היי בנות
,
אהבתי את השאלה "איפה מתג הכיבוי?"...
אני חושבת שסטארט אפ נפלא יהיה להוליד ילדים עם מתג כיבוי...
... ובינתיים...
א) אנשים יכולים לתקוע כמה מבטים שהם רוצים. כן כן, גם באמריקה הגדולה והצדקנית, אמא של ניתאי היקרה. ובטח בקניון בירושלים, סיוונוש יקירתי. מכאן אני מודיעה לכן ולעולם: אין אמא/אבא/הורה כלשהו שלא חווה סיטואציה דומה (אף אם לא זהה... בכל זאת אנחנו שונים ותגובותינו שונות) עם מי מילדיו. אז זה נורא נחמד ומעודד לחגוג קצת במבטים על חשבון אחרים... (
) אבל אל תדאגו - שום פקידת סעד לא תוזמן על רקע צרחות של ילד על מכונית של שקל בקניון, ואמא שעומדת לידו ובא לה לבכות מחוסר אונים וייאוש.
ב) בהחלט ייתכן שגיל שנה וחצי, או שנתיים, או שנתיים וחצי, או שלוש - עדיין אינם מתאימים ללקיחה להצגה/מופע/סרט. בהחלט ייתכן שזמנם של כל הנ"ל יגיע רק בגיל 4. או 4.5. או 5. למה להילחם בזה?...
ניסיתם פעם אחת? לא הלך? נסו שוב בעוד חצי שנה. לא ילך? נסו שוב אחרי עוד חצי שנה.
חייבת להבטיח לכן שחסכים רגשיים או אחרים לא יווצרו כתוצאה מכך
.
ג) כבר עניתי בעבר באריכות לגבי התקפי זעם והשתוללות הכוללים התנהגויות אלימות ותוקפניות ולכן לא אענה שוב באריכות (פשוט כי ניתן לחפש את התשובה באופן די קל...) אלא אגיד זאת:
איני מאמינה באפקט ההתעלמות המוחלטת מהילד בזמן התקפים אלו. אין זה יעיל, משום שהילד אינו לומד כלום, מלבד זה שכשהוא משתולל - מתעלמים ממנו. להתעלמות כשלעצמה - אין כל אפקט לימודי/חינוכי/ערך מוסף כלשהו.
מצד שני, אני מסכימה בהחלט עם הרעיון שכאשר ילד משתולל ומתנהג בצורה תוקפנית ואלימה - אין לתת במה (מבחינת התייחסות) להתנהגות זו.
לכן, אין לשאול: "למה את/ה משתולל?", "מה את/ה רוצה?", "תפסיק/י!", "עוד אחד ודי" (במקרה של יקיר והמכונית), או חלילה - להגיב באלימות על האלימות (לא למשוך בכוח, או חלילה לסטור, וכיו"ב).
במקרה של השתוללות, יש לקחת אויר ולהגיב בקור הרוח המקסימלי, שאת מסוגלת אליו: "את/ה משתולל/ת מאד, לא נעים לי להיות איתך, וקח/י בחשבון שכשאת/ה צורח/ת אני לא מבינה מה את/ה רוצה."
אם יצליח להשתלט על עצמו ולומר לך מה הוא רוצה (כי הרי טענת שאת לא מבינה...), ואת לא מסכימה לכך (נניח - עוד סיבוב על המכונית) המשיכי לומר שאת לא מסכימה. ימשיך לצרוח? "לא נעים לי להיות איתך. אתה צורח וזה לא נעים לי להיות עם ילד צורח ומשתולל. אם תמשיך כך, נאלץ לחזור הביתה." לאחר מספר פעמים שאת חוזרת על הדברים, וביניהם ממתינה לירידת ההשתוללות - אחזי בידו ופני לחזור הביתה.
עם זאת, אם יש ירידה בהשתוללות והצלחה לעצור את ההתנהגות התוקפנית - תגמלי אותו. תוכלי לקנות לו סוכריה או משהו קטן אחר. חיזרי והזכירי לו שהתגמול ניתן על הצלחתו לעצור את ההתנהגות הלא רצויה! (במאמר שוליים אומר - אל תתגמלי אותו על הצלחתו לעצור את ההתנהגות הלא רצויה במתן סיבוב נוסף במכונית!!!!!!! אם הסיבוב הנוסף במכונית היה "סלע המחלוקת ביניכם" - אין להשתמש בו גם כתגמול על ההתנהגות הטובה!!!! זה יוכל להיות כל דבר אחר ע"פ בחירתו או בחירתך, אך לא הדבר שהיה מלכתחילה סלע הויכוח ביניכם!)
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T