היי לולי
,
ראשית, אין צורך להגיע לרגשות של כעס על עצמך, בתואנה של "כישלון החינוך", משום שרגשות אלו גורמים לנזק, ומעכבים שינוי לטובה, יצירתיות בפתרון הבעיה ואפשרות ללמידה מחודשת (שלך). אני מסכימה שייתכן שנעשתה טעות מסוימת באופן ההתנהגות עם הילדה, טעות שהביאה למצב כיום.
אז מה?...
אנחנו רק בני אדם, וכמו כולם - טועים לפעמים.
ומטעויות הרי, אפשר רק לצמוח...
ולהחכים...
ולתקן.
אז איך עושים את זה?...
קודם כל - מבינים שזהו תהליך שיקח זמן.
כמה זמן לקח לך "ללמד" אותה שההתנהגות המפצה ממך עבורה היא ההרמה על הידיים? שנה וארבעה חודשים, נכון?
אז ההסתגלות לשינוי מהתנהגות זו יקח, להערכתי, מספר חודשים (ממוצע 4 חודשים, זה טוב?...
)
אני דוגלת בתגמולים על התנהגות רצויה. אני סבורה ששיטת התגמולים הוכיחה את עצמה לא מעט פעמים, ואף זכתה לכיסוי תיאורטי נרחב מאד בספרות המקצועית. קוראים לזה: "חיזוקים חיוביים".
ראשית, דברי איתה. היא בסה"כ ילדונת בת שנה ו - 4, אז מה?...
דברי איתה כפי שאת חושבת שהיא תבין - והיא תבין.
העבירי לה מסר ברור של: "אמא לא יכולה להרים אותך על הידיים, כי את כבר ילדה גדולה, וכבד לי. כשאנחנו יוצאות החוצה, את יכולה לשבת בעגלה שלך, ואני אסיע אותך לאן שצריך. כשאנחנו בבית, אנחנו תמיד באותו החדר, ואם לא - את תמיד יכולה לבוא אלי או לקרוא לי - ואגיע."
אגב, היא מנסה ללכת? עומדת? הולכת באחיזת חפצים?
יתכן שהיא עדיין לא הולכת
בגלל עניין ההחזקה על הידיים?
דברי אליה את המסר שלך בקול שקט ורגוע עד כמה שאפשר.
אם היא נעשית "עצבנית", בוכה ומייללת, וצורחת, דברי אליה שוב, והזכירי לה את העניין שהיא כבר ילדה גדולה, ונעשית כבדה.
שאלי אותה מה הייתה רוצה לקבל, בתור ילדה גדולה? (זה יהיה התגמול הממשי) אולי משהו טעים? אולי קוקיה חדשה? אולי מדבקה?
המסר הוא שמכיוון שהיא כבר לא תינוקת, וכבר כבדה מידי להרמה על הידיים - את מבינה שעצם הבנתה את העניין הזה והסכמתה לוותר על התגמול המגיע לתינוקת (ההרמה על הידיים), את מוכנה לתגמל אותה בדרך אחרת, המתאימה ל"ילדים גדולים שכבר כבדים מידי להרמה על הידיים".
חשוב מאד!!!!!
שיתוף הפעולה בינך לבין בעלך. אם החלטת שלא מרימים יותר על הידיים כי היא כבר לא תינוקת וכבר כבדה מידי בשביל זה - שגם בעלך לא ירים אותה. אם את לא תרימי ובעלך כן - זה יצור אצלה בלבול רב, כולל בלבול ביחסה אליכם - הוריה.
ספרי לי איך הולך
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T