היי,
מפנייתך אני מבינה שיש לך 2 שאלות:
1) איך מכינים ילדה לניתוח?
2) איך מונעים ממנה להכיר את "בעייתה"?
כתבת שאת הניתוח הראשון היא עברה בגיל 8 חוד', וכיום אינה זוכרת אותו כלל. ההכנה לניתוח משתנה בהתאם לגיל הילד, אצל ילדה בת 3.5 כבר קיימת הבנה מסוימת לגבי סדר יום ופעולות רגילות שנעשות בשגרת יומה - והליכה לניתוח, כולל טרום הניתוח, האישפוז וכל המהלכים הכרוכים בכך אכן מהווים עבורה (ועבורכם) יציאה מהשגרה המוכרת. אני מציעה שההכנה תתרכז בכך, ופחות במהלכים הרפואיים שייעשו.
ניתן לדבר איתה על כך שביום הניתוח (או ביום שלפני - לפי הדרישה הרפואית) תקומו בבוקר ותסעו לבית החולים. אפשר להסביר לה על בית החולים, במקרה הצורך אף לעבור שם "בדרך", כדי שתראה את המבנה ותדע לשייך אותו להסבר שתתנו לה. הסבירו לה שאתם תסעו לבית החולים, ולא לגן כרגיל, כי היא תצטרך להיות בבית החולים במשך מספר ימים (אם את יודעת כבר מעכשיו כמה ימים - 3, 5, 4... אמרי לה בכמה ימים מדובר.).
התחילי בהסבר הזה, והתקדמי ע"פ השאלות שהיא תשאל. חשוב לא מההתחלה "להעמיס" עליה מידע - שייתכן שכלל אין לה צורך בו (ייתכן שהצורך להעמיס מידע ו"להכין אותה" - הוא שלך.), היא ילדה פעוטה, בת 3.5, והשגרה שהיא מכירה היא הדבר הבריא והתקין בחייה. יציאה מהשגרה הזו עלולה להפריע לה - ובכך תתרכז ה"הכנה" בשלב הראשון, ולא במתן מידע שיגרום לעומס רגשי וקוגניטיבי גם יחד.
לגבי שאלת ה"הכרה" ב"בעיה" - שוב, זה שלך. אין שום סיבה שבעולם שילדה בת 3.5 תיפגע בבטחונה העצמי ובקסמה האישי (שאני בטוחה שהיא משופעת בהם) עקב ניתוח פזילה שעברה, ובוודאי ובוודאי שאין שום סיבה לפיתוח בעייתיות שכזו לטווח הארוך.
שאלי את עצמך מדוע לדעתך זה ישפיע עליה בעתיד? ומדוע שתחשוש שיש לה "בעיה מסוימת"?
אני מבינה מדברייך שלדעתך "יש לה איזשהי בעייה", ואת "לא רוצה שתדע" על הבעיה... בררי עם עצמך מה הבעיה... קרוב לוודאי שהילדה עצמה תסגל לעצמה את ראיית העולם וראיית עצמה, דרך מה שמועבר אליה (המסרים שמועברים) ע"י המבוגרים בסביבתה, ובראשם - את ובעלך. לכן, אם לדעתך, "יש לה בעיה" - אכן, תהיה לה בעיה... ואם את תסגלי לעצמך את המחשבה שהניתוח הוא התערבות כירורגית קטנה לתיקון קושי מסוים שהילדה סובלת ממנו, אך ברגע שיתוקן, הקושי לא יהיה קיים יותר - הרי שלא יהיה מקום כלל למחשבה ש"בעתיד היא תחשוש שיש לה בעיה מסוימת"...
(ובמאמר מוסגר אוסיף ואומר שניתוחים לתיקון פזילה אצל פעוטות מתקיימים
באופן תדיר וסדיר מידי יום ביומו, לאלפי פעוטות - שרובם ככולם עוברים את הניתוח הקל הזה באופן משביע רצון וללא כל הסתבכויות רפואיות-פיזיות או נפשיות כלשהן)
בברכת המון הצלחה ובריאות שלמה ומהירה,
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T