היי שוב
,
אכן, מדובר על תגובות מאד טבעיות, צפויות, ואף תקינות (ז"א, לא מדובר על, חלילה, תגובה דרמטית מידי או כזו שמעידה על מצוקה יוצאת דופן.) שחלות על רעי.
תראי יקירתי, זה לא נגמר ב"זבנג וגמרנו" (אי פעם דברים באמת נגמרים ב"זבנג וגמרנו"?... בפרט כשמדובר על ילדים...). זה לא שהיום את מתחילה להגיב כפי שמומלץ לפי השלבים של התגובה - ומחר נעלמות תגובותיו לסטרס... (הדרישות בזמן ההאכלה, החרדה הקלה בלילות, הפספוסים...)
עלייך לתת לזה זמן... לו ובעיקר לעצמך.
להבין שהוא חווה משהו (חוויה) ועכשיו הוא מגיב לחוויה. הוא עושה את זה בדרכו של ילדון בן שנתיים ועשרה וחצי חודשים...
זו הדרך שהוא מכיר, והוא משתמש בה (אני מקווה שברור לך שזה באופן לא מודע, כלומר, זה לא שהוא אומר לעצמו: "יופי!!! הם הולידו לי אח, עכשיו אני אראה להם מ'זה!!"
).
והוא זקוק כרגע להבנה (בעיקר להבנה) שלך שמשהו עובר עליו.
וזה לוקח זמן...
3 ימים שהוא ישן איתכם?... - לא נעים, אכן.
אבל לא הייתי קוראת לזה "טעות". הייתי קוראת לזה: "לבן שלי נולד אח תינוק ומשהו בעולמו קצת התערער... אז הוא מבקש יותר את קרבתי בלילות."
איך נשמע לך?
תראי, הדרך להתמודד עם נסיגות שונות של ילד בכור כאשר נולד לו אח/ות, היא דרך שבה נותנים לילד "להיות תינוק" באופן מאד מבוקר. מה ז"א?
להציע לילד שבזמן מסוים במהלך היום הוא יהיה ה"תינוק של אמא". גבולות הזמן הזה ברורים, ובתוכם הוא יוכל: לישון בחדרכם (בחדרכם - לא במיטתכם), לדרוש את תשומת ליבך הבלעדית (רצוי לא בזמן ההאכלה של הדר. תקבעו זמן אחר, שבו הדר יהיה באחריות מישהו אחר, ואת תהיי באופן בלעדי של רעי. גם אם הדר יצרח ברקע.), שתערסלי אותו בחיקך, כמו את הדר, וגם - שתחליפי לו טיטול...
הערה: אם יש פספוסים במשך היום, הייתי הופכת אותם ל"משחק בתינוק" עבור רעי. לא הייתי עושה את זה בלילה.
כאמור, זה יהיה לזמן מוגבל שבו תשחקו ב"אמא ותינוק".
במהלך היום יש בהחלט מקום להגמיש קצת את הדרישות ממנו, ושאת תתני לו קצת יותר עזרה, יחסית לעבר. כלומר: אפשר לעזור לו להתלבש/להתרחץ לדוגמא, גם אם כבר עשה את זה בעבר לבד.
במקביל, אני שוב מדגישה את ההדגש ותשומת הלב
שאת תתני ליתרונות שלו כגדול, כולל עזרה שלו בטיפול בהדר, והערכת העזרה שהוא נותן.
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T
www.sh-cbt.co.il