חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח.... (סליחה. לא התכוונתי לצחוק... פשוט, אני כל פעם מתה מהלהב הזאת...
איזו בובה יש לך... שתהיי בריאה...
)
אהמ אהמ... וברצינות:
(אעלק מתכוננת לפסח... פחחחחחחחח...)
מותק - נראה לי שהילדונת שלך היא ילדונת בריאה, טפו טפו טפו, בלי עין הרע, מלח מים, שום בצל כורכום וכמון (
) - בעלת סקרנות טבעית ורצון להתנסות, ו-כן...
מאד שובבה!!! (יש בזה משו תורשתי... את היית כזו?...
)
בקיצור - הכל בסדר גמור עם להב...!
עם אמא שלה - כנראה קצת פחות...
לגבי פחדים: הפחד מהחושך הוא מאד טבעי ומאד תואם את גילה (דיברת משהו על זה שהיא "חסרת פחד")?....?....?
היא לא "חסרת פחד", היא פשוט שובבה.
זה מאד מתחבר לי לדברים שבהם דנו בעבר לגבי התנהגותה של להב, ההתנהגות ליד השולחן, בגן השעשועים וכו'.
אני רואה קו ברור שמחבר בין כל הדברים שתיארת לי בעבר וגם כעת:
הקו המחבר הוא
הקושי בקבלת גבולות.
ודווקא לילדונת שכזו - חשוב מאד להציב גבולות ברורים. כעת זה אפילו יותר קריטי, בשל הפוטנציאל לסיכון שבהתנהגותה.
ואת צודקת, הגבול בין אוירה מאפשרת ושמירת האוטונומיה של להב לבין סגירה והקניית פחדים הוא גבול דק.
אנסה לתמצת את עיקרי הדברים:
1) דווקא בחברה דמוקרטית - השמת גבולות לילדים היא משימה הורית קשה.
2) עם זאת, השמת גבולות היא אחת המשימות ההוריות החשובות ביותר, אם לא החשובה מכולן. השמת גבולות עוזרת להגן על הילד מפני דחפים מאיימים (למשל: לסכן את עצמה), נותנת לילד כיוון, עוזרת (לילד) לגבש כוחות שליטה, מקלה עליו להסתדר עם עצמו ואחרים.
3) שימת גבולות מחייבת הסכמה וגיבוי הוריים (כלומר: בין אמא לאבא, ובין אבא לאמא), העברת מסר ברור לילדה, הקניית כלים לשליטה ואיפוק, ולא פחות חשוב -
מתן עידוד על הצלחות.4) גורמים שמקשים על שימת גבולות כוללים בין השאר: חוסר הסכמה בין ההורים, חוסר הסכמה בין ההורים לבין גורמים אחרים (גננת... מורה...), מזג ילדי קשה, קושי להיות עקבי במסרים המועברים, תסכולים שקשה לילד לעמוד בהם, רצון של הילד באוטונומיה ומרחב.
5) תחומים בהם מתעוררת לעתים קרובות בעיית גבולות הם: מעברים (הליכה לישון/קימה בבוקר, מהבית לגן ומהגן לבית וכו'), קבלת אחריות, קבלת סמכות מבוגרים, מגע עם ילדים/מבוגרים אחרים, שמירה על סדר יום, ובגיל מבוגר יותר (בדר"כ כשמתחילים לקבל דמי כיס) - הוצאת כספים ותכנון קנייה.
קראי את הדברים ואם את זקוקה להרחבה נוספת, אני כאן.
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T
www.sh-cbt.co.il