היי מותק,
אתחיל מהשאלה האחרונה:
זה לא אומר כלום, מלבד את העובדה ששחור הוא צבע חזק ומודגש, ובולט יותר משאר הצבעים. רב הילדים בסביבות הגיל 1-4 שנים (לפחות) יבחרו בשחור כאופציה ראשונה (בעצם, הבחירה תתחלק שווה עם אדום, שגם הוא צבע בולט ומודגש) כשהם מתבקשים לבחור צבע מחבילת צבעים. ילדים לא מתייחסים למשמעויות שלנו יש בקשר לשחור, הם מתייחסים אך ורק לעובדה ששחור הוא צבע נראה וחזק. נוח להם לצייר איתו.
בקשר לגמילה:
מההתנהלות שאת מספרת, נראה לי שליאל עדיין לא מוכן לגמילה. מעבר לעובדה שגיל שנה ו - 8 הוא גיל מוקדם לגמילה עבור רב הילדים, הוא נשמע לי כלא ממש מבין את המשמעות של הורדת הטיטול/תחתונים. האם הוא מבין שהורדת התחתונים מגיעה כשיש צורך לעשות צרכים? האם הוא מבין שלאחר פעולת הורדת הטיטול, באה פעולת ההתיישבות על הסיר/ישבנון/שירותים, ועשיית הצרכים? האם הוא מבין שלאחר עשיית הצרכים וההיתנקות (ניגוב הטוסיק לאחר עשיית קקי) הוא יכול להלביש שוב את התחתונים?
נשמע לי מתיאורך שמשהו בתהליך הזה אותו תיארתי לא מובן לו, ואולי התהליך כולו.
ילד שלא מוכן להוריד תחתונים ומעלה אותם כשיש לו צורך לעשות צרכיו, נשמע כלא מקשר את שלבי תהליך עשיית הצרכים לא בטיטול, וילד כזה ככל הנראה עדיין אינו מוכן להיגמל ולקנות את הרגל עשיית הצרכים לא בטיטול.
בקשר לשאלתך הראשונה:
אני מצטערת, אבל אני ממש לא יודעת...
אין לי שמץ מושג מה זה "לאחרונה ליאל שלי התחיל כאילו להבהל", אין לי אפילו כיוון לומר לך מדוע "ולפעמים הוא משחק בשקט בחדר ואני לשניה יוצאת וכשניכנסת הוא ממש קופץ כשרואה אותי ולפעמים גם צורח בבהלה
בחיים לא הבהלתי אותו בכוונה ולא מגיעה מהגב אליו ...... למה זה ככה?"
מאד קשה לייעץ ולומר מדוע דברים כאלו קורים, מבלי מראה עיניים.
אני יכולה לחשוב שזה משהו תלוי גיל ושלב התפתחותי (יותר מודעות לעצמו ולסביבה), או שיש סיבה אחרת שמעירה אותו בלילות וזה נשמע לך כמו "בכי של בהלה". בוודאי שאיני יכולה לומר מכאן שום דבר שיהיה בעל משמעות ורציני.
מאד ייתכן שמה שלך נשמע כבכי של בהלה הוא פשוט בכי שנובע מכאב/הטרדה גופנית כלשהי, ואת זה יכול לפתור רק רופא הילדים.
ובאמת לא נראה לי שזה קשור בצורה כלשהי לעובדה שמעולם לא הבהלת אותו בכוונה ולא הגעת מהגב אליו...
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T
www.sh-cbt.co.il