היי שוב מורן,
כמה דברים עולים בי למקרא תשובתך אלי:
הראשון - אני חושבת שאין דבר כזה: "יותר מידי תשומת לב". ילד, מעצם היותו, זכאי למירב תשומת הלב שמסוגלים להעניק לו הוריו. לגבי פינוק - פה אני בהחלט מסכימה לגבי ה"יותר מידי". ההגדרה של "פינוק" אומרת ש: "כשעושים עבור מישהו אחר דברים שהוא מסוגל לעשות בעצמו - זהו פינוק". במילים פשוטות זה אומר, שאם אתם בגינה לדוגמא, והוא מעוניין להגיע לצעצוע אותו העיף קודם לכן רחוק ממנו, והוא בוכה ולא מעוניין ללכת בעצמו להביא את הצעצוע ולבסוף את הולכת ומביאה עבורו את הצעצוע ושמה אותו בידו על מנת להרגיעו - זהו פינוק. מכיוון שבאותה מידה שאת הלכת להביא את הצעצוע, הוא יכל ללכת להביאו. עשית במקומו משהו שהוא יכל לעשות בקלות=פינוק.
כל דבר אחר מזה, אינו נחשב ל"פינוק".
וילד יחיד שמקבל הרבה תשומת לב ואהבה - זה מבורך. ובין כה וכה המצב עומד להשתנות בקרוב...
שנית - לא כ"כ הבנתי את התבטאות הגננת לגבי כך ש"נראה לי שהוא ממש עושה דווקא". דווקא למה? למי? באיזו סיטואציה? באיזה זמן? כלפי ילדים אחרים? כלפי הגננת? שאלי אותה את השאלות הללו. בקשי לדעת יותר איך הוא מתנהג בגן. כמובן, במטרה להגיע לשיפור בהתנהגותו.
שלישית - לגבי כך שתופעות ה"אלימות" מתרחשות יותר בסיטואציות חברתיות, כפי שאת מתארת: אכן, כפי שכתבת, בסיטואציות אלו יש לו יותר אינטראקציות עם אחרים, וחשוב מכך: עם אחרים שאינם
את. אני מסכימה עם תחושתך שהשינוי בהתנהגותו נובע (לפחות ברובו) מהיריונך שמתחיל לבלוט. לכן, ההיגיון אומר שהוא מעוניין להראות דווקא
לך שזה מפריע לו... אבל אלייך הוא קשור בעבותות אהבה וקרבה, מה גם שאת מעניקה לו תשומת לב מלוא צורכו. לכן, הרגשות המטרידים והציפייה לעתיד לא ממש ברור, מוצאים את ביטויים כלפי
אנשים אחרים, בסיטואציות חברתיות שונות... (בגן, בגן השעשועים, אצל חבר, אצל סבא/סבתא, וכו')
זוהי תגובה מאד מובנת ואף צפויה. ואל תדאגי, לא "יצא לו שם של ילד אלים או מכה בגן". תופעות התנהגותיות שונות עוברות על ילדים בגיל הרך בגן הילדים. לרב, אלו תופעות זמניות וחולפות שנובעות ממצב זמני וחולף, כמו: הולדת אח, מעבר דירה, מחלה ארוכה או מצב רפואי מתמשך, ועוד מצבים זמניים שעלולים לעורר תופעות שכאלו.
גננת מנוסה יודעת לנטר ולבקר באובייקטיביות מצבים שכאלו.
נסי לשתף איתה פעולה, ע"י שאילת השאלות כפי שהצעתי לך בסעיף השני, וגיוס שת"פ שלה ע"י הסבת תשומת ליבה לסיבה המתבקשת לשינוי בהתנהגותו: היריונך.
בהצלחה!
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T
www.sh-cbt.co.il