היי מותק
,
הי, שכחת שאת חודש וחצי אחרי לידה?... (ואולי הצלקת כבר לא מספיק מציקה לך?...
)
לא, אני לא רוצה לדבר על להב והתנהגותה (המחפירה... נו מילא...). כנראה שהכל נכון - היא לא זהירה, היא מתנהגת בגסות עם נועם, היא מותחת את עצבייך עד לגבול העליון, היא מחפשת תשומת לב, היא עושה בכוונה - או לא (אבל מה זה משנה בעצם?...)... בקיצור - היא מפוצצת אותך...
בואי נחליט כמה דברים, פה, בינינו:
1) "היפראקטיבית" זו לא מילה גסה, קללה או חלילה גזירת גורל אכזרית. "היפראקטיבית" זה מצב, איתו לומדים להתמודד, והוא בדר"כ נעשה רגוע יותר ויותר עד לנסיגה מוחלטת - עם ההתבגרות. כך שאם יש לך חשדות - יכול להיות שצריך לבדוק אותן בזהירות, ביסודיות ותוך מחשבה.
2) מותר להרים את הקול כשהילדים (אהובי ליבנו - זה בכלל לא סותר את עובדת היותם אהובינו הבלעדיים...) דוחקים אותנו אל הקצה. לאף ילד עדיין לא נגרם נזק ממשי ובלתי הפיך כשהוריו צעקו עליו, דיברו אליו בתקיפות ובאסרטיביות או אחזו בידו או הרחיקו אותו פיזית מאיזור מסוים - כשהתנהג בצורה שדרשה זאת.
כך מקנים גבולות, ולפעמים הקניית הגבולות עולה במחיר הרמת קול, דיבור בטון תקיף או אקט פיזי (לעולם לא מכה או אקט אלים!!) על מנת להבהיר היכן עובר הגבול.
את צריכה הסבר על חשיבותם של גבולות? אם כן, כתבי לי ואסביר לך. בגדול, נסי לדמיין גג בית משותף בגובה 7 קומות, ללא כל גבול או גדר. עכשיו דמייני מה קורה לפעוט בן 2-6 שנים שנמצא על הגג הזה - והביני לבד מה חשיבותם של גבולות. ללא גבולות - קל מאד ליפול. וזה יהיה כואב...
3) עכשיו, אחרי שהבנו את שני הדברים החשובים לעיל, אני רוצה לשאול אותך:
נכון שהתחלת את הכתיבה במשפט: "היום איבדתי את זה לגמרי"? את מה? מה את חושבת שאיבדת? ולמה את חושבת שאיבדת אותו?
אני חוזרת להתחלה: אשה שנמצאת חודש וחצי לאחר לידה, ומטופלת בפעוטה פעלתנית (היפרית או לא, זה באמת לא משנה כרגע. מה שמשנה זה שקשה לך.) בת 3 ו - 3 חוד', מגיבה בערך כמוך.
ולדעתי, אם כבר איבדת משהו - זה את הסבלנות והיכולת לסלוח - לעצמך.
ואולי גם את צריכה לסגל לעצמך קצת גבולות. גבולות לא הזיקו מעולם לאף אחד. הגבולות שאני מדברת עליהם, שעלייך לסגל לעצמך, הם יותר מהסוג של:
"אני לא מוכנה לצאת עם להב החוצה אם היא לא נותנת לי יד".
"אני לא מוכנה שלהב תצרח באוזן של נועם."
"אני לא מוכנה שלהב תצחק לי בפרצוף".
ועוד - הנ"ל רק דוגמאות לעוד ועוד גבולות שתקבעי עבור עצמך.
סיון,
אחד הסודות בגידול ילדים נשמעים לסביבתם הוא: גבולות בשני הכיוונים.
הכיוון האחד הוא להחליט איזו התנהגות את מוכנה לקבל ואיזו התנהגות את אינך מוכנה לקבל
אצל הילד.
הכיוון השני הוא להחליט איזו התנהגות את מוכנה לקבל ואיזו התנהגות את אינך מוכנה לקבל
עבור עצמך.
לדוגמא:
"אני לא מוכנה לצאת עם להב החוצה אם היא לא נותנת לי יד" - זו דוגמא לגבול שצריך להקנות עבור בטחונה של להב בעיקר. כי זה מאד מסוכן להתפרץ לרחוב ולכביש עבור ילדה בת 3, שלרוב - לא רואה את המכוניות המתקרבות ויותר מכך - הם לא רואים אותה. לכן, כדי למנוע אסון - רצוי להקנות עבורה את החוק (ה"גבול" הזה).
"אני לא מוכנה שלהב תצחק לי בפרצוף" - זו דוגמא לגבול עבור עצמך. לכאורה, עבור להב - אין רע בכך שהיא צוחקת "בפרצופך". אבל - אותך זה מעליב, מכעיס, מקומם, מראה על זלזול... ובצדק. לכן, כדי שלא תרגישי כך, את נדרשת להקנות לה גבול - שיסייע לך להראות לה שעליה להישמע לך - ובעקיפין - יסייע גם לה לפתח יותר הקשבה והפנמה כלפי מילותייך המציבות עבורה כל הזמן גבולות חדשים נוספים.
סלחי לעצמך. ברור כשמש (
) שאת "באמת באמת אוהבת אותה, היא החיים שלי, הכל בשבילי, היא מי שהעניקה לי את התואר אמא, היא לימדה אותי מה זאת הקרבה אמיתית" - אינך נדרשת להוכיח זאת כל פעם מחדש.
זו נקודת ההנחה ההתחלתית בחייך, בחייה ובחיי משפחתכם.
עכשיו הגיע הזמן להתחיל להקנות קצת גבולות...
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T
www.sh-cbt.co.il