדי לפגוש חברות למסע או להתייעץ בלייב עם אנשי מקצוע ועוד הרבה הרבה דברים שצריך במסע המטורף הזה של הריון והורות..
הפורומים הישנים סגורים, על מנת לכתוב פוסטים צריך לעבור לפורום החדש
  • ד"ר הדר שלום,

    אני בשבוע ה-20 להריוני הראשון. בתחילת ההיריון נמצאו אצלי ערכי בטא גבוהים (כ-4000 בשבוע 4+5, כ-30,000 בשבוע 5+3, וכ-240,000 בשבוע 7+2). בתחילה היה חשש למולה, אולם בבדיקות אולטראסאונד שנערכו על ידי מומחים בשבוע 8+6 ובשבוע 11+5 לא נמצאו עדויות למולה.
    עם זאת, בסקירת המערכות הראשונה נצפו מספר איזורים ציסטיים מקומיים בחלק מהשליה (לא בכל השלייה, רק באיזור מסוים - היו מספר "כיסים" בצבע שחור, בערך כ-8 כיסים קטנים). לפי המומחה שערך את הסקירה, מדובר בחסימה ורידית מקומית בחלק מהשליה. למעשה נוצרה היצרות מקומית של זרימה דרך וריד טבורי באיזור מסוים בשליה, ולכן נוצרו כיסים מסביב לאיזור הזה. לדבריו, כיסים אלו הם הגורם לעליית ערכי הבטא. שאר השליה תקינה. גודל העובר תקין לחלוטין לשבוע שלו, ובנוסף הוא בדק את הזרימות הטבוריות וגם הן תקינות.
    הוא נתן את האבחנה של חשד ל- Placental Mesenchymal Dysplasia - PMD . (הוא ציין שמדובר ב-PMD מקומית).
    הוא אמר שמדובר במצב מאוד נדיר - רק 1 לכמה עשרות אלפים.
    אבל כרגע המלצתו היא רק לעקוב אחרי זה - לערוך מעקבי גדילה אחר העובר פעם בחודש ולבדוק שהוא לא נהיה קטן יותר ויותר בגלל החסימה המקומית בשליה, וכן לבצע מעקבי זרימות בעורקי הטבור.
    לאחר מכן הלכתי וקראתי על PMD והבנתי כי מדובר בבעיה עם השלכות חמורות - סיכוי גבוה למוות ברחם (כ-10-40%) והאטה בגדילה.
    אשמח לשמוע האם ידוע לך על PMD, על ההשלכות שלה על העובר ומהן דרכי הטיפול והמעקב. קראתי באחד מהמאמרים שלעיתים גם אם עושים מעקב גדילה העובר יכול למות בפתאומיות, ולכן עדיף להיות במעקב של היריון בסיכון ואף לשקול אופציה לאשפוז כדי לנסות ולמנוע מצב של מוות תוך רחמי פתאומי.
    בינתיים גם חזרו תוצאות הסקר הביוכימי השני - ויש ממצא של HCG גבוה (3.78 MOM) - האם זה קשור לבעיה בשליה? מהן דרכי הטיפול והמעקב במצב זה?

    תודה רבה מראש!
5 תגובות
עמוד 1
  • שלום רב

    כמובן שאיני יכול לאשר או לשלול את האבחנה מבלי לראות את האולטרה-סאונד שהוביל לאבחנה זו. באופן כללי, כתב דברים נכונים ואכן מדובר במצג נדיר ביותר, עם פחות מ - 100 מקרים המתוארים עד היום בספרות. אכן, אין לזה טיפול אך נדרש מעקב צמוד, רצוי על ידי הריון בסיכון גבוה. HCG מוגבר קשור אף הוא לבעיות שלייתיות ויכול להיות בפני עצמו או בשילוב עם PMD גורם סיכון לעיכוב גדילה תוך רחמי
    מה שאת צריכה לעשות:
    1. מעקב הריון בסיכון, בעיקר דגש על גדילת העובר ועל רעלת הריון
    2. ברור קרישיות יתר, ובמידה ואינו תקין טיפול בהתאם על ידי אספירין ו/או קלקסן
    3. ייעוץ גנטי וכן מומלץ דיקור מי שפיר, משום שיש תאורים של בעיות גנטיות שונות המתלוות לזה

    ד"ר הדר

  • ד"ר הדר שלום,

    תודה רבה על תשובתך.
    אודה לך אם אוכל להיעזר בך במספר שאלות המשך:
    1.לגבי נושא של קרישיות - הומלץ לי על מתן אספירין (מיקרופירין) במינון של 75 מ"ג. העניין הוא שיש לי רגישות לתרופות על רקע חוסר ב- G6PD, וכמעט בוודאות שגם לעובר יש חוסר G6PD בעצמו. לפי הידוע לי אספירין במינון נמוך מותר לבעלי חוסר ב-G6PD. העניין הוא שאספירין חוצה שליה, ובמידה ולעובר גם יש חוסר ב-G6PD אני מניחה שעבורו 75 מ"ג מהווה מינון גבוה (כי הוא כמובן קטן הרבה יותר ממני, ומה שנחשב מינון נמוך עבורי, נחשב בוודאי מינון גבוה עבורו). האם בשל כך שהעובר הוא בעל חוסר ב-G6PD, עלי להימנע מנטילת אספירין?
    2. לגבי נושא של בעיות גנטיות המקושרות ל-PMD - לפי מה שהבנתי ל-PMD יש קשר לתסמונת Beckwith Wiedemann - BWS. האם ישנן תסמונות גנטיות נוספות שמקושרות ל-PMD?
    3. לגבי מעקב היריון בסיכון - כל כמה זמן צריך להיות במעקב?
    4. האם בגלל החשש למוות תוך רחמי פתאומי (גם ללא האטה בגדילה) שמתרחש באופן תדיר במצב זה, יש מקום לשקול אשפוז (ולא רק מעקב) בשבועות מתקדמים יותר?

    תודה רבה מראש!
    3.
  • שלום רב

    1. אין בעיה לקחת אספירין לחולי G6PD
    2. איני מכיר עוד תסמונות גנטיות הקשורות לזה
    3. תלוי הממצאים ובקצב התפתחות העובר - בד"כ כל 2-3 שבועות
    4. זה תלוי ברופא שלך, אבל כעיקרון אין הכרח

    ד"ר הדר

  • ד"ר הדר שלום,

    שוב תודה על תשובותיך המועילות.
    שתי שאלות נוספות לגבי נטילת אספירין בזמן היריון:
    1. כזכור, נמצא אצלי HCG גבוה בסקר הביוכימי השני (3.78 MOM) וכמו כן נמצא בסקירת המערכות הראשונה ממצא בשליה - חשד ל-PMD - Placental Mesenchymal Dysplasia. בהתבוננות נוספת על השליה שנערכה לאחרונה נמצאו מספר "אגמים" בשליה (placental lakes) שהולכים עם FGR.
    לאור כל אלו הומלץ לי על נטילת מיקרופירין 75 מ"ג, כדור ליום.
    עם זאת, כשהתייעצתי עם רופא אחר, הוא טען כי מיקרופירין עלול להזיק מכיוון שהוא עלול לגרום לדימומים בשליה.
    האם ידוע לך האם מיקרופירין עלול לגרום לתופעה כזו?
    כמובן שנושא זה בעייתי, כי האגמים שנמצאו אצלי בשליה הם בעצמם להבנתי סוג של דימומים מקומיים. האם המיקרופירין עלול להגביר דימומים אלו?
    2. שאלה נוספת - כשהסתכלתי בעלון לצרכן של המיקרופירין, רשום שם שהמרכיב הפעיל הוא חומצה אצטיל סליצילית. עם זאת, ידוע לי שחומצה סליצילית אסורה בהחלט בהיריון. גם בעלון עצמו כתוב "שימוש קבוע או טיפול במינון גבוה של חומצה סליצילית במהלך חודשי היריון מתקדמים עלול לגרום לסיבוכים חמורים בבריאות האם או העובר". מה דעתך לגבי נושא זה?

    תודה רבה מראש!
  • שלום רב

    אין מניעה מנטילת אספירין בהריון, התרופה בטוחה לאימא ולעובר. מה עוד שהמינון שאותו את אמורה לקחת הוא מינון נמוך ולא מינון גבוה. אמנם אספירין יכול לגרום לדימום, אך זו תופעת לוואי נדירה וברוב מוחלט של המקרים זו תרופה שאינה מזיקה בהריון. מעבר לזה, צריך להכיר את מכלול הגורמים אצלך בכדי לשקול האם אכן יש צורך או יתרון בנטילת אספירין - את זה איני יכול לעשות דרך הפורום, ולכן איני יכול להמליץ לך האם לקחת או לא לקחת אספירין, לשם כך ניתן להפגש לפגישת ייעוץ אישית ומסודרת במידה ואת מעוניינת

    ד"ר הדר

מותר ואסור לאכול בהריון והנקה