דינדין, טוטילה, יקירותיי,
אני קוראת את מה שכתבתן, וזה מעלה בי זכרונות... קצת עצובים, חייבת לציין, מימי "ראשית אימהותי" (טוב... לא להגזים. זה היה לפני 14 שנים...
)
ונזכרת במה שפעם שמעתי, מאחת מעמיתותי למקצוע. זה היה המשפט (האלמותי, תודו
) - "כשנולדת אמא, נולדים גם רגשי האשמה".
כמה מעודד... לא?...
אז, כן... הם קיימים. וכנראה שהם יהיו שם תמיד. לא יודעת אם זה מעוגן במחקר (לא ידוע לי על מחקר מסודר שנעשה בנושא של רגשות אשם אימהיים עם הולדת ילד שני, ושלישי, וכן הלאה. אולי יש מישהי שתאיר את עיני לגבי מחקר שכזה - אקדמי בלבד!), אבל במציאות, זה בטוח מעוגן, ועוד איך!!!!
אני חושבת שכרגע, את עדיין נמצאת במרחק קטן בלבד מהלידה. חודשיים וחצי (מזל טוב גדול, אגב
) זה זמן שעדיין לא כל הפעילות ההורמונלית חזרה לסדרה, את עדיין נמצאת בבית עם שני הקטנים - ולכן ערה יותר וכנראה רגישה יותר לתגובות שונות של הגדול, שגם הוא נמצא בעיצומה של תקופת הסתגלות להולדת הקטנה - ובוודאי ובוודאי שלא יותר מידי קל לו.
זוהי תקופת הסתגלות לשינוי המשפחתי שעברתם. ועם כל האושר, הנחת והסיפוק מהולדת הילדה - האחות - ככל תקופת הסתגלות, גם זו דורשת זמן ומשאבי התמודדות.
בשל היותך כה קרובה ללידה ובשל היות (עדיין) הילדה כ"כ קטנה ודורשת את נוכחותך (ובוודאי שזה כך! ובוודאי שהיא צריכה כעת להיות הרבה על הידיים!) - את כנראה דרוכה וערוכה יותר לכל שינוי רגשי שקורה בסביבתך.
התוצאה הבלתי נמנעת (כמעט) של כל זה - הם רגשות האשמה, וההרגשה שאת "לא נותנת יותר מידי מעצמך" לאף אחד מהם.
כמובן, שעובדתית - זה לא ממש כך...
את כנראה אמא מתפקדת, נוכחת מאד בחיי שניהם, חיונית, פעילה.
ו... עושה כמיטב יכולתה.
תקופת ההסתגלות הזו תעבור, החיים יחזרו למסלולם הצפוי, פחות או יותר.
הקטנה תשתלב במערך המשפחתי שלכם - ותמצא את מקומה הראוי. כדרכם של אחים קטנים, מאז ומתמיד.
ואת - נסי להרגע. "להרגע" זה אומר שבהחלט מותר לבכות לפעמים. כן... גם להרגיש שכל זה "גדול עלייך".
איני מכירה אותך מעבר להודעה זו, אבל בכל זאת אני מרשה לעצמי לכתוב לך שמיליונים היו שם לפנייך, ומיליונים יהיו שם אחרייך.
וכולן - ברובן המוחלט - גידלו ומגדלות משפחות לתפארת, עם שניים, שלושה וחמישה ילדים בריאים בנפשם ובגופם, ללא רגשי נחיתות כלשהם.
המשיכי לעשות את מה שאת עושה. תקופת "פוסט" הלידה תעבור, ואחריה יגיעו תקופות אחרות, התמודדויות אחרות.
וכל דבר בעיתו ובזמנו. כרגע - זו ההתמודדות שלך. תני לה את המקום.
הרגישי טוב!
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T