היי
,
ברוכה הבאה וכל הכבוד על הרגישות לחברתך! אני בטוחה שהיא מעריכה את זה, ומקווה שהיא קוראת את תשובתי.
אז ככה, חסרים כמה פרטים בתיאור שלך, אם כי הוא תיאור מאד חי ובהיר של ילדה עם חרדת פרידה מאמא שלה. זה נראה כך, על פניו, וכמובן שלא אוכל לקבוע מכאן על סמך תיאור (בהיר ככל שיהיה) של התנהגותה של הילדה, בפורום.
מה שכן, התיאור מצביע בהחלט על מצוקה של הילדה בפרידה מאמה - במעבר בין הבית למסגרת.
הייתי שואלת:
מתי זה התחיל? בשנה שעברה? בתחילת השנה? באמצעה?
האם היא קשורה לדמות מסוימת בבית הספר?
האם היא קשורה במיוחד לאמה?
האם קרה מאורע מיוחד בתקופה שלפני שהתחילה התנהגות זו? ("מאורע מיוחד" יכול להיות בתחום המשפחתי, למשל היריון האם או לידת אח, או בתחום החברתי, למשל מעבר כיתה, תחילת הליכה לצהרון/מועדונית וכו')
האם היה משבר כלשהו בסביבת הילדה? ("משבר" יכול להיות מעבר דירה, נסיעה לחו"ל של אחד ההורים או שניהם, חלילה משבר במשפחה או אובדן אדם קרוב)
סיבה אפשרית של חרדת פרידה אצל ילד היא טראומת ילדות כלשהי שקשורה בפרידה. פרידה קורית כתוצאה מנסיעת ההורים, מאשפוז של הילד או של ההורה, מהיעלמות בגלל מחלה וכד'. היעלמות הורים בגיל שבו הילד עדיין לא מבין למה נעלמו, וכשעדיין אין לו פרספקטיבה של זמן כדי להעריך כמה זמן הם נעדרים ומתי ישובו - נחווית אצל הילד כנטישה. נטישה מטביעה את חותמה בעולמו הפנימי של הילד ועלולה לשוב ולהתעורר לחיים כשהילד עומד בפני פרידה מחודשת.
רק תגובה מכילה, מבינה ואמפתית לאורך זמן יכולה להביא מזור לטראומה הישנה, ולהעביר מסר ברור שהפרידה המחודשת היא לא נטישה נוספת.
יקירתי, נשמע מדברייך שחברתך זקוקה לעזרה ולהכוונה על מנת להצליח לעזור לבתה. הילדה חווה כנראה מצב לא קל של חרדת פרידה ומתקשה למצוא בעצמה את הכוחות כדי לעבד חוויה קודמת כואבת שכנראה חוותה... (אני משערת זאת, על סמך דברייך).
אני מאמינה שבעזרה ובהכוונה נכונה לגבי כיצד להגיב למצוקת הילדה, יחד עם פתירת המטען הקודם שקיים אצל הילדה, בעבודה משותפת של האם וביתה, ניתן יהיה להתגבר על זה.
כרגע, בכך שהילדה ממתינה בבקרים לדמות מסוימת (היועצת?) - האם וביתה בסה"כ יוצרות תלות נוספת של הילדה בדמות נוספת, שבהיעדרה - המצוקה לא פוחתת אלא אף גוברת.
אני חושבת שיש מקום לבירור מניעים עמוקים יותר להתנהגות, ביחד עם ייעוץ מקצועי. הפתרון ש"נמצא" עכשיו הוא קצת בבחינת "טיוח" הבעיה (והבעיה שבה וקופצת ברגע שהדמות הנוספת אינה בסביבה. ומה לגבי הלאה? האם גם בשנים הבאות "יפתרו" את הבעיה בעזרת דמויות אחרות שיעזרו, על פניו, לילדה "להעביר בשלום את היום"?...).
מקווה שסייעתי במשהו...
מסרי לחברתך - חיזקי ואמצי
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T