רונית (או רינת?... אני מתנצלת מאד, לא זוכרת מה שמך...)
ראשית - נשמע שעברה עלייך חויה לא פשוטה.
את מבקרת את עצמך בנוקשות, ושופטת עצמך לחומרה עקב הנשיכות של ניתאי.
אני בטוחה שאם הייתה לך האפשרות, היית ממגרת את בעיית הנשיכות מזמן, נכון?
אני חושבת שניסית הרבה ונתת הרבה צ'אנסים לפתרון הבעיה, מכיוונים שונים.
ובכל זאת - זו עדיין בעיה.
לא הכל נמצא בשליטתנו, לפעמים הדברים לא הולכים "חלק" כפי שהיינו חפצים ומתכננים.
ועל דבר שאינו בשליטתנו - אחריותנו היא מוגבלת ביותר. מתערבים פה גורמים אחרים שכנראה לא ידועים לך ולא "משחקים" לפי כללי המשחק שקבעת.
ומתוך כך - ההאשמה העצמית והביקורת הנוקשה היא רק מזיקה, שלא לומר מיותרת.
כי כרגע את כועסת על עצמך, על משהו שכלל לא נמצא בשליטתך... והכעס העצמי הזה הוא הרסני - כי הוא משליך על ניתאי.
וניתאי הוא לא פושע.
עם כל הצער והכאב על הילד או הילדים שננשכו ע"י ניתאי "עד זוב דם" כפי שאת מתארת - ניתאי לא נשך מתוך רוע, מתוך כוונת זדון או מתוך רצון להכאיב, לגרום לפצע ולצלקת בגוף ובנפש של מי שננשך על ידו.
ואת זה חשוב לי שתביני.
נסי לחשוב על ניתאי לא כעל ילד שראוי לכעס, לבידוד חברתי ולהענשה, אלא כעל תינוק בן שנתיים וחצי, שהוא בעצמו קורבן של דפוס התנהגותי שלא בטוח כלל שהוא מעוניין להשתמש בו, אבל זה הדפוס שהוא מכיר ויודע, ואולי גם זקוק להשתמש בו (ותכף אסביר למה אני מתכוונת במילים אלו).
נסי לחשוב עליו כך, ולהוריד מעט את רמות הכעס, הדחף להעניש, ההאשמה (העצמית שלך, וכלפי ניתאי), האכזבה, הדיכאון וחוסר האונים.
יקירתי, אני רוצה להציע לך כיוון נוסף למחשבה:
יש ילדים שזקוקים לגירויים רבים וחזקים יותר מאשר שאר הילדים.
בגדול, זה שייך לקבוצת האבחנות שנקראת: "קושי בויסות החושי".
בדר"כ (ואני ממש לא באה כאן להצביע על אבחנה כזו או אחרת, אלא על כיוון נוסף לבדיקה) ילדים שיש להם "תת רגישות" (כלומר, הקושי שלהם בויסות החושי מתבטא בצורך להרגיש בעוצמות גבוהות יותר) נוטים לנשוך יותר, מתוך רצון ו/או צורך בגירוי מוגבר יותר של החושים, בין השאר - חוש המישוש, והדבר מתבטא בפרט בגיל הרך - גילו של ניתאי - בסביבות הפה, וצורך במגע אוראלי.
אם אני זוכרת נכון, אתם חיים בארה"ב? בארץ הפונקציה שמטפלת בכך היא מרפאה בעיסוק, שיכולה ע"י טיפול נכון לתת לילד כלים נוספים להתמודדות, לתפקוד חברתי, וחלופות לצורך בנשיכות כדי להגיע לגירוי שיספק אותו מבחינה חושית.
בארץ, ניתן לפנות עצמאית למרפאות בעיסוק שעוסקות בויסות חושי אצל ילדים או דרך המכונים להתפתחות הילד - עד גיל 6. לאחר גיל 6 יש צורך בהפניית רופא ילדים שיפנה למרפאה בעיסוק שעוסקת בויסות חושי.
אינני יודעת כיצד זה הולך בארה"ב, אך לדעתי שווה לברר דרכי הגעה לאבחנה וטיפול ע"פ הצורך ע"י מרפאה בעיסוק לילדים.
בהצלחה יקירתי, ומקווה שתצליחי להרגע מעט...
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T
www.sh-cbt.co.il