וואו יקירתי...
את מתארת מצב לא כל כך פשוט...
ההתקפים החרדתיים כבר "עלו מדרגה" (לפי איך שאני מבינה...) והתחיל להתפתח "פחד מהפחד" - הרגשת עמידה על המשמר מפני הצורך (שיכול להיות פתאומי) לברוח, בדיקות לגבי אכילה, ירידה מהאוטובוס רק בגלל החשש ש"אולי" (החשש הסתבר כנכון, לדברייך, - וזה רק מחזק את ההתנהגות ההימנעותית להבא...
), "מעצר בית" מפני האפשרות שאולי יקרה בנסיעה..., הרחקת הילדים מאחרים, ומעל הכל - התחושה הכבדה, הקשה - שאת מוגבלת, עייפה, מותשת, שבר כלי, עייפה, עייפה מהמלחמה הלא נגמרת הזו...
מה אומר לך?... ליבי ליבי איתך...
אני שמחה, ראשית, שאת קוראת, מבינה ומרחיבה את ידיעותייך לגבי מה שעובר עלייך.
אנו, הפסיכולוגים העובדים בשיטה ההתנהגותית-קוגניטיבית, לא "מתעמקים" יותר מידי בסיבות ל"למה" התפתחה הפרעה או קושי מסוים, כזה או אחר. כמובן שהנגיעה בעבר קיימת ונוכחת, אך בעיקר בפגישות ראשונות, ובעיקר על מנת "לתפור" לכל פציינט (אני יותר אוהבת את המילה: "קליינט"
) את תכנית הטיפול הייחודית והמתאימה לו ביותר, ולא מעבר לכך (למשל: תכנית טיפול ללקוח המגיע עם חרדה חברתית כתוצאה מכך שצחקו עליו כשהוא היה בגן רינה והשתתף בטקס הדלקת נרות בחנוכה, תהיה שונה מתכנית טיפול ללקוח המגיע אף הוא עם חרדה חברתית, אך זו חרדה חברתית שהתפתחה בצבא, עת היה צריך לעמוד לביקורת של מפקדו ואנשים נוספים הזרים לו. כמובן שברמה הבסיסית הטיפול מאד מאד דומה, אך קיימות התאמות לכל אדם, ואלו ניבנות ביחד עם הלקוח, בהתאמה לחוויותיו הפרטיות.). הביני מכך, שהפסיכולוג (אם יעבוד בשיטה ההתנהגותית קוגניטיבית) לא יוביל ל"מקומות שלא חשבת עליהם", אלא בהנחייתו תוכלי לשוב ולעבד (אם תרצי - הכל תלוי ברמת נכונותך) חוויות ילדות, ולהכניסן לתוך הפרוטוקול הטיפולי.
יקירתי, את צודקת לחלוטין בכך שהטיפול העצמי בפוביות הוא אפשרי - בתנאי שיש לך משמעת עצמית חזקה מאד, ורצון בלתי מנוצח לנצח את הפוביה ממנה את סובלת.
קיימים מספר פרוטוקולים טיפוליים לטיפול בחרדות ובפוביות. פרוטוקול אחד מוצג בספר אותו קראת. פרוטוקול נוסף תוכלי למצוא בספר "
מחשבות ורגשות" של ד"ר מקיי, ד"ר דייויס ופטריק פנינג. כולם פרוטוקולים טובים ומומלצים ויכולים להתאים אף לטיפול עצמי.
בעיקרון, כל הפרוטוקולים עובדים על עיקרון זהה: רכישת מיומנות הרפייה, הפחתת הרגישות וחיסון מפני לחץ, והתמודדות במהלך החשיפה (בדימיון ובמציאות).
אנו תמיד מתחילים בהרפייה (מתחילים בנשימה עמוקה... ועד להרפייה ע"י דמיון מודרך). לאחר מכן, מגיע השלב עליו כתבת, שלב בניית סולם פחדים דמיוני, וחשיפת עצמך אליו. אחרי שתהיי מתורגלת ומיומנת בשימוש בהרפייה ובאסטרטגיות התמודדות קוגניטיביות במצבי פחד דמיוניים, תוכלי להתחיל לתרגל התמודדות במהלך חשיפה. ועדיין, ניתן לתרגל טכניקה נוספת, בה קיים דגש על זמן ארוך יותר בו נחשפים למצב החרדתי - טכניקת ה"הצפה". טכניקה זו מומלצת ביותר לביצוע בהנחייתו של איש מקצוע, משום שהיא לא פשוטה לביצוע...
אישית, אני סבורה שאת ההתגברות על הפוביה/החרדה שלו - עושה האדם עצמו. השלב בו נדרשת עזרתו של איש מקצוע הוא שלב יחסית קצר, בו נרכשות מיומנויות הסיוע העצמי - טכניקות הנשימה הנכונה, הרפיית שרירים, הרפייה ע"י דמיון מודרך... וכמו"כ שלב (נקרא: "שלב פסיכו-חינוכי") בו נלמדת האינטראקציה בין 2 הגורמים המעוררים את הפחד: העוררות הגופנית (כוללת את קצב הנשימה ופעימות הלב המוגברות, הזעה... תחושת מחנק ו"גוש" בגרון...) והמחשבות המפרשות את המצב כמסוכן או כמאיים, ומייחסות את העוררות הגופנית לתחושת הפחד.
לאחר הפנמת ההבנה הזו והשיטות האישיות להרפייה והתגברות על הלחץ ותחושות העוררות הגופנית - ניתן בהחלט להמשיך לבד, אולי תוך היעזרות ב"פגישות מעקב" אצל הפסיכולוג המטפל.
אני מאחלת לך, שכך או אחרת, תוכלי למצוא מזור לסבלך, כי כרגע נשמע שאת כואבת וסובלת מאד (ומאחלת לך שזה יהיה בהקדם. לפוביה אחת או חרדה אחת ממנה האדם סובל, והיא לא מטופלת כראוי, יש נטייה להתרחב ולהתפשט לתחומי חיים נוספים...
).
הרגישי טוב יקירתי
אשמח אם תעדכני אותי בהמשך תכניותייך לטיפול.
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T