אהלן.
לפי שאלתך אני מבינה שכוונתך לישיבה עצמאית היא כאשר אתם מושיבים אותו?
אציין כי איני ממליצה להושיב תינוק לפני שהוא לומד להתיישב לבד. היכולת להתיישב בכוחות עצמו מעידה על יכולת תנועתית והתפתחות מערכת שיווי המשקל. לעיתים כאשר מושיבים ילדים מוקדם מדי הם נותרים לשבת, אך אינם תנועתיים דיים (לא יודעים למשל כיצד "לצאת" מישיבה ולהתנועע בחדר). אפשרות נוספת היא שהתינוק ילמד להתנועע בישיבה, כלומר, ילמד לעבור ממקום למקום "בקפיצות" קטנות, אך לא בזחילה.
אני יודעת שבגילאים אלה זה לא פשוט, ובמיוחד כאשר משלבים מזון מוצק, אך בהחלט לא הייתי ממליצה לך להושיב את תינוקך.
לפי שאלתך השנייה, אני מבינה שגילו המתוקן של בנך הוא 9 חודשים. בדר"כ סיבוב סביב ציר מוביל בהמשך לזחילה - כלומר, הוא מתחיל לרכוש את המיומנויות שידרשו לו לזחילה. הישיבה העצמאית (התיישבות) מגיעה רק לאחר מכן, בדרך כלל לאחר זחילת הגחון הוא עובר לעמידה על 6 - ומשם קדימה לזחילה, או לאחור לישיבה.
לא נראה לי שיש לך ממה להיות מודאגת, כי נראה שבנך בכיוון הנכון. יחד עם זאת, אציע לך מספר תרגילים שיכולים לקדם לו להתפתח באופן מאורגן.
1. להמשיך לתרגל סיבוב סביב ציר
2. על כדור פיזיו – הטיית הכדור לאט מצד לצד לטובת העברת המשקל והושטת היד קדימה. את יכולה גם להניח חפץ/משחק על הרצפה ולהטות קדימה על מנת שיושיט יד וירים אותה (בשכיבה על הגב/על הבטן)
3. בשכיבה על הבטן/גב: גרירה על מזרון או על הרצפה (אחיזה מהידיים ו/או מהרגליים): גם מאחר וגרירה זו מאפשרת לו לחוש את גופו וללמוד להכיר את גבולות גופו, וגם מאחר וזוהי למידה של תנועת הגוף ביחס למרחב. 2 דגשים: כאשר את אוחזת מהידיים (מקדימה) - שימי לב לא לאחוז מכפות הידיים, אלא מאזור הכתפיים, על מנת לשמור על בטיחותו, ולא לגרום לפריקה. כאשר את גוררת מהרגליים - שימי לב לא להרים את הרגליים יותר מדי, כדי לא ליצור זווית חדה מדי ולהעמיס על הגב.
בברכה,
הילה מיסק
מדריכת התפתחות תינוקות בשיטת "צעד ראשון".
מרכז "צעד ראשון", דיסנצ'יק 9, ת"א. 03-6487253
אתר:
www.first-step.co.ilמייל:
[email protected]סלולרי: 052-5918385