היי שוב מורנש!
בטח שזוכרת אותך! (אמרתי שהזכרון שלי לא רע... וואו!!! נעלמת לממש ממש הרבה זמן, לא?)
אני מתייחסת לשאלה השניה:
אתייחס למקרה של הציורים, בעיקר מכיוון שזהו תחום המוכר לי (אני תרפיסטית באמנות במקצועי המקורי) אך גם מכיוון שאני מקווה שבעזרת מה שאכתוב לך לגבי הציורים, תוכלי לקחת גם לכיוונים אחרים.
את כותבת שהיא ילדה מאד מודעת , חכמה ורגישה. נובעת מכך ביקורת עצמית שכרגע מונעת ממנה לעסוק בתחום מסוים, משום ה"פרפקציוניזם" הזה והתסכול שהיא חווה בעקבותיו.
אני ממליצה להתחיל בקטן. ממש בקטן. ולהתייחס לכל יצירה, גם כשהיא בכלל לא התכוונה (היצירה) להיות יצירה...
אתן לך דוגמא להתייחסות עניינית,
תיאורית (התייחסות תיאורית שונה מציור לציור, כל ציור מקבל התייחסות ע"פ תוכנו): "אני רואה שציירת שני קוים מקבילים", או: "אני רואה שציירת משהו מעניין... צורה גדולה, ובתוכה צורה קטנה יותר". כשאנו משבחים ציור בצורה עניינית, יש בכך חיזוק לבטחון העצמי משום שהביקורת (ההתייחסות שלנו) עונה על דבר מדויק וספציפי שהוא תוצר של הילד. אין זה דומה לאמירה: "אוי, איזה ציור יפה!" שהיא אמירה שיכולה להתפרש כחסרת אמינות, חסרת היזון חוזר משמעותי, ואף יכולה לעורר את חשד הילד שהוריו לא ממש התבוננו בציור...
דברים נוספים:
ניתן לומר: "אני רואה שאת לא מרוצה ממה שציירת" - שיקוף להרגשתה, תרגום החוויה למילים, מסר אמפטי (אם כי אינו מציע פתרון...).
"אני רואה שאת כועסת. אולי עוד דברים הכעיסו אותך היום חוץ מהציור שלא הצליח?" - מסר שמהווה הזמנה למודעות רבה: האם היא כועסת או מאוכזבת מדברים אחרים?
"אולי אפשר לתקן את מה שלא אהבת בציור, אחרי שהשקעת בו כל כך הרבה?" - פה מתחבאת ההנחה שניתן לתקן תקלות בלי להרוס הכל.
"גם אני כילדה הייתי כועסת כשמשהו לא הלך כמו שהתכוונתי" - אמפתיה ויכולת לראות את הדברים מזוית הראייה שלה.
"אבל אחר כך למדתי להיות סובלנית לדברים גם כשהם לא מושלמים" - מסר חינוכי משהו... אבל בצורה מעודנת, ללא הטפת מוסר, אלא התחלקות בניסיון החיים שאת כהורה מציעה.
"אנחנו חושבות דברים שונים על הציור" - את חושבת שהוא לא יפה. אבל לדעתי הוא מעניין, והייתי רוצה לשמור אותו לעצמי. מסר המראה את הפער שבין דעתך לדעתה, אבל יכול לחזק את הבטחון העצמי שהציור לא מאכזב. לא מומלץ להשתמש במסר הזה בכל פעם, משום שבשימוש חוזר הוא עלול לאבד מאמינותו בעיניה...
מקווה שמשהו מזה יסייע...
ושכחתי לכתוב קודם: מזל טוב ובשעה טובה על מעבר הדירה מהעיר לכפר, שיהיה קל ומהיר, והתאקלמות נהדרת במקום החדש. המון הצלחה!!!!!
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T