היי, ברוכה הבאה לפורום, ותודה!
נשמע לא קל...
תראי, בגדול, "סל" הפחדים המוכרים בילדות ובגיל הרך, כולל בהחלט גם את "פחדי האמבטיה".
וזה קורה גם לילדים שלא פוחדים להיות לבד בחדר שלהם או בכל מקום אחר. ולפעמים (כמו שאת מתארת שקרה אצלכם) הפחדים האלה מופיעים דווקא לאחר שהילד כבר התרחץ לבד ובלי חשש, ואפילו "אהב את זה מאד" - כמו אצל בתך.
למה?
מקובל לומר שהפחד מופיע מפני שבאמבטיה הילד
מרגיש את עצמו חשוף, בלי הגנה של הבגדים. לכן, אם מישהו יתנפל עליו, הוא ימצא את עצמו בסכנה גדולה יותר מאשר כאשר הוא לבוש ו"מצויד בהגנות" (בגדים).
דבר נוסף, באמבטיה הילד נמצא במגע עם עצמו ועם גופו. זהו מגע המעורר הרבה פעמים חששות לגבי שלמות הגוף...
2 הדברים דלעיל הם לא לגמרי מחשבות מודעות - בפרט לא בגיל הרך (בתך בת פחות מ - 3...), וכמו"כ ייתכן שהם מוגברים עקב הערבוב הקיים (והתקין והנורמלי בגיל זה) בין דמיון ומציאות - דברים שעליהם שמעה או ראתה בסיפורים, בסרטים, בתכניות טלויזיה, והם קיימים בדמיונה באופן "חי" האופייני לפעוטות - וגורמים להגברת הפחד.
מדברייך אני מבינה שכיום את ממקדת את פחדיה לפחד מפני
מים?... - "היא עשתה כלים אבל רק עד לרגע שהמים השפריצו עליה ואז היא ברחה"....
נשמע לי שניסיתם גישות שונות להתמודדות עם הפחד של בתכם, "משחק חדש, להתקלח עם תחתונים, להיכנס עם בובה, מגבת לכסות את העיניים, כסא, גלגל ים, מוזיקה, פרסים, צעקות, התעלמות מהצרחות...." - אך, בינתיים ללא הצלחה יתרה (אך כן עם התמקדות במושא העיקרי של הפחד - הפחד ממים.)
בגדול, הדרכים לעזור לילדה עוסקות בהתקרבות הדרגתית והיכרות עם מושא הפחד שלה. יש לזכור, ש
כל מה שמוכר יותר - מפחיד פחות.
היכולת "להתקרב" למים אט, ולהיווכח שאינם גורמים לנזק - יעשה אותם ידידותיים יותר ומאיימים פחות.
אני ממליצה לצייר את המים (התמקדו פחות ב"אמבטיה" כאמבטיה, ויותר במים) - אפילו עשו היכרות עם צבעי מים, שלהם אפקט מיוחד ושונה מעט מצבעי גואש או פנדה שבהם משתמשים ברגיל. ציירו ביחד בצבעי מים, ראו את האפקט (נזילות, מריחות מיוחדות - השתמשו במכחול בעל שיער רך ולא קשה) שהם יוצרים על הדף - חצי שקיפות חצי צבע - כתוצאה מהמים.
אפשר לקנות צעצועי פלסטיק העובדים במים - כל מיני דמויות של חיות עם חוט שמושכים, והחיות כמו "זזות" במים.
אפשר אפילו לערוך הצגה שבה הילדה תשחק את ההורה שמנסה להשפיע על הילדה להכנס לאמבטיה ולהיחשף למים, ואילו ההורה ישחק את הילדה הצורחת...
אפשר לצאת לגינה הציבורית ולראות ממטרות שממטירות מים על הדשאים...
וכך לעשות התקרבות הדרגתית למה שמפחיד אותה כל כך...
ברור לי שזהו תהליך, שעלול לקחת זמן. הפחד קיים, והוא אמיתי מאד - הפתרון לו יגיע בצורת התייחסות רצינית ואמפתית לרגשותיה של הילדה, מצידכם.
הלוואי שמשהו יעזור...
אשמח אם תעדכני אותי,
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T