היי פאפאיה
,
"ילדים קטנים - צרות קטנות, ילדים גדולים - צרות גדולות", הא?...
ו - כן. גיל שנתיים הוא בהחלט קדימון. קדימון משמעותי, אבל עדיין - קדימון
.
לתשובתי:
1) גם אני נגד חינוך אלים, בכל מאודי. ראשית - כי אין להגיב על התנהגות תוקפנית באלימות. שנית - כי זה לא מוביל לשום מקום, לא מלמד כלום, ויוצר "העברה בין דורית" של חינוך אלים. לכן, אני מאד מאד מעריכה את כנותך ואת יכולתך לומר שאת חווית זאת - וכעת את מעוניינת להפסיק את השרשרת הזו. כל הכבוד לך! זה באמת ראוי להערכה...
כאשר הילד עובר "קווים אדומים" שיש לך (טריקת דלתות, זריקת חפצים, בעיטות, דחיפות...), הדרך הטובה ביותר היא לשמור על תקיפות והחלטיות, ולמנוע בכל מחיר מן הילד התנהגויות קיצוניות כמו בעיטות, טריקות ושבירת חפצים. אין לחוש רגשי אשם על כך שאת כביכול "מגבילה את הילד". להיפך, הורים עקביים המציבים לילד גבולות, נוטעים בו בטחון! אני חוזרת על מה שכבר כתבתי, אסור להורים להיות אלימים כלפי ילדים ולהגיב בתוקפנות על ההתנהגות. אסור להשפיל את הילד, אך מותר בהחלט להשתמש במידה סבירה של ריסון הדרושה כדי להפסיק התנהגות חריגה המסכנת את המשפחה/הבית/אותו.
במקביל להעמדת הגבולות מול ההתפרצויות, הילד יזכה בהבעת חום ואהבה כאשר הוא מתנהג כיאות. בשיחות עמו, הבהירו לו את המותר והאסור, ואת העובדה שאתם מאמינים בכוחו לשלוט בהתנהגותו לטובתו ולטובת המשפחה.
מאד חשוב - שהילד לא ירוויח מהתנהגות תוקפנית! למשל: אם הוא דורש בתוקף לשחק במקום א. ערב, כפי המקובל אצלכם, מאד חשוב שלאחר כל ההתנהגות התוקפנית שבאה להראות את מחאתו (זריקה, טריקה, וכיו"ב) - הוא לא יקבל בסופו של דבר א. ערב. אל תדאגי, מיום אחד או יומיים כאלו - לא יקרה לו כלום. באמת שלא
. הדבר היחיד שהוא ילמד זה, שבבית יש חוקים, וראוי לציית להם. אחרת נשארים רעבים קצת בערב...
לגבי ה"דרישה" למתנות:
פה הייתי מנסה לשאול אותו - להכנס איתו לאיזשהו מו"מ.
הכוונה שלי היא שייתכן שדברים מאד קטנים ובסיסיים יספקו אותו, ואילו הדרישה ל"מתנות" גדולות ויקרות - זוהי בעצם איזושהי פנטזיה שלך...
השאלה "מה הבאת לי" יכולה לכוון באמת למשהו קטן - משהו של תשומת לב בלבד.
אני מתחזקת בדעתי הזו, על רקע הדברים שאמר לכם:..."הוא אמר לי גם שאנחנו - אני ובעלי- בכלל לא חושבים עליו"...
יש פה איזשהו רצון לתשומת לב קטנה...
ואת יודעת מה?... ב"מלחמת" תשומת הלב של הקטנים שלנו, על זה דווקא לא הייתי מתעקשת...
מצאי פריט קטן, סתם לדוגמא זה יכול להיות מחק קטן, מדבקה, אפילו וופל קטן מהסופר (הכוונה היא לפריט שעולה לא יותר משקל, שקל וחצי...) - וקני אותו בסיטונות (או אפילו שניים או שלושה סוגים של פריטים - שיהיה גיוון), כך שיהיה לך בבית, בהישג יד.
בהתחלה הביאי לו כל יום "הפתעה" קטנה כשאת באה לקחת אותו. לאט, הורידי את המינון, וזה יהפך להפתעה פעם ביומיים, פעם בשלושה ימים, ארבעה, ולבסוף - פעם בשבוע.
תתפלאי לראות כיצד ה"הפתעה הקטנה" שלך הופכת להיות מוקד חיובי של תשומת לב ואפילו שיתוף פעולה מחודש עם הילד.
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T