מאיה
,
מצטערת על העיכוב בתשובה
.
אכן, גם לי זה נשמע כמו ביעותי לילה.
פחדי לילה, חלומות, ביעותים וחששות מפני שינה לבד (בלי ההורה בחדר), הם תופעה נפוצה (יחסית) אצל פעוטות.
חשוב להבין (וכבר כתבתי זאת מספר פעמים בעבר) שילד בן שנתיים ו - 3, עדיין אינו מבחין בין מציאות לחלום. מראות שונים, ש"נגלים" אליו בחלום, ובעיקר כשמדובר בחלומות "רעים" ומפחידים, מעוררים את פחדו. הוא משוכנע שהדברים מתרחשים (או עומדים להתרחש) במציאות. וכאן המקום להוסיף, שחלק מחלומות הפעוטות אכן עוסק בנושאים מפחידים, משום שבשעת השינה נחלשת פעולתם של מנגנוני האישיות שפעילים ו"שומרים" עלינו בשעת העירות, וכך "חומר מודחק" (שהוא בעצם מודחק בשעות העירות) צף ומופיע לו. חלומות שבהם הילד חווה חוויות המעוררות בו חרדה, גורמים לו לפחד מן הלילות ומן ההליכה לישון.
בנוסף, בלילה הילד "נפרד" מכל הדברים האהובים עליו: ההורים, הצעצועים, החדר המוכר והמואר, הקולות שלהם הוא רגיל... כל פרידה, ובפרט בילדים מאד צעירים, היא כמו ניתוק.
אז איך מתמודדים?
ראשית, אין לזלזל בפחד. הפחד הוא אמיתי. חשוב להבהיר לילד שמתייחסים לפחדיו ברצינות מלאה, וגם אם אנחנו לא ממש רואים את מושאי פחדיו, הדברים לא מעוררים בנו גיחוך...
אפשר להדליק בחדרו אור נמוך (בנורת לילה מיוחדת), ולהשאיר את הדלת פתוחה לרווחה, ולהוכיח לו שאתם נמצאים בטווח שמיעתו.
ההתמודדות הזו דורשת כנות ועקביות. אל תבטיחי לו דברים שלא תוכלי לעמוד בהם, למשל: שתשבי ליד מיטתו כל הלילה. הוא עלול להתעורר ולהיבהל מאד כשלא יראה אותך שם... לעומת זאת, אמרי לו במפורש שתשבי לידו עד שירדם, ואח"כ תקפצי מידי פעם כדי לראות מה שלומו.
לא רצוי לקחת אותו למיטתכם כל פעם שהוא מתעורר. אמנם אני מבינה שהפיתוי לכך הוא גדול, בגלל עייפותך, אבל לא מדובר בפתרון אמיתי, אלא בדחיית הבעיה. הסיבות לפחד יישארו, ואולי אף יתווספו חדשות...
כמו"כ ניתן ואף רצוי להיעזר בספרות ילדים שעוסקת בנושא פחדי הלילה (יש רבים... נסי לחפש), הקטנצ'יק יוכל להזדהות עם הגיבור שפחד - והתגבר.
או לשחק במשחקים שבהם הוא יבטא את הפחדים שלו, וישחק גם את המפחד, וגם את המאיים - וכך יוכל לתרגל דרכים להתגבר על הפחד (עדיין איני מבינה מה מושא הפחד - נמר? אריה? מכשפה? שד כלשהו?).
בכל מקרה, מקווה שמשהו מזה יעזור לך,
בהצלחה מותק
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T