ציקי,
כמעט לכל דבר אפשר לקרוא "דפוס של גיל"...
זה מאד נוח... הילד משתולל? זה "דפוס של גיל". זורק את עצמו? "דפוס של גיל". מרדנות? "דפוס של גיל".
O.K חחח... הבנת...
אני מכירה "דפוסים" מובהקים של התנהגות שמופיעים בגיל שנתיים (הרי הוא "גיל המרד" הידוע), בתקופות מעבר - כמו המעבר מגן טרום חובה לחובה, ומגן חובה לכיתה א' וכדומה, יש גם "דפוס" צפוי (פחות או יותר) בגיל ההתבגרות (שתחילתו הולך ויורד עם השנים, אבל כיום מדברים על סביבות גיל 11 שבו כבר יש תחילתה של התנהגות "מובהקת"), וגם בגיל הינקות יש שמדברים על "דפוסים" צפויים וקבועים פחות או יותר - שאחד מהם, למשל, הוא תחילת הפחד מזרים ("חרדת הזר" בסביבות הגיל 8 חודשים).
בגיל 3 ובסביבתו איני מכירה התנהגות "אופיינית" כפי שאת מתארת. ייתכן שאלו "שאריות" המרד של גיל 2, וייתכן שזוהי הבעת רצון לאינדיבידואליות, וייתכן שזו תגובה כלשהי לנעשה בסביבתו.
מכיוון שלא כתבת על שינויים אחרים שקורים כרגע בסביבתו של אדיר, אלא על המעבר בגן ל"קבוצת הבוגרים" - לזה התייחסתי.
ועדיין, מקריאת ההסבר המפורט שלך, עולות בי שאלות:
המטפלת שתהיה בשנה הבאה היא זו שמעבירה כרגע את הקייטנה מסוף יוני, עת הסתיים הגן במתכונתו הרגילה?
אורי שלי, למשל, גם סיים את הגן בסוף יוני. הגננת, שהיא גננת של משרד החינוך, יצאה לחופשת יולי-אוגוסט.
עם זאת, לא נעשו כל "חילופי צוותים". אותו צוות של סייעת ומטפלת (מסגרת הגן היא של נעמ"ת.) נשאר להעביר את מתכונת הקייטנה ביולי ובשבוע הראשון של אוגוסט (עד היציאה לחופשה). השינוי היחיד שקרה הוא שהילדים נפרדו מהגננת איתה היו במשך 10 חודשי פעילות השנה.
ייתכן שעדיין, זו תגובה לשינוי.ילדים מגיבים בצורות שונות לשינויים. יש כאלו שמסתגלים מהר יותר, ויש כאלו שלאט יותר. יש כאלו שכל שינוי יגרום להם לשינוי התנהגותי, ויש כאלו שלא.
אני מבינה ממך שחל שינוי חד בהתנהגותו מאז המעבר ל"קבוצת הגדולים" ואת השינוי את מרגישה ביתר שאת מזה כשבוע.
ייתכן מאד שזוהי הסתגלותו לשינוי הדמות העיקרית בגן - ואז גם אני מבינה את ההצדקה לעשות זאת עכשיו, ולא בתחילת השנה (בספטמבר).
מה שכן, לא הייתי קוראת לזה "עונשים" אלא "חיזוקים". בעיקר על התנהגות טובה וראויה. את ההתנהגות האלימה יש להפסיק, ברור.
הסתכלי בשרשור של פאפאיה. כתבתי שם די בפירוט כיצד יש להתנהג מול התנהגות אלימה ותוקפנית.
בהצלחה!
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T