צריך להגדיר מהם ה"דברים שאסור".
דברים שאסור לעשות הם (לדוגמא):
לרוץ לכביש בזמן שמטיילים בפארק או כשסתם הולכים על המדרכה.
לנסוע באוטו בלי להיות קשורים בחגורת הבטיחות.
להכניס דברים לשקעי החשמל.
להוציא ראש מהחלון בזמן נסיעה באוטו.
דברים שאסור לעשות הם גם (למשל, אצלנו בבית):
לפתוח את הדלת למישהו זר (הגדרנו "מישהו זר" כמישהו שהוא לא חלק מהמשפחה הגרעינית שלנו, ושלא ידוע לנו על בואו. אם סבתא אמורה להגיע ואנו יודעים על כך, היא לא "מישהו זר". לעומת זאת, אם מישהו ידפוק בדלת - אסור לאורי לפתוח לבד, גם אם יתברר בסופו של דבר שזו הייתה סבתא שהחליטה לקפוץ לבקר).
לתת לחתולה לשתות (שרטה אותו לפני חצי שנה...
)
להאכיל את הצב (כמעט הרג אותו מרוב אוכל...
)
ההבדל בין קבוצת האיסורים הראשונה לשניה הוא ברור: הראשונה מהווה מעין "הסכם איסורים" אוניברסלי של הורים לפעוטות, וחשוב עד קריטי לשמור על כללים אלו למען בטחונם של הקטנים.
הקבוצה השניה היא מעין "איסורים פרטיים" שכל בית וכל הורה קובע לעצמו לגבי ה"מותר והאסור" בביתו שלו עם ילדיו שלו.
בדיוק מכאן מגיעה התשובה לשאלתך: דברים קריטיים לשמירת בטחון הילדים (למשל, חגורת בטיחות) הם לא נתונים לויכוח. צריך לעשות - וזהו. גם אם יש ויכוח או ניסיון לבחינת גבולות - צריך להיות מובהר חד משמעית שזה לא המקום ולא העניין. למה? ככה. כי ככה צריך. נקודה.
לגבי קבוצת האיסורים השניה, כאן כבר יש יותר מקום לקיים דיאלוג, ולתת לקטן להביע את השגותיו לגבי המצב הנקבע (המצב נקבע על ידכם - וזוהי נקודת המוצא. אתם ההורים, אתם קובעים את הכללים. אפשר לדבר איתכם, אפשר אפילו לנסות להתווכח בקבוצת האיסורים השניה, אבל המילה הסופית היא שלכם.).
למשל:
לפני כחודש אורי האכיל את הצב, ולא שמתי לב. אחרי כמה שעות ראיתי שהמסכן בקושי זז...
ונראה רע באופן כללי. התייעצתי עם וטרינר שאמר שאורי כנראה נתן לו קצת יותר מידי...
מאז נאסר עליו להאכיל אותו - והוסבר לו שוב ושוב למה.
בדיונים חוזרים שיש לנו על האכלת הצב, אני אומרת לו שכרגע אסור לו להאכיל אותו, אבל כשיגדל קצת (אורי, לא הצב) נדבר על זה שוב, וייתכן שיורשה לו לשוב ולהאכיל אותו.
כמובן שחיזוקים ותשבוחות על התנהגות רצויה מבחינתכם - הם רק מבורכים ופועלים את פעולתם היעילה (אישית, אני מאמינה שחיזוקים הם חזקים יותר מעונשים בתהליך של למידה).
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T
www.sh-cbt.co.il