היי יעלי
,
הם בחופש? את בחופש? הם בחופש איתך?
סתם, שאלות לא קשורות.
התחלתי לשאול כל בוקר את השומר בכניסה לעבודה אם הוא בחופש עם הילדים, אז תגלי קצת הבנה למצבי המתחרפן מדקה לדקה.
אתחיל מהשאלה השניה:
אני חושבת שלא. בטח שעל סמך מה שסיפרת. את מספרת שהוא טוען שעל הרצפה קריר לו - וגם לי זה נשמע הגיוני (ת'אמת?... גם לי בא לפעמים...
).
חרדה?... לא יודעת. יש סימפטומים נוספים של חרדה? פחד מרעשים, נדבק אלייך יותר, חלומות בלהה, קושי להרדם, ירידה בתיאבון, עיסוק בזה בשיחה, במשחק וכו', שאילת שאלות, פחד מלצאת החוצה...
חרדה של ילד לא מתבטאת אף פעם רק בסימפטום אחד, כך שאם הסימפטום האחד הוא שינה מתחת ללול של איתמר, לא הייתי משייכת זאת דווקא לחרדה.
כמובן שלא ניתן לתת תשובה חד משמעית רק ע"ס התיאור בפורום, ולשם אבחון נכון יש צורך ב(לפחות) יותר פרטים ואף במראה עיניים, אך אם את שואלת ספציפית לגבי השינה מתחת ללול - אז לא, זה לא מעיד על חרדה, כשלעצמו.
לגבי שאלתך הראשונה:
אני מכירה לא מעט ילדים כאלה. למעשה, פחד מדמויות מחופשות הוא תופעה נפוצה, בפרט בגיל הרך, ובפרט אצל ילדים צעירים במיוחד. יש לצפות שהפחד יעבור, או לפחות יתמתן עם הגדילה וההבנה לגבי קביעות הדמות.
תחפושות גורמות אצל ילדים קטנים לבלבול בקשר לזהותם של המתחפשים. אגב, האם הוא מגיב בפחד גם כשהוא עצמו מתחפש? האם הוא מוכן להתחפש? האם הוא מסוגל לשחק משחקי דמיון? הבלבול הזה גורם לעתים קרובות לפחד עד כדי אימה - כפי שאת מתארת את יונתן בורח בבכי וצרחות.
הייתי ממליצה לשחק כמה שיותר במשחקי דמיון:
למשל, לשחק שהוא "אבא", הולך לעבודה ו"מתקן" דברים בבית. או שהוא "אמא" ולוקח את איתמר (בובה כלשהי שיש לכם) לטיול בעגלה. או שהוא ה"גננת" ומושיב את כל ילדי הגן ל"שעת ריכוז".
מיצאו לכם עוד משחקי דמיון שכאלו, בהם הוא יחליף את דמותו שלו ויאמץ לצורך המשחק דמות של מישהו אחר. 'תרגול' במשחקים שכאלו יעזור לו להבין את קביעות הדמות (שלו - קודם כל) גם אם היא עוטה זהות (זמנית) אחרת, ויסייע לו להבין שהדמות המקורית לא משתנה, גם אם לרגעים נדמה שהיא אחרת ו"נעלמה"...
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T
www.sh-cbt.co.il