טלי יקרה
,
תודה על ההמתנה הסובלנית...
תראי, נהוג למנות "סימנים" אלו לילד המראה בשלות לחינוך לגמילה מחיתולים:
ראשית, הילד
מודיע להורה/לגננת שהוא רטוב או מלוכלך קרוב מאד לראשית תהליך ההתפנות ("אמא, מתחיל לצאת לי פיפי").
שנית, הפרשי הזמנים בין ההרטבה גדולים. במשך פרק זמן גדל והולך, החיתול יבש ונקי.
שלישית, הילד צופה בהורה (או בילדים אחרים בגן) שהולך לשירותים, ומראה התעניינות במעשיו.
הילד מבקש שיורידו לו חיתול מלוכלך או רטוב.
הוא לא סובל כשהחיתול לא נקי.
מגלה עניין בספרים/קלטות ודיבור על נושא הניקיון.
בסופו של דבר, החלטה על גמילה היא צבר של כמה גורמים: 1) הבשלות הכללית (פיזית ורגשית) של הילד. 2) המסרים שהוא משדר לגבי נושא הניקיון (כמתואר בחמשת הסעיפים למעלה). 3) גיל הילד (זה רק אחד המשתנים, ולגמרי לא היחיד!) ובמידת מה, גם עונת השנה (בקיץ קל יותר...). 4) אחרון חביב - רצוי לא להתחיל גמילה כשמתרחשים שינויים גדולים אחרים בחיי הילד: לידת אח, מעבר דירה, הליכה לגן, נסיעת ההורים לחופשה בחו"ל וכד'.
לפי תיאורך, לא בטוח שרגשית, היא אכן מוכנה להיפרד מהחיתול. מה קורה לאחר שהיא הולכת הצידה ועושה בתחתונים? היא מבקשת שיורידו לה אותם/להחליף אותם? היא מביעה איזשהו צורך להתנקות מההפרשות? התחושה על הגוף לא נוחה לה, או שהיא לא מראה חוסר נוחות?
אלו פרמטרים חשובים לבשלות רגשית לקראת גמילה מהטיטול וקניית ההרגל של עשיית הצרכים בשירותים.
אני יכולה רק לומר, שאם אלו לא קיימים, כלומר: היא לא משדרת תחושת חוסר נוחות מקיום הצרכים במגע עם עור גופה, ככל הנראה היא עדיין לא בשלה רגשית לחינוך לניקיון.
ואז, לחץ/מתח/כעס/מרמור ולבסוף התנגדות קשה יותר יתפסו את מקומם.
ואלו בהחלט יכולים לעכב גמילה, גם עד גיל מאוחר יחסית.
עם כל הנאמר לעיל, חשוב לי להדגיש זאת:
אתם בהליך גמילה במשך כשבוע ומחצה. לכל הדעות - זמן קצר.
ייתכן שדרושים לה כמה ימים נוספים. הייתי נותנת לזה את משך הזמן עד לסוף השבוע הנוכחי - ללא לחץ מצידך.
המשיכי להראות לה קלטות מתאימות (אני מניחה שאת מכירה), להראות לה את הסיר/שירותים ולדבר על מטרתם - עשיית הצרכים. קחי אותה איתך לשירותים, תווכי עבורה את הצורך: "יש לי קקי" ל: "יופי! בואי נלך לעשות בשירותים/בסיר".
והיי סבלנית אם בכ"ז היא תבחר ללכת הצידה ולעשות בתחתונים/בטיטול.
בסוף השבוע הזה, אם היא עדיין מביעה התנגדות לכל התהליך - הפסיקי.
שימי את הסיר במקום בולט בחדר האמבטיה, ואמרי לה שברגע שתרצה להתחיל להשתמש בו, הוא מוכן במקומו. כנ"ל לגבי הישבנון המרופד - שאת בהחלט יכולה לאפשר לה לשבת עליו כדי לשמוע סיפורים ושירים, גם בלי לשחרר כרגע.
נראה לי שהיא קרובה לגמילה, אתם נמצאים בתחילתו של תהליך, ולפעמים זה פשוט לוקח קצת יותר זמן...
מקווה שסייעתי
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T
www.sh-cbt.co.il