היי, ברוכה הבאה ובשעה טובה על הלידה הצפויה!
כמה דברים:
ראשית, לתינוקת בת שנה וחודש עדיין לא הייתי קוראת "מפונקת"...
היא עדיין קטנטונת, בוודאי רק לאחרונה התחילה לעשות את צעדיה הראשונים, ועד לא מזמן הייתה זקוקה להחזקה רבה על הידיים, חום, מגע וקרבה גופנית. אלו הם צרכים אמיתיים של פעוטות בגיל כמה חודשים-שנה. אין לקרוא להם "פינוק" אלא צורך ממשי. זהו צורך כזה, שאם, חלילה, הוא לא ממולא (אני לא מתכוונת ל-יום פה או שעתיים שם, שבהם אין התייחסות כזו 'צמודה' לבייבית) - זה עלול לגרם לקשיים אחרים. רק בסביבות גיל שנה, עת הפעוט מתחיל לנוע בצורה עצמאית יותר, ניתן להפחית מעט את הקרבה הגופנית הצמודה - לרוב הפעוט בעצמו הוא זה ש"מאותת" להורה שהוא יכול לשחרר מעט.
שנית, לגבי הצעקות. ובכן... היא מגלה את היכולת הקולית שלה... ויותר מכך - היא מגלה את יכולתה
להפעיל אותך בעזרת היכולת הקולית הזו. היא צועקת - קורה לך משהו. זה גילוי מדהים עבורה...
ומה שקורה זה שעם כל הנסיבות ברקע - הריונך המתקדם, החום הבלתי נסבל, עצם היותה בבית, השהות הבלתי פוסקת שלך איתה, ועוד "הרבה דברים שיש לך על הראש" (כדברייך) - את מרגישה מותשת, עייפה ומיואשת.
וזה מובן מאד יקירתי...
אני חושבת שקודם כל, נסי להבין שאין פה דבר שהוא אישי נגדך.
הילדה לא מפונקת, אלא התנהגה ברגיל התנהגות התואמת את השלב ההתפתחותי שבו נמצאה, וכיום היא ממשיכה להתנהג בהתאם לשלבי ההתפתחות שנשמעים לי תקינים. הצעקות שלה - הן "ניסויים בקולה" ו"ניסויים בתפעול סביבתה", קרי: את.
אני בהחלט חושבת שעזרה מעטה, אפילו לזמן קצוב בכל יום, תוכל להעניק לך קצת "אויר לנשימה". קחי אפילו עזרה בתשלום, אם אין אף בן/בת משפחה בסביבה שיכולים להתגייס למענך. לא דרוש זמן רב - אפילו שעה או שעה וחצי ביום יעשו את העבודה עבורך.
ולגבי הצעקות - אני מבינה בהחלט את התגובה שלך לצעקותיה - להחזיר לה צעקות, במיוחד כשאת כ"כ מתוחה ומיואשת ומרגישה חסרת אונים.
שוב אדגיש:
אין פה דבר המכוון לרעתך האישית! ולכן אין טעם או יתרון ל"החזרת צעקות" עליה...
נסי להבין זאת. ברגע שהיא מתחילה לצעוק את יכולה לעשות אחת משתיים:
1. להתחיל לדבר איתה בקול מדוד ושקט (כן...
בדיוק ההיפך מאיך שהיא מתבטאת לכיוונך) ולחזור על האמירה שוב ושוב: "אני לא מבינה אותך כשאת צועקת, נסי להסביר לי מה את רוצה בשקט"...
2. לעזוב אותה (כשהיא נמצאת במקום בטוח, כמובן, ולא כשהיא נמצאת בגובה או במקום בו היא יכולה להיות חלילה בסכנה כלשהי) ולהכנס לחדר אחר עד שתרגעי ותוכלי לחזור ולנהל את הסיטואציה בצורה רגועה יותר.
מקווה שסייעתי במשהו, אני מבינה אותך וזה בהחלט לגמרי לא קל...
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T