היי רחל
,
בשעה טובה על הריונך הצעיר
.
הריון הוא תקופה מרובת שינויים - פיזיים ומנטליים. הגוף עובר במשך זמן יחסית קצר, שינויים מרחיקי לכת וקיצוניים, שלא לדבר על כך שתוצאת השינויים האלו נשארת לתמיד, והיא בלתי הפיכה.
אצל חלק מהנשים השינויים הללו בתקופת ההריון גורמים גם לשינויי מצב רוח קיצוניים ולתנודות שבהחלט משפיעות על הרגלי אכילה ושינה.
בדר"כ הגורמים לתנודות ושינויים גדולים אלו במצב הרוח הם ההורמונים, שבזמן ההריון חלקם מופרשים ברמות גבוהות בהרבה מאשר במצב לא הריוני, וחלקם מופרשים רק בזמן הריון ותפקידם לתמוך בתפקודי הגוף בזמן ההריון ולקראת הלידה, וחלקם אחראים להסתגלות הגוף לתפקיד האימהי.
בגדול, זהו ההסבר הביולוגי-פיזיולוגי.
לא הבנתי כ"כ את המשפט האחרון שלך, ש"זה פוגע לי בעובר...!!" - במה זה פוגע בעובר?
תראי, בשבוע 15, ואף בשבועות מתקדמים יותר, העובר מוגן בשכבות רבות של סוגי מגננות, ומוזן באופן תמידי, ובלתי תלוי ברצונותייך ומצבי רוחך. שכבות ההגנה מתחילות בשכבת מי השפיר העוטפת אותו סביב סביר, ממשיכה בדפנות הפנימיים והחיצוניים של הרחם (שהוא שריר חזק וגדול, כזכור), ונגמרת בשכבה הפנימית והחיצונית של הבטן שלך שכוללת רקמות של שריר, שומן ועור.
הזנתו תלויה בלבדית במזון ובמים המוזרמים אליו דרך חבל הטבור - תהליך שקורה כולו בלי תלות כלשהי במה שקורה אצלך.
יכול להיווצר אצלך חוסר - אך לא אצל עוברך. הגוף שלך דואג לו, גם אם מצב רוחך ירוד ביותר.
כך שלגבי הפגיעה בעובר אני מקווה שנרגעת מעט. גם בנשים הסובלות מתת ת**** (רק לצורך הדוגמא), הפגיעה בעובריהן היא לא מחוייבת, ולא תמיד קורית.
מה שכן - אני מרגישה שיש להתייחס למצוקתך שלך. גם בלי קשר לעובר ולמצבו, את אדם בפני עצמך וזכותך להרגיש טוב ותקין.
בדברייך מובעת מצוקה מסוג כלשהו (מועקה ועצב אם אני מבינה נכון) - וזכותך לבקש שהמצוקה הזו תקטן או תיעלם.
וכאן, בדיוק כמו אצל נשים לא הריוניות וגברים, הסובלים מהתופעות שציינת - יש לדעתי מקום להתערבות קצת יותר מקצועית. לפעמים העניין נפתר בשיחה אחת או שתיים. לפעמים יש מקום לנטילת תכשיר שיעזור להביא להקלה - וכן, יש כאלו המתאימים לנטילה גם בהריון (כמובן שבהתייעצות עם המטפל/ת ורופא הנשים!), בדר"כ הם מבוססים על מרכיבי צמחים שונים. לפעמים יש מקום לטיפולי רפואה משלימה שונים ומגוונים ממטפלים בעלי הסמכה לטיפול בנשים בהריון.
המגוון הוא רב, והשלב הראשון, לדעתי - צריך להיות בפגישה עם איש מקצוע לבירור ההיסטוריה (האם סבלת בעבר משינויי מצב רוח? מדיכאון? מחרדה? - הכוונה היא למצבים שאובחנו וטופלו בעבר, לפני ההריון) והסיבות לפריצה דווקא כעת.
לאחר מכן - ניתן, כפי שכתבתי, לעשות די הרבה "כדי להתגבר על זה".
בברכת בריאות שלמה, הרגשה טובה והריון תקין,
שרון.
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T
www.sh-cbt.co.il