היי סיוקוש
,
מה שלומך? איך עובר ההריון?... וואו, כבר שבוע 29...!
את מתארת את אחת התגובות היותר אופייניות ויותר נפוצות של אחים גדולים, להולדת אחים קטנים מהם. התנהגות רגרסיבית (כלומר: חזרה להתנהגות "תינוקית" לאחר שהילד כבר סיגל לעצמו התנהגויות בוגרות יותר) היא אחת האפשרויות המוכרות לאחר לידת אח.
איכשהו, במקום לשאוב כוח מזכויות היתר של הגדול כ"גדול" (יותר עצמאות, יכולת בחירה, בעל חוזק וכישורים שרכש במהלך גדילתו), הוא דווקא מעדיף להיות תינוק...
התנהגות נסיגה זו משרתת 2 מטרות: הראשונה - חזרה (כביכול) לתקופה "טובה", שבה היה תינוק ועדיין לא קם לו "מתחרה" (או מתחרה פוטנציאלי - במקרה שזה קיים עוד לפני הלידה, כפי שאת מתארת). השנייה - "גם אני זקוק לטיפול ולתשומת ליבך/כם, לא פחות מהתינוק שעומד להיוולד. אם גם אני תינוק, זירת הפינוק לא נשארת בבעלות התינוק ולהיפך, אני הייתי שם קודם!"
אפשרות תגובה למצב כזה, היא כזו שמשלבת איפשור ביחד עם בקרה: לתת לו "להיות תינוק" באופן מאד מבוקר.
למשל: להציע לו שבמשך זמן מסוים במהלך היום הוא יהיה ה"תינוק של אמא". גבולות הזמן הזה יהיו מאד ברורים (נניח, בין הזמן שאת מביאה אותו מהגן, ועד ארוחת הערב) ובהם הוא יוכל לשבת על הידיים שלך, לזחול ולומר "אהה אהה" ולקחת מוצץ. כאמור, גבולות הזמן הזה יהיו ברורים, ובהם תגדירו (ביחד) שאתם משחקים ב"אמא ותינוק" (או ב"אמא, אבא, ותינוק" אם בעלך נמצא ושותף בזה).
במהלך כל היום ניתן בהחלט להגמיש קצת את הדרישות ממנו, והוא יוכל לקבל קצת יותר עזרה בהשוואה לעבר (למשל, לעזור לו להתרחץ/להתלבש, גם אם כבר עשה את אלו בעצמו). במקביל,
יודגשו הזכויות והיתרונות שלו כגדול, כולל העזרה הפוטנציאלית בטיפול בתינוקת, והערכת העזרה הזו.
דבר נוסף: ניתן בהחלט ללוות את התהליך הזה בהתבוננות באלבום התמונות שלו כשהיה תינוק, כדי להראות לו שגם הוא זכה לטיפול "תינוקי" מסור כשהיה תינוק בעצמו, ורצוי ללוות את ההתבוננות באמירה מפורשת של הדברים כדי לעזור לו להיות מודע להם.
בהצלחה והמשך הריון קל ותקין!
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T
www.sh-cbt.co.il