מצאתי כתבה על החיידק הזה בעיתון הורים לילדים של חודש ינואר.
והנה הכתבה:
חיידק GBS נחשב לא מזיק, עד שהוא פוגע קשות ביילודים שנדבקו מאמם בזמן הלידה. בבדיקה פשוטה תגלי אם את נשאית שלו.
GBS הוא חיידק סטרפטוקוקוס מקבוצת B. הוא שנחשב כחיידק תמים, אולם הוא משתנה כאשר מדובר ביילודים ותינוקות רכים, שעלולים להדבק במהלך הלידה ולחלות במחלה קשה. הוא אף יכול לגרום להם אלח דם (ספסיס) - זיהום שבמצבים מסויימים עלול להיות קטלני.
"בשנת 1995 בארצות הברית גרם החיידק לשיעורים גבוהים של אלח דם ביילודים. תינוק שנדבק בחיידק בזמן הלידה הוא פגיע מאוד, שכן עם הזמן החיידק עלול לחדור לרקמות גופו, והמחלה תתחיל להתפתח ותופיע בימים הראשוניםלחיוו ועד גיל 3 חודשים", אומר ד"ר יורי פרליץ, מבית החולים פורייה ואחד המומחים באתר ZAP DOCTORS.
"מאפייני המחלה הם רפיון שרירים או מתח גובר של השרירים. קוצר נשימה, דום נשימה, קושי בשמירה על חום הגוף או לחלופין, חום גבוה, קושי בהאכלה, התכווצויות, הפרעה בקרישת דם ואף מוות", אומר ד"ר פרליץ.
לאחרונה יזם המרכז האמריקני לבקרת מחלות תוכנית מעקב ובדיקות סקר של נשים הרות לאיתור החיידק, כדי להקטין את שיעור אלח הדם ביילודים שנדבקו בו. התוכנית אומצה על ידי האגודה האמריקנית למיילדות וגינקולוגיה והאגודה האמריקנית למחלות ילדים, והופצה בכל רחבי ארצות הברית כחוק פדרלי. עקב כך ירדו פלאים שיעורי התחלואה והתמותה של יילודים.
בשנת 2000 ירד שיעור מקרי אלח הדם על ידי החיידק ב 65%.
למרות הנתונים המרשימים הללו בארצות הברית, טרם אומצה התוכנית על ידי משרד הבריאות בישראל. לדברי ד"ר פרליץ, הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבישראל בשכיחות של נשאיות החיידק עומדת על 15%-40% בארצות הברית.
"אבחון החיידק כרוך בבדיקה פשוטה ויעילה", אומר ד"ר פרליץ. ניתן להשתמש במערכת ה-GENEXPERT, המעניקה אבחון מהיר ומדויק של הימצאות החיידק בנרתיק. ניתן גם לקחת תרביות מהרקטום או מהנרתיק של האישה בשבועות 35-37 להריון כדי לדעת על הימצאות נחיידקבמקומות אלה. במידה שהאם מאובחנ כנשאית של החיידק, טיפול אנטיביוטי עשוי לצמצם מאוד את הסיכון שהעובר יידבק בו בזמן הלידה.
אפשר לתת אנטיביוטיקה ליולדת?
"לא כל תינוק שנולד לאם נשאית יחלה. אבל קיים סיכון להדבקה שאין למנוע אותה. נשים נשאיות יקבלו טיפול אנטיביוטי שיקאין משמעותית את הסיכון להדבקת התינוק. הטיפול ניתן כארבע עד שש שעות לפני הלידה, ולפיכך צריכה היולדת שהיא נשאית GBS לעדכן את הצוות הרפואי.
"מומלץ מאוד לכל אישה הנמצאת בקבוצת הסיכון להסכים לקבל את הטיפל, כדי לצמצם את הסיכויים להתפתחות אלח דם אצל תינוקה הרך".
צריך רק לחייך!