היי מירב
,
את כותבת שקשה לך לסמוך על מישהו אחר שישמור על ליאן, ומציינת את אמך, אחיך, גיסתך...
ומציינת שהיא תכנס לגן באוקטובר הקרוב. האם הקושי לסמוך על אחרים שיטפלו בליאן כולל גם את צוות הגן אליו היא תכנס באוקטובר, או שהקושי ממוקד בעיקר באחרים שציינת, ובפרט נוסף שציינת, שהזמן הזוגי שלך עם בן זוגך לוקה מעט בחסר מאז שנולדה, בשל הקושי ב"לסמוך" (על אמך, אחיך, גיסתך)?
אני יכולה לומר לך שהרבה אמהות (ובפרט כאלו שהן אמהות בפעם הראשונה. אני מניחה שליאן היא בכורתך?...) מרגישות קושי זה שאת מתארת. הוא נחשב למן קושי "טבעי" - חלק ממהלך החיים כאימהות שהן גם נשים עובדות, ובעלות תחומי עניין ועיסוק שכוללים לא רק את הטיפול בילד.
אני חושבת שהדבר המאיים ביותר היא ההרגשה שהבועה שנוצרה במהלך השהייה האינטימית יחד (את, בעלך, והילדה) עומדת להתנפץ, ועל הקשר הבלעדי את-בעלך-ליאן "מאיימות" דמויות חדשות (צוות המעון? אמך, אחיך, גיסתך...) והשליטה המלאה בכל מה שקורה עם הילדה בכל רגע נתון מתערערת.
הייתי רוצה לתת לך את דרך הסתכלותו של פסיכואנליטיקאי חשוב מאד בדורנו, שחקר וכתב הרבה על הקשר בין התינוק/הילד לאמו, ועל הפרידה ההדרגתית מהסימביוזה שבקשר זה:
"הפסיכואנליטיקאי דניאל שטרן טוען, שעם הולדת התינוק הראשון משתנה ארגון המערכת הנפשית של האם, ונוצרת מערכת שונה של נטיות רגשיות, תקוות, פחדים ומשאלות. למערכת זו הוא קורא "הקונסטלציה האימהית" והיא נמשכת בין כמה חודשים לכמה שנים. תקופה זו היא הציר המארגן את החיים הרגשיים של האם, וכשהגיע הזמן להיפרד מן התינוק, האם שואלת את עצמה אם תוכל ליצור מערכת תמיכה מתאימה על מנת לשמור על הקיום של תינוקה. בתחילה נכנס לתמונה האבא, ואחר כך המטפלת. המעבר מהדיאדה המושלמת אם-תינוק וניפוץ הבועה גורר קושי רגשי,
ואם האם חווה את הפרידה כטראומטית, התינוק יחוש זאת ויחווה חוויה דומה. אם האם תצליח לבצע טרנספורמציה ולשוב לזהות העצמית שלה,
לחזור להיות במקביל לתפקידה כאם גם אשת קריירה ואישה לבעלה, הפרידה מהילד תהיה בריאה יותר. עיתוי הפרידה אינו האלמנט החשוב, אולם ההתכוונות והמוכנות אליה - היא החשובה".
הדגשתי באדום משפטים חשובים. נשמע מדברייך שאיכשהו, עם התאמה בזמנים של שניכם (את ובעלך) הצלחתם עד עתה להסתדר ללא מטפלת או מעון, למרות ש(אני מניחה) שחזרת לעבודה אחרי לידת ליאן, עד הצהריים (אז את מחליפה את בעלך). אני מניחה שתחווי קושי דומה לזה שאת חווה כשאמך, אחיך או גיסתך אמורים לשמור על ליאן כיום, כשתכניסי את ליאן למעון באוקטובר.
ה"טרנספורמציה" בחזרה לתפקידי האישה העובדת והאישה לבעלך מלבד תפקידך כאם היא טרנספורמציה חשובה הן לבריאותך הנפשית, והן לבריאותה הנפשית של ליאן.
לדעתי, ההרגל הקיים של שנתיים (מאז לידתה) הוא לא משהו שניתן להפסיקו בפתאומיות. כדאי לאמץ איזשהי התנהלות רגועה בבקרים (אם זה אפשרי - את או בעלך) כשמתעוררים בבוקר זורמים עם הילדה, אפשר לשחק יחדיו, להתעכב ככל העולה על רוחכם (ויכולתכם), ולהיות יותר גמישים בשעת היציאה מן הבית לכיוון המעון. שהכל ייעשה ב'איזי', בנועם ובלי לחץ.
עם זאת, קחי בחשבון שגיל שנתיים הוא תקופת השיא של חרדת הפרידה והילדה תתקשה להיפרד (ככל הנראה...). ייתכן שלא תאמין לכם כשתבטיחו לחזור והיא עלולה לבכות ולהיצמד אליכם כשתנסו לצאת מן הדלת (בגן החדש). יש לגלות הבנה, אך להיות תקיפים והחלטיים. אחרי שיצאתם, אל תחזרו מיד, אלא אם כן אתם מתכוונים להישאר איתה או לקחת אותה איתכם להמשך היום.
ובכל מקרה, בהצלחה. אני מאמינה שהתקופה הראשונה תהיה לא ממש קלה - לא לה ולא לך. עם זאת, זיכרי - את היא האם. ההחלטה בידייך. כפי שכתבתי לך בתוכן דבריי - ככל שאת תהיי יותר שלמה ובטוחה עם מה שאת עושה - בטחונך ושלמות החלטתך יעברו לליאן, ויהיה לה קל יותר. וככל שיהיה לה קל יותר - הרי יהיה גם לך... וראי את המעגל הסגור שממשיך ומתקיים ביניכן...
בהצלחה
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T