כל כך כואב...
משתתפת בצערך העמוק יקירתי, הלוואי שתמצאי נחמה...
פלוקי, אני חושבת באמת ובתמים שאחת המטלות הקשות ביותר שעומדות בפני הורים, היא לנסות ולהסביר לילדים את מושג המוות.
המשימה הזו היא קשה יותר ככל שהילד צעיר יותר, מכיוון שבשלות רגשית וקוגניטיבית הן דברים שדרושים על מנת להבין את מושג המוות ולהיות מסוגלים לעבד אותו ברמה הרגשית.
וקשה לדרוש דרישות שכאלו מפעוט כבן שנתיים...
את מתארת סיטואציה מאד טעונה, הן עבור בנך והן עבורך: הגעגועים העזים שמתבטאים בניסיונותיו להוציאה מהתמונה...
אני רוצה לומר לך שאחד ההיבטים הקשים ביותר בהתמודדות של פעוטות עם מוות הוא ההתייחסות לתחושת הנטישה שחווה הפעוט. בעולמו: "מי שמת - עוזב אותי". תחושת הנטישה עלולה לעורר רגש של כעס ("מדוע היא עזבה?") וכתוצאה - פחד שאנשים אחרים (ההורים?...) שבהם תלוי הילד עלולים גם לנטוש ולהשאירו לבדו בעולם...
בנך צעיר מאד. ידוע לנו שילדים מתחילים לשאול שאלות על מוות בגיל 3.
כרגע, בשל גילו הבאמת צעיר, אני מציעה לנסות ולהתמודד דרך התמונות שלה, בצורה ויזואלית.
שכפלי תמונה אחת, או יותר לפי רצונך. השכפול יכול להיעשות במכונת צילום פשוטה - בתנאי שהיא תיראה בשכפול ברורה מספיק, ומוכרת לבנך כפי שתמונתה הצבעונית מוכרת לו.
תני לו את התמונה/ות ואפשרי לו לעשות עם דמותה כרצונו. את יכולה גם לגזור את דמותה מתוך התמונה ולשחק איתו במשחק שיסייע לו להתגבר על הגעגועים דרך המחזה/דיבוב שלו לומר את תחושותיו.
אל תחששי לגלות בפניו את תחושותייך. זה בסדר לבכות, גם בקרבתו. הוא אבל על סבתו - את אבלה על אמך. הוא בדרכו - את בדרכך. תחושת העצב העז, הגעגועים והאבל מקרבים אתכם זו לזה, ולא מרחיקים.
אני איתך באבלך, תנוחמי משמיים...
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T
www.sh-cbt.co.il