שלום שרון,
אני קוראת את תשובתיך המקצועיות באתר כבר הרבה זמן ולומדת מהן הרבה.
סלחי לי על שאיני חושפת פה שמות, כך נוח לי יותר בעולם האינטרנט....
אולי תוכלי לייעץ לי מעט בנוגע לאופן בו עלי לנהוג עם בתי.
יש לי שתי בנות אחת בת שלוש והשניה בת שנה.
בתי בת השלוש מפגינה לאחרונה הרבה כעס בהתנהגותה.
היא קמה בבוקר כועסת, היא חוזרת מהגן כועסת. אנסה להסביר במה בא הכעס לידי ביטוי-
קודם כל היא בוחרת בטון דיבור כעוס, היא מתעצבנת כמעט מכל דבר שקשור אלי לאחותה או אפילו לדברים שלא מצליחים לה בעשייה או במשחק. כאשר אינה מקבלת מה שהיא רוצה היא צועקת ואומרת משפטים כמו "אז אני ארביץ לך" או "אז אני אתן לך עונש- ולא אהיה חברה שלך", או "אני לא רוצה לענות לך". יש לציין ששימוש בכעס הזה מופנה לא רק כלפי, אלא גם כלפי אחותה הקטנה ולעיתים גם כלפי אביה. כאשר, לפעמים, לא ברור מדוע היא כל כך כועסת ועצבנית.
ברור ששמתי לב כי, התנהגות זו חריפה יותר בזמנים בהם היא עייפה, לקראת סוף היום, או כשאינה חשה בטוב, אך היא נוהגת כך גם בזמנים אחרים, כמו למשל, בתחילתו של יום...
הייתה לנו תקופה קשה בתחילתה של השנה עם כניסתה לגן עירייה והסתגלותה ליום מלא ללא שנת צהריים, אך שללתי את הגורם הזה להתנהגותה כי לא נהגה כך בתחילת השנה, מה גם שכבר די התרגלה לכך...
ברור לי שחלק גדול מהתנהגותה באופן זה קשור לאחותה הצעירה- אך למה החמיר פתאום כעת כשאחותה כבר בת שנה.
אני לא חושבת שמדובר בגורמים פיזיים שכן, היא הולכת לישון בשעה שמונה בערב וישנה ליילה מלא, היא אוכלת במהלך היום באופן מסודר ותקין והיא בריאה בדרך כלל- לכן, אני לא חושבת שהעצבנות נובעת מגורמים פיזיים.
עלי לציין שהיא ילדה מאד מאד חכמה וחריפה וכל התמודדות איתה מרגישה כמו התמודדות עם בת שש עשרה. ניסיתי להסביר בצורה יפה שלא נעים לשוחח איתה כשהיא כועסת כל כך ושאם היא רוצה שאמא או אבא או כל אדם אחר ירצה להיות בחברתה עליה לדבר עימו בטונים נעימים לא לצעוק לכעוס או לצוות...
ניסיתי לה**** לה זמן אישי ו"ללכת על ביצים" על מנת שלא תתעצבן. ניסיתי להתעלם ממנה כשהיא מתנהגת באופן הזה או להעניש, והיא ממשיכה בהתנהגות.
איך עלי לנהוג וממה לדעתך נובע כל הכעס הזה על העולם...
ובלי קשר לנ"ל, שאלת התמודדות נוספת, ברשותך:
במסגרת הקנאה הטבעית והברורה שיש לה לאחותה הקטנה, היא נוהגת תמיד להתרכז במה שיש לאחותה הצעירה.
אפילו במקרים בהם אני מבלה עימה זמן איכות שמוקדש רק לה ואומרת לה בואי נבחר במה לשחק- גם אז אם פתאום היא תראה את אחותה עם איזה שהוא צעצוע היא באופן מיידי תתרכז בכך שהיא רוצה אותו ולמה לה אין...
כיצד אני יכולה לגרום לה להתרכז במה שבידיה ולהנות ממה שיש לה, עצוב לי שכל חוויה שלה מסתכמת בסופה, במה יש לאחותה, במקום להנות ממה שהיא חווה או עושה. (שלא לדבר על כך שגם הקטנטונת סובלת מכך לא מעט).
אשמח לכל התייחסות ותודה מראש על הקריאה- אני יודעת שזה ארוך