היי בייבידול,
אשמח לנסות לעזור, בעיקר בהבנת התהליכים הרגשיים העוברים על הקטנים הנגמלים מטיטול.
קודם כל, את מספרת על תהליך רגרסיבי כלשהו, שהתחיל לפני כ - 3 חודשים, לאחר כ - 5 חודשים של תהליך תקין. כל התהליך כולו החל לפני כ - 8 חודשים, ולפני כ - 6 חודשים נולד לו אח. ז"א, אנו מדברות על כחודשיים בין לידתך לבין תחילת תהליך הגמילה, שהיה בהיותו כבן שנתיים ו - 10 חודשים.
מבחינת גילאים - הטווח נשמע לי תקין ביותר. אולי מעט "צמוד" בין לידתך לתחילת תהליך הגמילה של לוקאס. אני ממש שמחה לקרוא שלוקאס מקבל יפה את אחיו הקטן, אוהב אותו ומקבל אותו מקסים.
זה עדיין לא משנה את העובדה שקצת קשה לו... אבל הוא יודע לעשות את ההפרדה בין הקושי שלו לגילוי אלימות לקטנצ'יק. את האגרסיות והקשיים שלו הוא מבטא דרך... ההשתנה.
ולמרות שזה נראה מבחוץ ש"הוא עושה דווקא" - חשוב לי להבהיר ש...
הרטבה כזאת כמו שאת מתארת לא נובעת מ"פינוק" וגם לא מתוך רצון מכוון להרגיז את ההורים...
תראי, שלב המעבר משימוש בחיתול לשליטה מלאה על ההפרשות (פיפי וקקי כאחד) הוא שלב מורכב, ומושפע פעמים רבות מכל מיני תהליכים נפשיים/רגשיים/התפתחותיים ואחרים אצל הילד ובסביבתו הקרובה. הילד מבקש להיות אדון לגופו, וקבלת הוראה מתי ללכת ולהתפנות עלולה להרגיז אותו ולעורר דווקא תגובת נגד. בנוסף, קשה לילד להפסיק פעילות כלשהי שמעניקה לו עונג וסיפוק - כדי להתפנות. כדי שיוכל לעשות את זה, דרושה בגרות רגשית, שליטה, ויתור על הנאה מיידית (=דחיית סיפוק) ויכולת להתרכז בשני מישורים - גם בשליטה על ההפרשות וגם במיקוד במשחק בו הוא עוסק.
כמובן, שייתכן גם מצב בו הצורך באוטונומיה הוא כ"כ חזק, וכתוצאה ממנו נוצר מצב בו הילד מוכיח להורים מי "בעל הבית" ועושה פיפי מתי והיכן ש"בא לו"...
עדיין, גם ב"רצון לעשות דווקא" קיים אלמנט נוכח לביטוי של הצורך באוטונומיה, אך ישנם גם מניעים רגשיים ונתונים גופניים שמצטרפים להם יחדיו כדי לבנות תמונה שלמה.
יש גם להביא בחשבון שהתחושה הפנימית המבטאת שלפוחית מלאה עדיין לא מוכרת לילד באופן שלם, ולכן ייתכן שהצורך להשתין "צץ" בהתרעה קצרה יותר מאשר אצל מבוגר מנוסה.
הייתי נותנת לו עוד זמן, אל תשכחי את העובדה שנגמל לגמרי - והצליח בכך בעבר. כרגע אני רואה זאת כרגרסיה ממצב שהיה תקין. עצם העובדה שהיה מצב תקין מעידה על כך שיש לו את היכולת והבשלות הרגשית והפיזיולוגית כאחד.
המשיכי להסביר, לחזור על כך כמנטרה - השתדלי ללא כעס וצעקות שרק יעוררו את התנגדותו יותר.
אני מאמינה שהמצב יחזור לקדמותו התקין תוך מס' חודשים (אולי 3?... אם יורשה לי להפעיל את היכולות הנבואיות שלי...
) והדבר ייראה כאפיזודה חולפת.
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T
www.sh-cbt.co.il