היי,
אמרי לחברתך לעבודה כך:
פחד משירותים הוא פחד טבעי, וקורה לילדים רבים בגיל הגן. חלק מהפחדים מפני שימוש בשירותים הם אלו:
1. פחד ליפול לשירותים ולטבוע.
2. פחד שבשירותים מסתתרת מפלצת כלשהי, ש"אוכלת את הקקי של האנשים".
3. פחד ממכשפה כלשהי, שמסרסת (פחד זה משויך לתיאוריה הפסיכואנליטית אמנם, אבל זה ממש מפתיע לגלות עד כמה הפחד הוא אוניברסלי ומופיע אצל ילדים שונים מתרבויות שונות ורקעים שונים, שעברו תהליכים התפתחותיים שונים...).
החשיפה שבשירותים (הילד עירום, לבד, חשוף, ומתחתיו מסתתרת תהום שמאיימת לבלוע את כל הבא לקרבה...) והיותו לבדו בחדרון הקטנטן עושים את שלהם, ומגבירים ומזינים את הפחד.
עזרה:
1. להסביר לילדה בשפה פשוטה ומובנת ששום חלק מגופה לא יפול לשירותים! ניתן ורצוי להשתמש בספר הממחיש (בציורים) את המבנה האנטומי של הבטן, המעיים ופי הטבעת.
2. להציע לה את עזרת הוריה בהורדת המים,
רק אחרי שהיא כבר נמצאת מחוץ לחדר השירותים.
3. להמחיש לה ב"ניסוי" אמיתי ומציאותי ביותר - שחפץ גדול כלשהו שנופל למי השירותים, אינו 'יורד עם המים'.
4. לאמץ ולתרגל משפטי עזרה עצמית, שתשתמש בהם כשהיא נמצאת בשירותים. הניסוח של המשפטים ייעשה איתה. משפטים שכאלו, לדוגמא, יכולים להיות: "אני גדולה, אני לא יכולה ליפול לשירותים" או: "אני יכולה לנצח את המפלצת בשירותים כי יש לי כלי נשק" (חיפוש "כלי נשק" שכזה ייעשה לפני כן. זה יכול להיות פנס, משרוקית, שיר מסוים אותו תדקלם או לחש כלשהו כנגד מפלצות בשירותים).
מקווה שעזרתי לילדתה של חברתך
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T
www.sh-cbt.co.il