היי שני יקירתי
,
מה שלומך?...
קודם כל, מה זה "מקווה שאני לא מכבידה עלייך"?... בשביל זה בדיוק אני פה!
והכל בסדר עתה, תודה רבה על ההתעניינות והרגישות
.
אני רוצה להתייחס לשאלתך, בהקשר של יחסיהם של אורי ונועם, משום שכתבת שיש לך הרגשה שקנאתו בה גברה.
יש לי הרגשה, שהכל קשור - ואולי גם לכך שנכנס לגן? האם נכנס לגן בפעם הראשונה עתה? האם לא בפעם הראשונה, אך אחרי חופשה ארוכה? האם נכנס לגן, ונועם נשארת לעת עתה איתך בבית? או אצל מטפלת?
תראי, אחת הבעיות של ילדים גדולים במשפחה (הכוונה היא לבכורים) היא שהם מרגישים ש"הגיל עובד לרעתם". שבמקום זכויות יתר יש להם דווקא חובות יתר, כמו למשל: לוותר לאחיהם, או ללכת לגן בזמן שאחיהם הקטנים עדיין נשארים בבית (כן, בעיני הקטנים שלנו זה נתפס כ"חובה" של גדולים. עובר זמן מה עד שהם מבינים את ההנאה שבהליכה לגן, במיוחד אם גיל הכניסה לגן הוא מאוחר, יחסית.).
חשוב לא לתרום להרגשת בכורך, שמוטב לו אילו היה הקטן, ושהוא היה מתחלף ברצון ו"מוכר את בכורתו" (אפילו בלי נזיד העדשים המפורסם...
). קנאה של גדולים בקטנים גורמת להם לתגובות רגרסיביות, מתוך רצון פנימי להיות קטן - וייתכן שבשל כך חזרה ההרטבה ביום ובלילה.
גם תגובת חריקת השיניים מצביעה על מצב של מתח ולחץ - בעיקר כי את מתארת שהיא מופיעה "כמעט כל היום". חריקת שיניים מוגדרת כתופעה התפתחותית חולפת, בעיקר כשהיא מופיעה בלילה, ואז סביר לראותה אצל ילדים רבים (משהו שקשור להתפתחות מבנה הלסת... לפי דברי רופא השיניים שלנו). חריקת שיניים במשך שעות רבות מהיממה יותר קשורה לדעתי למצב רגשי כלשהו, וזה בהחלט סביר ומתחבר לעניין ההרטבה בזמן האחרון.
אני מציעה, ראשית, לתת מקום לקושי שלו - ע"י התייחסות עניינית וקונקרטית. לנסות, במקום להתעלם, דווקא כן להתייחס: "אני רואה שברח לך קצת פיפי בתחתונים. אתה זוכר שהולכים לשירותים כשמרגישים שיש פיפי?"
כפי שכתבתי, חריקת השיניים נשמעת לי כסימפטום רגשי - בריאותי כלשהו (קצת מזכיר נטייה להיפצע, או עלייה בתחלואה או בעיות אכילה או שינה), שמטרתו למשוך תשומת לב. אני מבינה את הנטייה להתעלם מכך, אך שוב, כמו בעניין ההרטבה, אני מציעה כן להתייחס התייחסות עניינית - קונקרטית לעניין. למשל: "אני מקדישה תשומת לב רבה להרבה עניינים בבית עכשיו, זה בוודאי לא נעים לך, אבל אין ברירה. יש הרבה דברים שדורשים את התייחסותי. גם לך אני אוהבת לתת התייחסות. כשאגמור לטפל בכל הדברים הדחופים, אהיה יותר פנויה ונוכל לשחק/לקרוא סיפור/לצפות ביחד בתכנית. בינתיים, תעמוד לידי, תוכל לעזור לי ב... (בכל דבר שתוכלי לשתפו בו), וכשאבקש ממך, אשמח אם תסייע לי כמו הילד הבוגר שאתה".
זוהי תגובה הורית מקבלת. המסקנה (הרגשית) של אורי מכך כנראה תהיה: "אמא מבינה שלא נעים לי כשהיא עסוקה רב הזמן, אבל היא חושבת שאני חזק ויכול להתגבר. היא אוהבת אותי והיא תשחק איתי, וחוץ מזה, אני כבר גדול - ויכול לעזור לה."
שני, מסרים חוזרים שכאלה, בכל יום (לא חייב בכל פעם שמפספס פיפי או חורק שיניים, אבל בהחלט מספר פעמים כאלו ביום) - צפוי שיקלו על אורי במה שקורה לו כעת.
חיזקי ואימצי,
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T