היי עדי
וואו...
אני יושבת וחושבת על העניין... אשתף אותך במחשבות:
מחשבה ראשונה היא על כך שזהו אקט מאד כוחני - אלים, ואף משפיל.
מחשבה שניה היא על כל מערך יחסיהם של שני בנייך - כאחים. איך הם מתנהגים זה לזה, מעבר לאקט אלים זה?...
מחשבה שלישית היא על כל עניין עשיית הצרכים. האם הוא נגמל סופית? גם בלילה? האם הוא נוהג לעשות את צרכיו בשירותים/סיר, או על הרצפה או "היכן שיוצא"?
מחשבה רביעית היא על ייתכנות של חיקוי לאקט זה. האם ייתכן שראה היכן שהוא מישהו אחר עושה דבר זה (מישהו משתין על מישהו אחר)?
ולכן:
זהו בדיוק המקום בו אני חושבת שעלייך לקבל עזרה/ייעוץ פרטני-אישי, מחוץ לכותלי "חדרנו" הסגלגל הזה באינטרנט. יהיה זה בלתי אחראי ובלתי מקצועי לייעץ כאן, מבלי לפגוש אותך, את עידן ואת אהוד, ואת היחסים המשפחתיים שלכם "פנים מול פנים", ולהבין את מקורות, מרכיבי ומהלך הבעיה בזמן אמיתי.
ובכל זאת, כמה עניינים כלליים בקשר ליחסי מגע וגומלין בין אחים, מתוך הספרות המקצועית:
(ובכוונה אני לוקחת בחשבון את עובדת היותו של עידן הילד הבכור, ואהוד הילד הצעיר שנולד אחריו - משום עניין הכוחנות והאלימות וההשפלה שבאקט ההשתנה, כפי שמשתמע מתיאור הדברים.)
זיגמונד פרויד, והאנליטיקאים שבאו אחריו התייחסו ליחסי אח בכור ואח צעיר במשפחה, מכמה היבטים:
1) קיים קושי לבכור להתמודד עם הופעתו של הצעיר, בהכרח יש ביניהם תחרות - שמשפיעה על התפתחות הילד (ובגלל זה שאלתי האם עידן גמול לחלוטין. בהחלט ייתכן שנכנס פה גם עניין של רגרסיה לשלב התפתחותי מוקדם יותר - אם כי האקט עצמו נראה לי, על פניו, כמכוון לחלוטין, ולא בלתי נשלט.).
2) התמודדות עם רגשות קנאה ותוקפנות - בעזרת ההורים ובעזרה מקצועית ניתן לנתב רגשות אלו לכיוון של סובלימציה. סובלימציה = עידון. הכוונה היא שניתן בטיפול נכון לעדן את התוקפנות שמתבטאת באקט ההשתנה.
3) יחסים עם הורים ואחים הם שדה לימוד להתמודדות עם היחסים שמחוץ למשפחה.
4) היחסים עם האחים הם העתק של יחסי הילד עם הוריו.
חוקרים מאוחרים יותר (מפרויד וממשיכיו) נטו יותר לצמצם את מקום הקנאה והתחרות שבין האחים, ולהדגיש דווקא רגשות של אמפתיה, הדדיות - כגורם משמעותי. אחים יכולים להיות מקור להתחלקות, לתמיכה, למשחק משותף ולחיקוי. הם יכולים להוות גירוי רגשי ושכלי אחד לשני, ולהוות תשתית ליחסים עם בני גילם, כיוון שזו הזדמנות לתרגל יחסי גומלין חברתיים כמו ויתור, התחשבות והענקה.
להורים מקום חשוב בעיצוב היחסים בין האחים!!!
אני חושבת בכנות שעלייך ללכת ולקבל עזרה/ייעוץ/הכוונה אישיים בקשר לבעיה זו.
אם תרצי, תוכלי לפנות אלי במייל
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T