חינוך דתי/חילוני - הריון ולידה

היי לך , נראה שממש עניין אותך משהו שעדיין נמצא בעיצוב הישן שלנו, אז מה דעתך, אומנם אהבנו אותו והוא שירת אותנו נאמנה הרבה שנים אבל השתדרגנו ואנחנו גם ממש מאוהבות בעיצוב החדש של האתר.
מקוות שתהני מהפוסט , זה אותו המוצר רק באריזתו הישנה.
אל תשכחי לבקר גם באתר החדש שלנו כדי להנות מהכלים הרבים שלנו, תוכלי להירשם שם לעדכון שבועי על התפתחות הפיצי שבבטן, לשמוע על הכנסים החודשיים שלנו (שווה ביותר, יש שם גם הגרלות מטורפות), להירשם לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו כדי לפגוש חברות למסע או להתייעץ בלייב עם אנשי מקצוע ועוד הרבה הרבה דברים שצריך במסע המטורף הזה של הריון והורות..
הפורומים הישנים סגורים, על מנת לכתוב פוסטים צריך לעבור לפורום החדש
  • האמת היא שבעקבות השירשור שפתחה שולי, מעניין אותי לדעת- מי פה חילונית ששלחה את ילדיה לחינוך דתי ומאיזה שיקולים?

אני כותבת בתור חילונית גמורה עם כבוד גדול ליהדות ועדיין- לא היה עולה על דעתי לשלוח את ילדי לחינוך דתי- מקסימום משולב.
    ולו בגלל התכנים- לא הייתי רוצה שילדי לא יקבלו את הבסיס החינוכי שאני קיבלתי. אני בעיקר מתכוונת לספרות, אומנות, היסטוריה, מדע- כל עולם התוכן התרבותי.
    בית ספר יסודי בלי ביאליק? אלתרמן? לאה גולדברג? איך אפשר לוותר על זה?

אולי אני כותבת דברים לא נכונים, אולי כן מלמדים דברים כאלו בחינוך הדתי, אבל אני מקבלת תחושה שהחילונים נוטים להעריך הערכת יתר את החינוך הדתי על פני התכנים החילוניים שהם בוחרים לוותר עליהם ... מעניין אותי לדעת למה בחרתם כך.

אני גאה מאד בהיותי חילונית, ועדיין מעניין אותי גם לקרוא וללמוד על יהדות, אבל לרגע אני לא מתבלבלת מה הבסיס שלי ואני חילונית גמורה.

במסגרת שירשורים קודמים ראיתי בורות מצד בנות במגזר החרדי שלא ידעו דבר על המגזר החילוני וטעו לחשוב שההבדל ביננו מתמצה בגדול בכך שהחילונים חמדנים יותר. אני יודעת שזה נשמע פרובוקטיבי, אך כך באמת הרגשתי. לא מכירים את המגזר החילוני מתוך המגזר החרדי בכלל וחבל. בכל מקרה, אני חושבת שההבדלים הם גדולים ורבים ואינם מתמצים ביחס לכסף אלא בתשתית תרבותית שונה לגמרי שנשענת על תכנים אחרים לגמרי. וזה בסדר גמור.
33 תגובות
עמוד 1
  • דתיים לאומיים, שולחים לחינוך ממלכתי דתי שבו לומדים גם ביאליק ואלתרמן אבל גם מקצועות קודש

גאה במה שאני ובמה שאני מלמדת את בנותיי להיות

אלי, תן בי את השלווה
    לקבל את הדברים שאין ביכולתי לשנותם
    האומץ לשנות את אשר ביכולתי
    והתבונה להבחין בין השניים

הזורע חיטה דואג לשנה,
    הנוטע עצים דואג לשנים,
    המחנך נפשות דואג לדורות (הרב קוק)

אדם הוא מעט ממה שנולד עימו, והרבה ממה שהוא עושה מעצמו. (אלכסנדר בל)
    לעולם לא מאוחר מדי להיות מי שיכולת להיות. (ג'ורג' אליוט)

• אנחנו דתיים - לא חרדיים !
    ואני חיכיתי ליום הזה שהבכור שלי ילך לביה"ס ממלכתי דתי.
    היום הוא בכיתה א' והוא לומד את כל המקצועות שיש בביה"ס חילוני !!!!!!!!
    ובנוסף יש לו שעורי קודש, שיעורי א-נ-ג-ל-י-ת !!!,שיעורי אמנות ...
    ושיעורי כישורי חיים שזה :

• סבבה
    אמרתי שאני לא מספיק יודעת איפה ההבדלים
    רק שיהיה ברור- אני באמת מנסה לפתוח דיון אמיתי על העניין הזה כי זה פשוט מסקרן אותי ומהפורום עולה שזה ממש מקובל לשלוח ילדים חילונים לחינוך דתי. לא התכוונתי לפתוח שירשור שירד לרמה של "יותר טוב/פחות טוב".. זה ממש לא העניין

בכל מקרה זה מובן מאליו שדתיים לאומיים ישלחו את ילדיהם לחינוך של הזרם שלהם. אני מתעניינת לגבי חילוניים ששלחו את ילדיהם לחינוך הדתי
  • לפעמים זה לא קשור רק לתכנים, לפעמים זה קשור לקירבה הביתה, לבי"ס שנחשב טוב יותר באזור מסוים, למחיר השנתי, לתוספות שיש מסביב (אוכל, שעות לימודים רבות יותר, חופשות קצרות יותר וכו')
    לפעמים יש אילוצים, לפעמים בי"ס דתי מקנה ערכים מסויימים שבי"ס חילוני לא בלי לדרוש מההורים לשנות דרכיהם....

אנחנו חילונים ואצלנו הולכות למיסגרות חילוניות.

• דתית לאומית,
    גדלתי והתחנכתי בבית ספר ממלכתי דתי שבו למדנו יותר מדי מקצועות קודש על חשבון מקצועות חול, ועד היום אני עם בטן מלאה כלפי הנושא הזה. למשל, לא למדנו בכלל על בירות עולם, גיאוגרפיה היתה רק בנושא ארץ ישראל, מדע היה ברמה מאוד שיטחית, ועוד.
    לצערי אני רואה לפי המערכת שעות של הילד שלי, שגם הוא הולך להיות עם חסך בנושאים האלה. יש להם ברוב שעות היום שיעורי קודש.
    כמובן שאנסה להשלים לו כמה שאני יכולה, אבל זה מכעיס אותי שכלום לא זז בעשרים שנים האחרונות.
  • אני לא התכוונתי ליותר טוב או פחות,
    אני רשמתי את ההבדלים בביה"ס- חומר נלמד, שעות סיום.....
    ואני חושבת שכל הורה עושה את הבחירה שמתאימה לו ולוקח בחשבון שיש השלכות.

• גם אני דתיה ושולחת מן הסתם למסגרות דתיות. אגב מה שענבר כתבה ממש נכון. אחותי שלחה למסגרת חילונית את הילד שלה שהיה שם עד גיל שנתיים וחצי מטעמי נוחות ומטעמי זה שזה היה הגן הכי טוב באיזור. היא נתקלה בדילמות אפילו שהוא קטן (סתם אפילו ברמת עוגות יום הולדת שילדים מביאים לגן ולילד שלה יש בעיה לאכול מהן).

בכל אופן, כמו שבעיני בייביבום לילדים שלה יהיה חסך באלתרמן (לא שאני חלילה מזלזלת!) לילדים במסגרות חילוניות יש חסך בתנ"ך ויהדות. ואת זה ראיתי בשירות הלאומי שלי כשלימדתי יהדות בבתי ספר חילוניים (הייתי בשניים). הילדים שם (וגם המורות אגב!) היו ממש צמאים לכל פיסת מידע. מכתיבת התאריך העברי על הלוח ועד דמויות בתנ"ך, חגים והפן היהודי שלהם ערכים דוגמת בין אדם לחברו ועוד ועוד. המורות היו עונות לי לפעמים תשובות
  • צולי אני מבינה אותך... רק בשביל להבהיר- אצלי אלתרמן זה לא משהו שלומדים בבית ספר- אלו שירי הערש שאני שרה לילדים שלי כל יום. זה בפירוש חלק מהזהות שלהם.
    אצלנו לפני השינה שרים "ערב מול גלעד" של לאה גולדברג, ו "לילה לילה" של אלתרמן. לפעמים גם שיר ליקינטון של לאה גולדברג- כשאני עוד לא מתעפצת..
    זה בפירוש התרבות שלנו,
    פשוט התכוונתי שכמו שמעניינת אותי היהדות (והיא מעניינת!) מעניינים אותי דברים נוספים ששייכים למגזר שלי, ואני חושבת שחילוניים (וגם דתיים- אם כי זה יותר ברור בעיניי כי נובע מחוסר ידע) לא מספיק מעריכים את המקום שהם באים ממנו:
    מה ההבדל בין חיות טורפות לצמחוניות במבנה שלהן? אילו משפחות כלי נגינה יש בתזמורת- מה ההבדל בינן? איזה סוג של בעלי חיים חיים בשלולית החורף? למה היום בחורף קצר מהיום בלילה? מה זו גיאות ושפל? למה ליאונרדו דוינצ'י צייר את האדם בעיגול ובתוכו משולש- מה זה אומר? זה מסוג הדברים שהילדים שלי יודעים מגיל מאד צעיר, כי זה נמצא בבית, בשיחות סביב השולחן, אנחנו פחות בקיאים ביהדות- אבל זה לא הופך אותנו לבורים, רק למתעניינים בדברים אחרים...
    אני לא מנסה להגיד שכל הבתים החילוניים הם כמו הבית שלי- אבל בטוחה שגם לא כל הבתים הדתיים לאומיים הם כמו הבית שלך- עם כל הכבוד למערכת החינוך, בשני המקרים- היא רק משלימה למה שיש בבית, לא מחליפה.
  • ברור שהיא רק משלימה. אבל הדיון היה על מסגרות חינוך...
  • טוב אני באתי מהחינוך הדוסי/דתי ואנחנו כבר ממש לא שם.....
    פייס: ortal_hori

• אצלי בתמונה האידיאלית יהדות היא מצע של קיום,
    על מצע העשיר ויפה הזה חייבת לבוא ידע ונאורות (כותבים נאורות נכון? לא טעיתי?)
    בספרות ישראלית ועלמית, ארכיטקטורה על גווניה השונים, אומנות ישראלית ועולמית,
    ידע על דתות אחרות שקיימות בעולם: נצרות, איסלאם, בודהיזם....
    לדעתי כמובן שכל יהודי חייב ללמוד על השורשים שלו, על החגים ומסורת כי זה מה שמאחד כל עם בפני עצמו.
    אבל בורות בספרות, אומנות ואפילו בגאוגרפיה מאוד מפריעים לי.
    מאוד מפריע לי שכשאני מספרת למישהי בעבודה על הטיול שלי בפראג היא שואלת אותי איפה נמצאת המדינה הזאת?
  • עוד חפירה קטנה ואני מקווה שאחרונה:
    בגן שלינוי היתה בו, לא הכינו אותה טוב לכיתה א',
    כי גננות בזבזו זמן על תפילות וסיפורי התנ"ך, למרות הבקשות של הוןרים להתמקד בהכנה לכיתה א': אותיות, מספרים....
    הילדה היתה מביאה הביתה כל מני יציאות באין כניסה,
    אבל את האותיות ומספרים לא ידעה כמו שצריך כי לא נתנו על זה דגש,
    אנחנו תרגלנו איתה בבית
    נטלי
  • טוב.
    אופי הדיון השתנה ולכן אוסיף את דעתי.
    קודם כל אני מאוד מסכימה עם צולי (כמעט כמו תמיד).

ומהפן האישי-
    אני מורה בבית ספר ממלכתי ונשבעת לכם שלתלמידים (בגיל החטיבה) אין מושג ולו קלוש על כמעט מאה אחוז מהמושגים שהזכרתן. כולל גיאוגרפיה.
    וחלקם כנראה יקראו לפראג מדינה ולא ידע היכן היא נמצאת על הגלובוס

לדעתי האישית ידע כללי הוא לא עניין תרבותי כמו אופי של ילד. אחי הוא חרדי, כן כן, וקורא אנציקלופדיות מגיל 4 ופחות. יודע טוב טוב איפה פראג נמצאת וגם מי הראשון שהניח את כף רגלו בחלל. (טוב על זה האמריקאים והרוסים עוד מתווכחים)

ואל תהרגו אותי כן? אבל מי זה אלתרמן?......................

חח סתאאם!! מכירה ויודעת למרות שלא למדתי עליו! זה מה שאמרתי- ידע כללי מגיע מאישיות וחיפוש ידע. אדם תאב ידע עולמו יהיה עשיר במושגים ולא משנה איפה יילמד. וכן להיפך.בלי קשר- אני שונאאאאאתתתתת ספרות ושירה
    אז גם אילוו למדתי עליו מן הסתם לא הייתי עושה את זה ברצינות.

בנות, אולי אני קיצונית מדי, אבל..אלתרמן וביאליק לא מעניינים אותי נשבעת שזה לא בכוונה ואין ללי משהו נגדם. פשוט מעניינות אותי הרבה יותר נוסחאות במתמטיקה וגילויים מדעיים- משירה. לא מתחברת. מה לעשות

נטלי, אאת לא חופרת הדעות שלך מעניינות
  • טוב אני חושבת בדיוק כמו נטלי

ובאמת צולי אני קודם כל ציונית (לא ישראלית אגב בניגוד לערבים ישראלים..) והזיקה שלי היא קודם כל למדינת ישראל ולא לארץ ישראל.. אני בוודאי גם יהודיה . אבל בסדר הזה.. כנראה שהשקפת העולם בהתאם

ואחת ויחידה.. את מלמדת ברמלה לוד.. אני מקווה שאת מבינה שמדובר באוכלוסיה קשה שלא מייצגת את בחינוך של רב הציבור החילוני..

ואגב אנחנו צמים ביום כיפור, בונים סוכה, הולכים לבית כנסת לשמוע תקיעת שופר ואפילו מפרידים בבית כלים בשרי חלבי כי לבעלי זה חשוב.. עדיין אני יהודיה חילונית.
  • אחת ויחידה, אני אומרת לך, חותמת לך שרוסי הניח את רגלו בחלל
  • אההההמממממ קראיתי הכול ממש בשקיקה...אני סתם אוהבת לקרוא את הדיונים האלו כי כולם כאן בנות ממש חכמות ורואים את זה מהנכתב......
    האמת נראה לי קצת סטו מהנוקא שאשטנגה רצתה לדבר עליו.....ואני בכלל לא חילונית צ ולכן אני ממש לא אמורה לענות על הסקר הזה.....
    אשטנגה-אני זוכרת את השרשור שדיברת עליו וכתבת שהחרדים לא מכירים מספיק טוב את החילונים ולכן חושבים שהם יותר חמדנים וכו.......
    האמת את צודקת זה ממש מממש לא ככה........אני טעיתי והדגשתי לך אח"כ שכנראה שטעיתי......ואח:כ ישבתי עם עצמי והבנתי למה טעיתי.
    פשוט בגלל שמתוקף תפקידי(רואת חשבון עובדת בבנק בינלאומי)יצא לי להפגש לא מעט עם חילונים ,עשירים(סליחה מכולם זה הקהל שלנו
  • ETD בחלק מהדברים אני קצת מסכימה ובחלק ממש לא,
    אבל זה מה שמעניין בדיון.
    בכל מקרה, כתבת מאוד יפה
  • וווואיייי!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
    איזה דיון מרתק!!
    קפצתי להורים שלי ואין לי זמן לקרוא הכל, אבל נשברתי רק לקראת הסוף ואז רפרפתי....

אני אענה על השאלה של אשטנגה ואחר כך ארחיב הלאה (אם טפשת ההריון והלידה לא תשתלט עלי
  • אופקיםם-פנימיה?????מוסד פתוח????
    אני מכירה מין פניימיה כזו לבנות באופקים שממש מממש לא פתוחה אלא להיפך דוסית.....
    אז זה כנראה לא מה שאני מדברת עליו.........
    מעניין.
  • דוסית בעיקרון, אבל מבחינת החשיפה- פתוחה.
    בדר"כ את יושבת עם צוות כמוך, חברות ללימודים - כמוך וכו.

• לא קראתי הכל, אבל רציתי להוסיף לדיון שלא כל בית ספר דתי הוא דוסי. אני למדתי ביסודי בבית ספר שרוב הילדים שחונכו בו גדלים להיות חילונים. לא מצליחה לחשוב על מישהי שלמדה איתי ביסודי שלא התחלנה. והם באו מבתים דתי-לייט כזה. גם אני באתי מבית כזה ורוב האחים שלי חילונים. בבית היתה תרבות מגוונת, אבל חילונית ברובה, למרות ששמרנו שבת והגדרנו את עצמנו כדתיים לכל דבר.
    בתיכון כמובן שלמדנו ביאליק, דן פגיס, רחל ועוד לצד יהודה הלוי ושלמה אבן גבירול וכו'. לא מרגישה שחסר לי משהו מבחינה תרבותית.
    אני חושבת שאחת הסיבות שרוב האחים שלי הפכו להיות חילונים, היא שבבית לא היתה אוירה דתית. נראה לי שאני עושה את אותה הטעות של ההורים שלי. מה לעשות. זאת התרבות שגדלתי עליה וזו גם התרבות שאני אוהבת. אני מקווה שלפחות בבית הספר הם יקבלו קצת יותר אידישקייט (ככה כותבים את זה?).
  • טוב ממש לא נראה לי שזה המקום שאני מדברת עליו....
  • וואו, איזה דיון מעניין.
    נראה לי שאני הראשונה שעונה להגדרה הראשונית של אשטנגה, אז אני אענה
    הילדים שלי בגן דתי שהוא חלק מבית ספר דתי (אפילו חרדי) שבו אביגיל לומדת בכתה א׳
    אנחנו בית חילוני בכל רמ״ח איבריו.
    אבל זה כנראה בית ספר קצת שונה. רשת ״שובו״ מיסודה נבנתה עבור העליה מרוסיה, ע״מ לקרב את האוכלוסיה של העולים מברית המועצות (שבהגדרה הם חילוניים) לדת.
    לכן מלכתחילה הסטנדרתים של הבית ספר מבחינת התכנים היו אמורים להתאים לרוסים, שכידוע מאוד חשטב להם חינוך רב גווני ואינטנסיבי יותר.
    כיום הבית ספר ממש לא רק רוסים (למרות שיש הרבה) אבל הסטנדרטים נשארו.
    וזו אחת הסיבות שהילדים שלי לומדים שם. רוב הכיתה הם חילונים.
    אין קוד לבוש להורים, מגיעים בכל צורה שהיא, וזה בסדר.
    אבל המורות חרדיות, הילדים עם חציות, כיפה וציצית (לא בגן), מכתה ד׳ יש הפרדה בנים-בנות ויש מן הסתם הרבה תכנים חרדיים.
    אבל.
    הילדים שלי כבר מהגן לומדים אנגלית, מחשבים, שחמט.
    תוכנית הקריאה והחשבון מתקדמת הרבה יותר מאשר בגן/כתה א׳ של מוסדות חינוך ממלכתיים רגילים, כבר מכתה א׳ יש להם שיעור מדעים ברמה מאוד גבוהה, יש שיעור פיזיקה, הנדסה, אנגלית, שחמט, מחשבים, כישורי חיים ועוד.
    בגלל שרוב הילדים חילוניים וזה ידוע, הצוות החינוכי מאוד משתדל לא להכנס למרחב הפרטי של כל משפחה
    בנוסף יש גם יום לימודים ארוך (עד שלוש). אחרת איפה ידחסו את כל המקצועות הללו. שגם זה מאוד חשוב לי.
    כיתות של 24 תלמידים, שזה גם יתרון שטוב לחילונים בדיוק כמו לדתיים.
    יש ארוחות חמות בשריות, יש מערך הסעות. שזה מבחינת הנוחות בשבילי, פחות ערך חינוכי לילדים. אבל גם זה חשוב, לא פחות מביאליק. לפחות בגיל הזה.
    וגם כמובן הערכים והמסורת שהם סופגים שם לא פחות חשובה, לדעתי. למרות שאת זה הם היו מקבלים גם בבית ספר ממלכתי.
    כמובן שאני תמיד עם היד על דופק לגרום לכך שהדת תשאר בין כתלי הבית ספר, ובגילאים היותר גדולים הילדים לא ישאר בבית הספר הזה, גם בגלל שבילאים הגדולים יותר יש יותר פער בין התכנים של בית ספר חילוני ודתי, ולי יותר חשוב שיספגו את התכנים החילוניים. לא בגלל שהם יותר טובים או פחות טובים, אלא בגלל שזה יותר קרוב להשקפת עולמי.
    וגם בגלל ההפרדה בין בנים לבנות, שלטעמי (ורק לטעמי) פוגעת בכישורי התקשורת של הילדים.
    אני גם לא תמיד מסכימה עם כל התכנים שהילדים שלי מביאים, ולפעמים אפילו כועסת, אבל אני חושבת שגם בבית ספר חילוני יהיו לי דברים שאני לא מסכימה לגביהם.
    כמובן שיש דברים ותכנים שאני מוותרת עליהם בכך שילדיי לא לומדים בבית ספר חילוני, אבל כרגע, לגילאים האלו, הדברים שאני מרוויחה שווים לי יותר.

• וואו, אני כל כך שמחה שפתחתי את זה..
    זה ישב לי על הלב מאז שהתחילו השירשורים על בתי ספר, קצבאות ילדים וכו וכו, ולא רציתי שזה ישמע פלצני או כבד מצד אחד או כאילו אני מנסה לריב מצד שני.
    אני שמחה שגם הבנות החרדיות נכנסו להגיב- ורק שיהיה ברור, לא אמרתי או חשבתי חו"ח שיש בורות במגזר החרדי- התכוונתי שיש בורות בהקשר לאורך החיים החילוני (בלבד!). אני שמחה לראות שיש סקרנות לדעת ולדת משני הצדדים ושלא ניזונים מסטיגמות של המגזר על המגזר השני

שולי אני באמת לא מכירה את הרשת הזו שדיברת עליה (ואני גם לא עולה מרוסיה, כנראה בגלל זה) אבל הבנתי את היתרונות לפי מה שכתבת
  • שולי-אני דווקא כן מכירה את הרשת הזו.....
    שמעתי על הרבה חילונים מהאוזר שלי-אני גרה בעיר מעורבת ששלחו אליה לאו דווקא רוסיים.....
    הכי חושב מכול הדיון הזה-המסקנה-כול אחת ואחת מאיתנו לפעמים שונה,חושבת מחשבות שונות גדלה על ערכים אחרים,בית אחר מושגים אחרים.....אבל,כולנו אחים והכי חושב זה לדעת ולהכיר את הטוב והיופי שבכול אחד גם אם הוא שונה......
    והלוואי שתמיד נשכיל לראות את מעלת חברינו ולא חסרונותיו ....
    האמת אשטנגה פתחת פה שרשור מעניין.....
    לדעתי הרבה לצערי ניזונים מסטיגמות....
    אבל אנחנו פה בשביל להפוך ולעקור את הסטיגמות........
    לא????
  • שולי, אני לא מכירה את הרשת אבל מה שאת מספרת נשמע מאוד מעניין
    נטלי
  • אין שום ולא היה שום מסיכוי שבעולם שבעלי בכלל יעלה על הדת לשים את בני בבית ספרד דתי .
    דווקא את רשת "שובו " אני מכירה - הם נמצאית 2 דק' הליכה מבית שלי . לא ודעת איך בערים אחרות אבל באשדוד הם מבטיחים הרבה ומקיימים אלי 20 אחוז מזה . אני מכירה את הנושא מכמה חברים טובים שלנו ששמו שם ילדים מטעמי נחות נטו ....
    לפחות באשדוד כל המקצעות כלליות כמו אנגלית ומטמטיקה מלמדות מורות ומורים חרדיים והתברר שמבחינת השכלה בסיסית שלהם לפעמים אין להם ידעה בסיסי אפילו ברמה של תלמיד יא - י"ב . אחרי שחברים שלי העבירות את הילד לחטיבה - הם היו צריכים להשלים הרבה חוסרים בהרבה דברים כולל מטמטיקה ואנגלית .
    דווקה בשנה שעברה בגן חובה היתה גננת שמאוד השקיעה בנושא מסורת .
    אני לא יודעת מתי מתחילים ללמוד תנך וכו' בבית ספר חילוני- אבל בכיתה א' אין , מה שיש זה 4 פעמים בשבוע אנגלית .
    http://www.holdthatpic.com/
  • כמו שאמרתי בשרשור של נטלי - אני באה מהדת והספיק לי. היו הרבה דברים שם מטופשים ומוגזמים.....

אור שלי בבית ספר ממלכתי - לא פחות טוב מאף בית ספר אחר.

תכנים מעולים ברמה גבוהה, והם מציינים חגים בדיוק כמו שצריך

• אני לא יודעת לגבי אשדוד, אצלינו בינתיים יש לי נסיון עם הגן שלהם, ובגדול, הנסיון חיובי מאוד.
    מקווה שימשיך כך.
    אבל יש לי גם דוגמא אחרת, של בית ספר חרדי שאני למדתי בו.
    שם, חוץ משטיפת מוח, לא עברתי כלום.
    אני יודעת שאתן לא אוהבות את ההגדרה ״שטיפת מוח״, אבל אני חוויתי את זה על בשרי, אני הייתי בפנים. זו שטיפת מוח לשמה.
    היה שם אפס סובלנות לאורח חיים שונה או להשקפת עולם שהיא אפילו במעט נבדלת מהשקפת העולם שהבית ספר החליט להקנות לילדים.
    לא היה שם מקום לצאת מהקופסא, לחשוב עצמאית, להראות איזושהי ייחודיות. הכל צריך להיות ״כמו כולם״.
    ושם שמעתי הרבה ביטויים בסגנון שאני השליחה שצריכה להסביר להורים הבורים שלי שאי שמירת מצוות תביא על המשפחה שלי אסונות גדולים והאחריות מוטלת עלי (ילדה בת 9-12) להראות למשפחה שלי את דרך המלך, כל עוד לא מאוחר מדי.

חיפשתי עכשיו את התעודה שלי מהתקופה ההיא, רציתי לצלם. לא מצאתי.
    אבל כשאני ראיתי אותה עכשיו, כשאני מבוגרת, הזדעזתיממש. היה לי איזה 8-9 מקצועות דת, ואיפשהו בסוף בסוף התעודה, יש שורת חשבון ושורת אנגלית. כאילו, כדרך אגב. והרמה של החשבון והאנגלית הייתה בהתאם.

אני רוצה לקוות שמוסדות כאלה כבר לא קיימים, אבל איכשהו נראה לי שזה עדיין שם. בשוליים, אבל קיים.
    בית ספר כזה, גם אם הייתי חרדית מהזרם ההדוק ביותר, לא נראה שהייתי אוצה לשלוח אליו את חלדיי.

• שולי ממי, חרדים שולחים למוסדות שלהם כי הם מתאימים להם.

יש כאלו שמתאימים להם מקומות פתוחים יותר אבל יש כאלו שלא.

כמו שיש אצלנו בארץ מוסדות חינוך שאינם מוכרים על ידי משרד החינוך ( ויש הרבה כאלו, עבדתי פעם באיסוף מידע של משרד החינוך כסטודנטית) ומקבלים תקציבים על ימין ועל שמאל מהמדינה.

המדינה שלנו, נותנת תקציבים למוסדות חינוך שאינם מכירים בקיומה! לא מחנכים כלל לציונות

• וואי שולי-באמת מזעזע השטיפת מוח שעשו לכם.
    חוצפה!!!!!!!!!!!!
    אגב אני תמיד הבנתי שרשת שובו זה רשת באמת להרבה רוסים שעלו ובגלל המצס ברוסיה שהיה בשנים שעברו והרבה התחלנו והתבוללו מנסים להחדיר בהם קצת יהדות.....ככה שאולי זה חלק משטיפת המוח שקיבלת.
    מה שקורה היום עם שובו אני לא יודעת!@!!!!!
    אני שונאת ששוטפים את המוח אחד לשני-איש איש באמונתו יחיה.
    מה שלפעמים אני מסבירה כאן על עמדתנו כדתיים-חרדים זה רק כדי לברר עמדות ח"ו לא רצון להטיף.....
  • אני לא למדתי אז בשובו. לא בטוחה ששובו היה קיים בכלל אז.
    ואני הגעתי לבית ספר הזה רק כי בא הרב של הבית ספר הזה למרכז קליטה שאליו הגיעו מלא משפחות והתחיל לספר לכל מי שרצה לשמוע עד כמה שבתי ספר ממלכתיים נוראיים בארץ. סדום ואמורה מה שקורה שם. ורק בבית ספר חרדי הילד יקבל חינוך נורמלי.
    הרוב לא קנו את הסיפורים שלו. אמא שלי כן.
    אז הם מראש קיבלו אותי בתור לא דתיה, רק בשביל השטיפת מוח.

• שולי

מותר ואסור לאכול בהריון והנקה