היי שבלולית וכולן
תגידו... רק אני שמתי לב שסיון כתבה: "(לאחר כל המקרה שהיה, והרצון שלנו לעזוב את
הפאב הוחלט להצמיד לה מטפלת שתעזור לה להתאקלם ולהשתלב - וזה עובד )"
חחח... סיון, ממש בא לך פאב, הא?...
(פרויד היה קורא לזה: "פליטת קולמוס", והיה מציין ששום דבר הוא לא ממש מקרי...
)
ולעניננו:
נשמעת לי כמו "בעיית גבולות" קלאסית. כרגע היא מתמקדת (הבעיה) בבקרים. אבל כבר היו מקרים של התעקשות וקושי מצידה בקבלת סמכות גם במקרים אחרים מלבד הבקרים, לא?...
לפני הכל, יש לזכור כי קושי לקום בבוקר מייצג לעיתים קרובות מצב של עייפות מצטברת, וגם לאחר הקימה ניתן לראות במקרה כזה שהילד/ה עייף/ה ובלתי מרוכז/ת. לכן, פתרון רדיקלי לבעיה זו הוא פשוט,
להקדים את שעת ההשכבה. אמנם, אי אפשר להכריח ילד להרדם, אבל בהחלט אפשר לעמוד על כך שתהיה במיטתה.
לגבי הבקרים: רצוי מאד להעיר דקות אחדות לפני שצריך להתארגן, כדי שתוכל להתעורר בהדרגה. יש ילדים שמעברים בכלל, וגם מעברים בין שינה לעירנות - מתארכים אצלם, ויש לה**** כמה דקות של תשומת לב ליחד בבוקר, כדי להקל על המעבר.
רצוי דווקא לעשות כל מאמץ כדי לעזור לילדה להתחיל את היום בצורה הדרגתית ורגועה.
פתרון אפשרי נוסף: יש ילדים שמשתפים פעולה טוב יותר בתהליך הקימה אם מאתגרים אותם לקום תוך יצירת תחרות: למשל, קובעים זמן בסיסי בו עליה לקום, ואז מעודדים אותה "להתחרות עם עצמה": "נראה אם תצליחי היום להתארגן מהר יותר מאשר אתמול". ניתן גם לחשוב על פרס שיינתן לה אם תפחית באופן משמעותי מהזמן של ההתארגנות.
על הפרס להיות פרס ממשי, ולא צפייה בתכנית טלויזיה נוספת!כמובן שיש מצבים שהקימה בבוקר הופכת למאבק לא בגלל שהיא עייפה או מתקשה לעבור משינה לעירנות, אלא מפני שהילדה שנוכחת שההורה (את) לחוצה בבוקר כיוון שאת ממהרת לעבודה, בוחרת בזירה הזו למאבק כוחות. מתוך ידיעה שזו ה"בטן הרכה" של אמא (או אבא) הילדה בוחרת (במודע או שלא) להעביר את הקונפליקטים עם ההורים לזמן ולמקום הכי קשים.
במקרה כזה אין ברירה וחשוב להתארגן כך שהבקרים לא יהפכו לסיוט אחד גדול. כמובן שהמצב הכי טוב הוא כאשר שני ההורים מתגייסים למשימה, וזה מגדיל את סיכויי ההצלחה. חשוב להעביר מראש את המסר, בשיחה מוקדמת עם להב, ולא תוך כדי מו"מ לחוץ ועצבני בבוקר, כשהיא לחוצה ואת כועסת. משפט טוב הוא זה: "ממחר אין יותר מריחת זמן בבוקר. אמא/אבא לא יכולים לאחר לעבודה ולא ניתן לך להפוך את הבקרים לסיוט". העברת מסר כזה בצורה עקבית חשובה כדי שהיא תבין שאת עומדת מאחורי דברייך ומתכוונת ברצינות להבטחותייך (למשל, שהיא תלך לגן בפיג'מה, לא מסורקת, מבלי לצחצח שיניים וכו'. מנגד, אם היא הצליחה לעמוד בזמני ההתארגנות בבוקר - היא בהחלט תקבל פרס כלשהו.)
מקווה איתך לבקרים רגועים יותר...
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T
www.sh-cbt.co.il