היי
,
התייחסתי לסוגיה זו בעבר הקרוב, בעניין אחר - דווקא בפורום הורים.
כידוע אני גם שם וגם כאן.
שם - בכובע אימהי, חברי ו"לא רשמי".
כאן - בכובע מקצועי.
וכבר כתבתי בתשובתי לעניין שעלה בפורום הורים, שלעתים קרובות אני מוצאת עצמי מוטרדת מדברים שעולים שם, וכמו כולכן, יש דברים עליהם אני מגיבה - ורבים רבים לא - מבחירה לא להכנס למקומות שנראים לי בעייתיים.
כאן, לעומת זאת, אני מגיבה על כל עניין ודבר, מתוך הקפדה מלאה על "קוד האתיקה המקצועית של הפסיכולוגים בישראל (2004)", ובפרט על הפרק מתוך הקוד, המדבר על "ייעוץ באינטרנט ובאמצעי התקשורת".
בעניין שהעלית, פיתוש, אני רוצה להתייחס לסעיף 8 בקוד ("ייעוץ באינטרנט ובאמצעי התקשורת"), תת סעיף ב. "כשפסיכולוג נותן שירות פסיכולוגי באינטרנט או באמצעי התקשורת, עליו ליידע את הציבור במגבלות השירות הניתן בערוצים אלה."
"מגבלות השירות" - מתייחס גם (אך לא רק!) כמובן למגבלת הסודיות והחיסיון.
ברור לכולנו שזהו פורום פתוח בעולם החופשי, וכל בעל מחשב בכל פינה נדחת בעולם יכול לראות את כל הכתוב והמופיע בו בכל זמן נתון. אין זה סוד או עובדה בלתי ידועה.
מעצם העניין - הרי שמועלים כאן דברים בדיוק כפי שסיון כתבה, דברים העשויים בסבירות גבוהה לעניין עוד כמה וכמה נפשות הנכנסות לפורום זה מעצם עניינו כפורום "יולדת", המיועד בעיקרו לנשים הנמצאות על הקו המחבר בין כניסה להריון-הריון-לידה והורות על שלביה השונים והמגוונים.
אני בטוחה ומשוכנעת שכל אחת ואחד אשר לה/לו שאלה אישית יותר, או סתם חוסר עניין לשתף בהגיגיו את העולם הוירטואלי כולו - ימצא את דרכו לפנות בפניה אישית בדרכי התקשורת המקובלות, הידועות והנגישות. ניסיוני אכן אומר, שתיבת המייל הפרטית שלי מתמלאת חדשות לבקרים בנושאים אישיים אלו, אשר כל אחד ואחד מהם מקבל מענה תוך הקפדה מלאה על חיסיון וסודיות.
כבר קרה שהתייעצו איתי במייל פרטי אף אם זה ראוי להעלות נושא כזה או אחר לדיון פומבי פה בפורום.
תשובתי במקרים כאלו היא חד משמעית: לא לי לקבוע.
מלבד במקרים נדירים מאד (שבעיקר מדברים על חשיפת פרטים והסרת חיסיון מקטינים), אין לי דעה בנושא זה, ואני סומכת על שיקול דעתו של הפונה בלבד, שאם החליט לכתוב בפורום אינטרנטי את בעייתו ומצפה לתשובתי - אכן אתן אותה, ואסמוך עליו שכבגיר - סיבותיו עימו.
אבל ניסיוני מלמדני שרובן ככולן של הפניות בפורום הן פניות בנושאים בעלי עניין רב לשאר הציבור, ואילו אכן כן, הפניות הפרטיות - ראוי להן שיישארו כאלו.
באשר למענה של בנות אחרות מלבדי לפניות: "מרבה דעה - מרבה חוכמה!"
זוהי דעתי, ואף הזמנתי את הבנות האחרות לכתוב ולהשתתף בשרשורים בהודעת הפתיחה לפורום זה (נדמה לי שכותרתה היא "היי", והיא נעולה לתגובות).
זה נראה לי ברור ומובן מאליו שבפורום אינטרנטי פתוח, הודעה אחת יכולה להביא למגוון דעות, ולרוב - זה מבורך. כמובן, כל עוד נשמרים כללי התקשורת הנאותים - ועל דבר זה אני מקפידה.
מקווה שעניתי
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T
www.sh-cbt.co.il