היי מותק!
מה שלומך?... אני חייבת להודות שתמיד כשאני נתקלת בשם שלך בפורום, אני ישר נזכרת במפגש פורום שהיה אצלי...
זוכרת אותו?... איך שמחתי לראות אותך... (יוווו... זה היה ממממממש מזמן... בקיץ שלפני שהתחלתי את התואר השני.
)
ולענייננו:
1) תודה רבה על המחמאה!!!!! כנראה זה נכון מה שאומרים, שאם אוהבים את מה שעושים, ככה זה גם נראה. אני אוהבת מאד את מה שאני עושה, ומודה למי שצריך להודות כל בוקר על הזכות שנפלה בחלקי לאהוב את מה שאני עושה.
2) מסכנה שחרוני...
איזה מקרים לא נעימים בכלל!
וטוב את עושה שאת רוצה לטפל בזה כבר כעת. בהחלט אין טעם וסיבה לדחות את זה, מה גם שדחיית הטיפול בבעיה עלולה להביא להתרחבותה, ולהכללת הפחד ממעליות לדברים דומים, למשל עוד מקומות סגורים (קלסטרופוביה) - שירותים, מכוניות, ואולי גם לדברים גבוהים (מדרגות נעות למשל).
העיקרון בטיפול בפחדים בכלל ובפחד פובי (בעתי) בפרט, הוא רעיון ההתקרבות ההדרגתית לגורם מעורר הפחד, וחשיפה מבוקרת אליו. זהו עיקרון הלקוח מעולם הטיפול ההתנהגותי.
אני מציעה לעשות כך:
להתחיל תכנית מסודרת לטיפול בפחד מהמעלית, בידיעה שזה יקח כ - 5 שבועות (לפי התקדמותה).
בשבוע הראשון עשו כך: היכנסו כל יום למעלית - שתיכן!, והשאירו את הדלת פתוחה. הישארו במעלית עם הדלת פתוחה כ - 5 דקות. במהלך התרגול של ההישארות במעלית, ניתן לתרגל איתה הרפייה ע"י נשימות מרגיעות (נשימות איטיות, מכניסים אויר דרך האף תוך ספירה עד 5 - עד שהבטן "נפוחה כמו בלון", ואז מוציאים את האויר דרך האף, שוב תוך כדי ספירה איטית עד 5 - 10 פעמים כאלה.)
בשבוע השני עשו כך: דומה לתרגול בשבוע הראשון, אך הפעם שחר נכנסת לבדה למעלית, את מחוץ למעלית, ושומרת על הדלת פתוחה, נמצאת איתה בקשר עין כל הזמן.
בשבוע השלישי: בדומה לתרגול בשבוע השני, אך הפעם שחר שולטת על סגירת דלת המעלית, לאט. חשוב שתתרגל את הנשימות המרגיעות תוך כדי ביצוע התרגול. את ממתינה מחוץ למעלית עד לסיום התרגול.
בשבוע הרביעי: שחר, שיודעת לשלוט על סגירת הדלת ופתיחתה, מודרכת על ידך לעלות או לרדת קומה אחת במעלית (כמובן שאת מלמדת אותה איך ועל איזה כפתור לוחצים כדי לעלות/לרדת קומה). את עולה או יורדת את אותה קומה ברגל, ופוגשת אותה כשהיא יוצאת מן המעלית. הדריכי אותה לבצע את תרגול הנשימות בזמן שהותה במעלית.
בשבוע החמישי: אתן נכנסות ביחד למעלית, שחר אחראית על סגירת הדלת ולחיצה על כפתור קומת הקרקע (אם אתן למעלה) או קומת מגוריכן (אם אתן למטה), ושתיכן יורדות/עולות במעלית כפי הנדרש.
מקווה שזה יעבוד, אשמח אם תשתפי אותי,
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T